Βαρκελώνη, Ισπανία
Σύμφωνα με ισπανική μελέτη χάστε κιλά με μεσογειακή διατροφή και όχι με δίαιτα λίγων λιπαρών. Η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε απώλεια περισσότερων κιλών, απ' ό,τι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes and Endocrinology.
Σύμφωνα με ισπανική μελέτη χάστε κιλά με μεσογειακή διατροφή και όχι με δίαιτα λίγων λιπαρών. Η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε απώλεια περισσότερων κιλών, απ' ό,τι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes and Endocrinology.
Eρευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Δρ Ραμόν Εστρούχ, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή με περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες, 55 - 80 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) και χωρίς περιορισμό θερμίδων, μία δεύτερη που -αντί για ελαιόλαδο- έκανε το ίδιο με πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα) και μια τρίτη ομάδα που δεν έκανε μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά. Όλοι οι συμμετέχοντες έπασχαν από διαβήτη ή είχαν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και πάνω από το 90% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρά στις δύο ομάδες της μεσογειακής διατροφής (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα).
Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες υπήρξε απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη ήταν στην πρώτη ομάδα μεσογειακής διατροφής, που κατανάλωνε πολύ ελαιόλαδο (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).
Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του ελαιολάδου (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).
Οι ερευνητές εξηγούν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η διάκριση ανάμεσα σε υγιεινά και σε ανθυγιεινά λίπη, παρά η γενικευμένη αποφυγή όλων των λιπαρών. Όπως επισημαίνουν, όσοι συνηγορούν υπέρ μιας διατροφής αυστηρά χαμηλών λιπαρών και χαμηλών θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι το συνολικό λίπος δεν συνιστά χρήσιμο μέτρο για τα οφέλη ή όχι ενός τροφίμου, καθώς ταλίπη από φυτικές τροφές, ξηρούς καρπούς και ψάρια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα λίπη από κρέατα και κατεργασμένα τρόφιμα.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Αυτή η αυταπάτη οδηγεί σε παράδοξες πολιτικές, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Παραπλανούνται έτσι οι καταναλωτές να διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες, αντί για τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», σχολιάζει ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΤTufts της Βοστόνης.
Όπως εξηγεί, αυτό που δείχνει πλέον η επιστημονική έρευνα, είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρά στις δύο ομάδες της μεσογειακής διατροφής (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα).
Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες υπήρξε απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη ήταν στην πρώτη ομάδα μεσογειακής διατροφής, που κατανάλωνε πολύ ελαιόλαδο (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).
Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του ελαιολάδου (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).
Οι ερευνητές εξηγούν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η διάκριση ανάμεσα σε υγιεινά και σε ανθυγιεινά λίπη, παρά η γενικευμένη αποφυγή όλων των λιπαρών. Όπως επισημαίνουν, όσοι συνηγορούν υπέρ μιας διατροφής αυστηρά χαμηλών λιπαρών και χαμηλών θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι το συνολικό λίπος δεν συνιστά χρήσιμο μέτρο για τα οφέλη ή όχι ενός τροφίμου, καθώς ταλίπη από φυτικές τροφές, ξηρούς καρπούς και ψάρια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα λίπη από κρέατα και κατεργασμένα τρόφιμα.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Αυτή η αυταπάτη οδηγεί σε παράδοξες πολιτικές, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Παραπλανούνται έτσι οι καταναλωτές να διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες, αντί για τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», σχολιάζει ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΤTufts της Βοστόνης.
Όπως εξηγεί, αυτό που δείχνει πλέον η επιστημονική έρευνα, είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου