Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γονείς, που επιβάλλουν την άποψή τους και γεμίζουν τύψεις τα παιδιά τους

Σαν χειριστικός ορίζεται ο άνθρωπος που κατευθύνει τις καταστάσεις και τους άλλους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επωφελείται ο ίδιος. Όταν όμως πρόκειται για γονιό τα πράγματα παίρνουν ακόμη πιο δραματική τροπή. Είναι ο γονιός που ασυνείδητα ή συνειδητά θεωρεί πως το παιδί του οφείλει, πως έχει χρέος να ανταποδώσει την αγάπη και την φροντίδα που του έχει προσφέρει, δημιουργώντας συναισθήματα τύψεων και ενοχών στα παιδιά του.
Με βάση παραδείγματα γνωστών μου έχω παρατηρήσει πως χειριστικοί είναι κυρίως οι γονείς εκείνοι που έχουν βιώσει μία απώλεια, ένα διαζύγιο, μία αρνητική συναισθηματική κατάσταση και έχουν κρεμαστεί από τα παιδιά τους. Το αποτέλεσμα είναι να επεμβαίνουν διαρκώς στη ζωή των παιδιών τους, κάνοντας τους ανυπόφορη και αποτελώντας τροχοπέδη για την μετέπειτα εξέλιξή τους.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως οι φίλοι και οι γνωστοί που είναι μόνοι τους στην ηλικία των τριάντα συν, οι περισσότεροι έχουν χειριστικούς γονείς. Γονείς, που επιβάλλουν την άποψή τους και γεμίζουν τύψεις τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να κρεμιούνται πάνω τους. Επίσης πολλές ρήξεις σε ζευγάρια προέρχονται καθώς οι μητέρες, κατά κύριο λόγο, είναι χειριστικές και επεμβαίνουν στη ζωή του ζευγαριού, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δυο να μην αντέξει. Το να αλλάξει μία τέτοιου είδους σχέση είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο και εκεί το πρώτο βήμα δυστυχώς έχουν χρέος να το κάνουν τα παιδιά και όχι οι γονείς που αδυνατούν να αντιληφθούν το κακό που προξενούν στα παιδιά τους.

paidi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου