Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πρωτοπόρα ακούσματα από την επιστημονική εσπερίδα η Ιατρική του Αύριο, Σήμερα (φωτ.)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου η επιστημονική εσπερίδα: «Η Ιατρική του Αύριο, Σήμερα» στο ξενοδοχείο «Ποσειδών Palace». Οι εισηγήσεις έγιναν από καθηγητές γιατρούς, πρωτοπόρους και κορυφαίους στον τομέα του ο καθένας, με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, που καθήλωσαν το πολυάριθμο ακροατήριό τους.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον καθηγητή Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Μάρτη, με θέμα: «Οι αποφασιστικές (ιστορικές) στιγμές της χειρουργικής» κάνοντας μια γλαφυρότατη ιστορική αναδρομή από την Ιπποκράτειο χειρουργική, μέχρι των ημερών μας.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Γεώργιος Χρούσος παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο το θέμα: «Ενσυναίσθηση και συμπόνια στον καιρό της κρίσης». Ο Γεώργιος Χρούσος πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογιας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες.
Ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων, Δημήτρης Λινός, παρουσίασε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της εισήγησής του: «Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση
των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα». Μόλις πρόσφατα ο κ. Λινός εφάρμοσε την πρώτη ρομποτική θυρεοειδεκτομή χωρίς ουλή στο λαιμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή που έχει ονομάσει MINET (Minimally Invasive Non-Endoscopic Thyroidectomy) και η οποία τείνει να καθιερωθεί ως η εγχείρηση εκλογής για τις περισσότερες επεμβάσεις στο θυρεοειδή με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, την οποία και μας παρουσίασε. Στον κόσμο της χειρουργικής είναι γνωστό ότι τα τελευταία 30 χρόνια εφαρμόζει καινούριες τεχνικές σε πρωτοποριακές επεμβάσεις για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, όπως τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις τη δεκαετία του 1980, την οπίσθια επινεφριδεκτομή τη δεκαετία του 1990 και τις νέες βαριατρικές τεχνικές για την παχυσαρκία τη δεκαετία του 2000.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής Οφθαλμολογίας FEBO, Σπύρος Γεωργαράς, μας παρουσίασε τα τελευταία επιτεύγματα της Οφθαλμολογίας στην εισήγησή του με θέμα: «Πώς να βλέπω χωρίς τα γυαλιά μου. Η σύγχρονη Οφθαλμολογική παρέμβαση». Ο καθηγητής Σπύρος Γεωργαράς θεωρείται «πατέρας» πολλών σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών. Είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ευρώπη που εφήρμοσε την ακτινωτή κερατοτομή για τη διόρθωση της μυωπίας και ένας από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στις επεμβάσεις καταρράκτη με φακοθρυψία και ένθεση ενδοφθάλμιων φακών. Είναι ο πρώτος Έλληνας που χειρούργησε υπερμετρωπία και υψηλή μυωπία με ενδοφακούς και ο εφευρέτης των ολογραφικών φακών που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της αμετρωπίας. Παράλληλα, είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της μεγαλύτερης επιστημονικής εταιρείας Χειρουργών Οφθαλμιάτρων στη χώρα, της «Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής» και συμμετέχει στους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οφθαλμολογικούς οργανισμούς. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως.
Συγκλονιστική υπήρξε η εισήγηση του καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Δημακάκου, με θέμα: «Πίστη και Επιστήμη στο χειρουργικό τραπέζι» αναδεικνύοντας την τεράστια βοήθεια που προσφέρει η πίστη στο Χειρουργό, ώστε να επιτυγχάνονται πραγματικά «θαύματα» στο χειρουργικό τραπέζι και παρουσίασε πολύ δύσκολα περιστατικά, τα οποία είχαν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες αίσιας έκβασης και παρ’ όλη την απελπιστική κατάσταση τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά θαυμαστά.
Ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, ανέπτυξε το θέμα: «Εξελίξεις στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης» μιας νόσου που προσβάλλει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και έχει γίνει η σύγχρονη μάστιγα.
Τέλος, ο αναπλ. καθηγητής Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταμάτης Λιόσης, αναφέρθηκε σε μια άλλη πολύ μεγάλη κατηγορία παθήσεων που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, στις ρευματολογικές παθήσεις, και παρουσίασε ό,τι πιο σύγχρονο και ελπιδοφόρο υπάρχει για την αντιμετώπισή τους. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Η επανάσταση των βιολογικών παραγόντων στις ρευματικές παθήσεις».
Αναφέρθηκε στις διαθέσιμες βιολογικές θεραπείες, στις Ιντερλευκίνες και τόνισε πως πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη και τα τροποποιητικά φάρμακα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνονται επαρκώς ούτε στις μέχρι τώρα βιολογικές θεραπείες όπως αντι-TNF μονοκλωνικά αντισώματα, οπότε χρειαζόμαστε νέα φάρμακα δραστικά και ασφαλή για την αντιμετώπιση των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ή με ψωριασική αρθρίτιδα. Ήδη ένα από αυτά ήρθε πρόσφατα και στη χώρα μας και είναι το πρώτο από την καινούρια γενιά βιολογικών φαρμάκων που δίνει πολλές ελπίδες.
Ακολούθησε απονομή τιμητικών διακρίσεων στους εισηγητές και η βραδιά έκλεισε με δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα με τους Βασίλη Ακριβό, Ιωάννα Πλώτα και Νίκο
Τακουμάκη στο ξενοδοχείο 
«Ποσειδών Palace».
Η επιστημονική εκδήλωση οργανώθηκε από τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, που ήταν και ο υπεύθυνος συντονισμού και δημοσίων σχέσεων, καθώς και από τους εξής συλλόγους:
Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» νομού Αχαΐας, Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, Γηριατρική-Γεροντολογική Εταιρεία Δ. Ελλάδος και από το Σωματείο Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ).
Ευχαριστίες στους φορείς και σωματεία της πόλης μας που υποστήριξαν την εκδήλωση:
«Kαλλιπάτειρα», International Inner Wheel, Σοροπτιμιστικός Ομιλος Πάτρας «ΔΑΝΙΗΛΙΣ», Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας, Ολυμπιάδα Πάτρας, Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Πάτρας «Κοσμάς ο Αιτωλός».
Στους μεγάλους χορηγούς: Αknopharm και 
«Ποσειδών Palace» Hotel.
Στους χορηγούς: Καραμούζη, Μαγνητική Πατρών, Λοτσάρη, ΚΤΕΛ Αχαΐας, Παν. Ανθόπουλο, Winner’s Seminars Group. Ευχαριστίες και στους χορηγούς επικοινωνίας.
Τα έσοδα από την εκδήλωση δόθηκαν στα σωματεία: Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» Νομού Αχαΐας, Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού αγώνα, Γηριατρική-Γεροντολογική Εταιρεία Δ. Ελλάδος και στο Σωματείο Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ).
π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Παναγιώτης Δημακάκος
Γωγώ Παπαθανασοπούλου, Σπύρος Γεωργαράς 
Δημήτρης Λινός, Θωμάς Γκορίλας
Κώστας Χρυσανθόπουλος, Γεώργιος Χρούσος
Σταμάτης Λιόσης, Μάχη Σαλαμαλίκη
Χρήστος Μάρτης
Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Πελεκούδας
Το μουσικό σχήμα
Το τραπέζι του συλλόγου
της Σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου