Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης Τραπεζών: Επιτυχής επικύρωση από την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοκίμασε την είδηση ότι η Ελλάδα επικύρωσε την Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (ΕΜΕ).
Ένας επαρκής αριθμός κρατών μελών επικύρωσε την Διακυβερνητική Συμφωνία πριν την τελική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Ελλάδα είχε επικυρώσει αλλά δεν είχε ολοκληρώσει το τελικό επίσημο στάδιο το οποίο είναι η κατάθεση των εγγράφων επικύρωσης στο Συμβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τώρα από το Λουξεμβούργο να επικυρώσει τη συμφωνία επειγόντως, καθώς είναι το τελευταίο κράτος μέλος που συμμετέχει στην Τραπεζική Ένωση και δεν το έχει πράξει.
Η επικύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας σημαίνει ότι το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, το οποίο αποτελεί την αρμόδια αρχή εξυγίανσης που θεσπίστηκε το 2015 για να ασχολείται με τις τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν δυσκολίες, θα καταστεί πλήρως λειτουργικό και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης θα αρχίσει να χρηματοδοτείται από τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης της ζώνης του ευρώ. Επίσης, εξασφαλίζει ότι οι πλήρεις εξουσίες εξυγίανσης του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 για να επιτρέψουν την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυγίανση των τραπεζών στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου