Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Η σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής παίρνει σάρκα και οστά

Σήμερα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, αποτελεί μέρος των μέτρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, με στόχο την ενίσχυση της διαχείρισης και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αξιοποιώντας τον Frontex. Η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων. Η σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα εξασφαλίσει μια ισχυρή από κοινού διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
Στις 22 Ιουνίου 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 23 Ιουνίου 2016.
Τη σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει τελική ψηφοφορία σχετικά με τις τεχνικές τροποποιήσεις που θα προκύψουν έπειτα από την αναθεώρησή τους από γλωσσομαθείς νομικούς. Αυτό θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να εκδώσει το τελικό κείμενο της πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου