Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

«Απεξάρτηση» από δολάριο - ευρώ βλέπουν οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης

Να εγκαταλείψουν τις αμοιβαίες συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ και να στραφούν στα εθνικά νομίσματα προσανατολίζονται οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EEU). Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Αρμενία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές σε ρούβλια,ρούβλια Λευκορωσίας, καζάκικα τένγκε ή αρμενικά ντραμ από το 2025, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Isvestia.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ του Εθνικού Συμβουλίου Πληρωμών της Ρωσίας Αλεξάντερ Μουρίτσεφ, η ολοκλήρωση της μετάβασης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το 2030. «Πρωτίστως πρέπει να τεθεί το ζήτημα στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών – μελών, για το κατά πόσο είναι εφικτό και βάση ποίου χρονοδιαγράμματος, ώστε να αποκλειστεί το δολάριο και το ευρώ από τις διακρατικές συναλλαγές πληρωμών», δήλωσε ο Μουρίτσεφ από το Καζάν, κατά τη διάρκεια παρουσίασης λεπτομερούς σχεδίου για την ανάπτυξη της EEU και την απεξάρτηση των εμπορικών εταίρων από τις οικονομίες ξένων χωρών.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού δικτύου των χωρών – μελών της EEU,που θα επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών με σεβασμό προς την εθνική οικονομία, τα εθνικά νομίσματα αλλά και τα εθνικά τραπεζικά συστήματα ανέπαφων συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, όπως η BelCard της Λευκορωσίας, η Armenian Card της Αρμενίας και αντίστοιχη ρωσική, η έκδοση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία αντικαθιστά επίσημα EurAsEC από την 1η Ιανουαρίου του 2015, υπεγράφη από τους προέδρους της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν στις 29 Μαΐου του 2014 στην Αστάνα και αποτελεί το βασικό έγγραφο που καθορίζει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για την ίδρυση της EEU για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης και για κοινή πολιτική στους τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές.
Η EEU προβλέπει τη μετάβαση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν στο επόμενο στάδιο μετά την Τελωνειακή Ένωση, ενώνοντας ουσιαστικά 170 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια κοινή αγορά και καθιστώντας την ένα νέο ισχυρό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, προωθώντας τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς συνεργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγής και την ενίσχυση του ρόλου των χωρών της Ένωσης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ηδη έχει προσχωρήσει η Αρμενία ενώ θέμα χρόνου είναι η ένταξη της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου