Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η σουηδική πόλη Borås κερδίζει το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2015 για τις πόλεις που είναι φιλικές προς τα άτομα με αναπηρία

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει με χαρά ότι το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης για το 2015 απονέμεται στη σουηδική πόλη Borås. Με την απονομή του εν λόγω βραβείο αναγνωρίζεται ότι η ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση που ακολούθησε η Borås για τη δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης σε όλους· αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τοπικής δράσης για την άρση των πολλών εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.
Με την ευκαιρία αυτή, η κ. Marianne Thyssen, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την εργασιακή κινητικότητα, επεσήμανε ότι: «Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προσβασιμότητα αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, προσωπικά, έχω δεσμευτεί να αναλάβω δράση στους τομείς αυτούς.Θα ήθελα να συγχαρώ την πόλη Borås γιατί έδωσε το παράδειγμα κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη για όλους τους πολίτες».
Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάσκεψη που οργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας. Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν άτομα με αναπηρία, οργανώσεις εκπροσώπησής τους, αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, φορείς παροχής υπηρεσιών, δεξαμενές σκέψεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες με σκοπό να συζητήσουν σημαντικές πτυχές που αφορούν την απασχόληση, την προσβασιμότητα και τις μελλοντικές προκλήσεις.
Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αποτελεί μία από τις δράσεις που προβλέπεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία , στόχος της οποίας είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Διοργανώνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία. Σκοπός του βραβείου είναι να ενθαρρύνει τις πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες προσβασιμότητας προς όφελος όλων. Από το 2010, 189 πόλεις έχουν συμμετάσχει σε 5 διοργανώσεις του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης.
Φέτος το δεύτερο βραβείο κέρδισε το Ελσίνκι (Φινλανδία). Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει επίσης ειδικές μνείες σε πόλεις που είναι πρωτοπόροι όσον αφορά την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην τεχνολογία των πληροφοριών και επικοινωνιών και στις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Φέτος, οι ειδικές μνείες απονέμονται στις εξής πόλεις:
Η πόλη Logroño, Ισπανία, έλαβε ειδική διάκριση στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων,
η Βουδαπέστη, Ουγγαρία, έλαβε ειδική διάκριση για το έργο της στον τομέα των μεταφορών.
η πόλη Arona, Ισπανία, και το Λουξεμβούργο έλαβαν ειδική διάκριση για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Ιστορικό

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης ξεκίνησε το 2010 με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50 000 κατοίκους. Στόχος του βραβείου είναι να εξασφαλίσει στα άτομα με αναπηρία την ίδια πρόσβαση στη ζωής της πόλης . Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να ενθαρρύνει τις πόλεις να καινοτομούν και να ανταλλάσσουν ορθές πρακτικές. Το Βραβείο εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς: η βελτίωση της προσβασιμότητας αποφέρει διαρκή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις πόλεις, κυρίως στο πλαίσιο της δημογραφικής γήρανσης.
Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει αποδεδειγμένα και με βιώσιμο τρόπο, βελτιώσει την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στην πόλη και έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις.

Πολιτική της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση – περίπου 80 εκατομμύρια – έχει μία αναπηρία, από ήπια έως σοβαρή. Το ένα τρίτο και πλέον των ατόμων άνω των 75 ετών εμφανίζουν αναπηρία που περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις δραστηριότητές τους. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί με την προοδευτική γήρανση του πληθυσμού της ΕΕ. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά συχνά δεν μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να συμβάλουν στην οικονομία λόγω φυσικών ή άλλων φραγμών, καθώς και λόγω διακρίσεων.
Η ΕΕ έχει καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD). Η εν λόγω σύμβαση αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο σε διεθνές επίπεδο, το οποίο θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για μια σειρά αστικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί επίσης την πρώτη ολοκληρωμένη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της οποίας έχει καταστεί συμβαλλόμενο μέρος η ΕΕ (IP/11/4).
Τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ εφαρμόζει την εν λόγω Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ έχει επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα και δίνει ορισμένα παραδείγματα (MEMO/14/396).
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία για τη περίοδο 2010-2020, η οποία εκδόθηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2010 (IP/10/1505) καθορίζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η στρατηγική περιλαμβάνει δράσεις στον τομέα της προσβασιμότητας, της συμμετοχής, της ισότητας, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της κοινωνικής προστασίας, της υγείας και της εξωτερικής δράσης. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται επί του παρόντος για την κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα. Στόχος της πράξης αυτής είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα της εσωτερικής αγοράς για τα προσβάσιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου