Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Εξαμελής υγειονομική ομάδα από την Ελλάδα στην Αφρική για τον έμπολα

Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΕΕ να κινητοποιήσει εξειδικευμένο, καταρτισμένο και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, θα αποστείλει εξαμελή ιατρική ομάδα — τέσσερις ιατρούς, μία νοσοκόμα και έναν διασώστη - στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ενώ συμβάλει ήδη στη χρηματοδότηση αναγκαίου υλικού.
Αυτό περιλαμβάνεται σε κοινή δήλωση του Συντονιστή της ΕΕ για τον Έμπολα κ. Χρήστου Στυλιανίδη και τουΈλληνα Υπουργού Υγείας, κ. Μαυρουδή Βορίδη, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της συνεχίζουν την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για να βοηθήσουν να τεθεί υπό έλεγχο η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιδημία του ιού Έμπολα.
«Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει ιατρικό προσωπικό στις πλέον πληγείσες χώρες, είναι μάλιστα το δεύτερο κράτος μέλος που το πράττει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει κάθε απαιτούμενη υποστήριξη για την πρωτοβουλία αυτή», δήλωσε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα και Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση κρίσεων, που επισκέφθηκε πρόσφατα τις τρεις πλέον πληγείσες χώρες, τη Σιέρρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. «Καλώ τα κράτη μέλη να κινητοποιήσουν πρόσθετους πόρους. Επιτόπου χρειάζονται επειγόντως περισσότερο υγειονομικό προσωπικό, περισσότεροι εκπαιδευτές για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και περισσότεροι επιδημιολόγοι».
Αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη απαντήσει στην πρόσκληση του Επιτρόπου. Η Γαλλία, για παράδειγμα, πρότεινε πρόσφατα δύο συμπληρωματικές ιατρικές ομάδες που εργάζονται στη Γουινέα και το Μάλι, και η Σουηδία απέστειλε 42 γιατρούς, νοσοκόμους και λοιπό υγειονομικό προσωπικό για την στελέχωση κέντρου θεραπείας στην Λιβερία, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Η συνεισφορά των κρατών μελών της ΕΕ αφορά επίσης στην ενίσχυση της δυνατότητας απομάκρυνσης προσωπικού των διεθνών οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας που προσβάλλεται από τον ιό Έμπολα. Μετά το Λουξεμβούργο που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο τη διάθεση δύο αεροπλάνων για τον σκοπό αυτό, η Γερμανία έχει πλέον διαθέσει ένα πλήρως εξοπλισμένο αεροπλάνο για τη θεραπεία βαρέων περιπτώσεων Έμπολα.
Με στόχο την ανάσχεση της περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας, έχουν αναπτυχθεί στην πληγείσα περιοχή κινητά εργαστήρια για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού. Η πλέον πρόσφατη προσφορά βοήθειας προτάθηκε από το Βέλγιο την Παρασκευή. Σε λίγο ένα κινητό εργαστήριο θα εγκατασταθεί στη Γουινέα, πάλι με στήριξη παρεχόμενη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή αντίδραση με συνοχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από την αρχή κινηθεί δραστήρια για την αντιμετώπιση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε το ξέσπασμα του ιού Έμπολα. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ για την καταπολέμηση του Έμπολα ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων άνω των 374 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, βοήθεια αρχικής αποκατάστασης καθώς και για ιατρική έρευνα. Η ΕΕ έχει επίσης αποστείλει εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδικούς λοιμωξιολόγους στην περιοχή και συντονίζει τις εισφορές των κρατών μελών σε εφόδια, ιατρικό εξοπλισμό, ασθενοφόρα και κινητά νοσοκομεία.

Ιστορικό

Η Δυτική Αφρική αντιμετωπίζει επί του παρόντος την χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία. Περισσότερα από 17.000 άτομα έχουν προσβληθεί και πάνω από 6.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις πληγείσες χώρες.
Η άνευ προηγουμένου κλίμακα της επιδημίας του ιού Έμπολα απαιτεί στιβαρό και αποτελεσματικό συντονισμό της διεθνούς επέμβασης. Πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία, η νόσος έχει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής στο σύνολό της, προκαλώντας την κατάρρευση των συστημάτων υγείας στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, αλλά και σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, τη διακυβέρνηση, τη γεωργία, την ασφάλεια γενικότερα και άλλους βασικούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου