Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Μπορείτε να «ακούσετε» το φως όταν αναβοσβήνει; Κάντε αυτό το τεστ για να δείτε αν έχετε συναισθησία

Η συναισθησία είναι το συναρπαστικό νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο η διέγερση μιας αίσθησης πυροδοτεί μια άλλη αισθητηριακή οδό. 
Από τη Νικολέτα Μακρή
Αν το τεστ είναι θετικό σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, μπορεί να βιώνετε μια όχι και τόσο σπάνια μορφή συναισθησίας. Η συναισθησία είναι το συναρπαστικό νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο η διέγερση μιας αίσθησης πυροδοτεί μια άλλη αισθητηριακή οδό. Για παράδειγμα, ένας συναισθησιακός μπορεί να αισθανθεί τους ήχους ή να ακούσει τα χρώματα. Σε αυτή τη μελέτη, 8 από τους 40 συμμετέχοντες, ένα πολύ υψηλό ποσοστό, θεωρήθηκαν ότι έχουν συναισθησία ακοής κίνησης. Κάντε και εσείς το τεστ εδώ. Όπως έγραψε η εφημερίδα The Guardian:
«Αυτή η νέα μελέτη θεωρεί ότι πολλοί περισσότεροι από εμάς βιώνουν μια λιγότερο διεισδυτική εκδοχή συναισθησίας, στην οποία οι οπτικές κινήσεις ή τα φλας συνοδεύονται από εσωτερικούς ήχους βουισμάτων, χτύπων ή αίσθησης φυσήματος αέρα. Από τη στιγμή που οι κινήσεις πολύ συχνά συνοδεύονται από ήχους της καθημερινής ζωής, το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι δυσδιάκριτο.
Όταν το τεστ γίνεται κάτω από εργαστηριακές συνθήκες, η επίδραση της «ακουστικής κίνησης» εμφανίστηκε να ενισχύει την ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια οπτικές κινήσεις, αλλά και να συνδυάζεται με τη δυνατότητα να ακούει πραγματικούς ήχους όταν τα οπτικά και ηχητικά σήματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Αυτοί οι εσωτερικοί ήχοι φαίνεται να είναι αντιληπτοί για να παρεμβάλλονται με την ανίχνευση εξωτερικά δημιουργούμενων ήχων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης. Το εύρημα ότι το φαινόμενο της «ακουστικής κίνησης» φαίνεται να είναι πολύ πιο διαδεδομένο σε σύγκριση με άλλες συναισθησίες, μπορεί να προκύπτει λόγω της δύναμης της φυσικής σύνδεσης μεταξύ εικόνας και ήχου».
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε το φαινόμενο σε εκπαιδευμένους μουσικούς και διαπίστωσε ότι ήταν πολύ πιο συχνό σε αυτήν την ομάδα. Δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται σε μια φυσική προδιάθεση να συνδέονται ήχοι και οπτικά σήματα ή αν οι χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης θα μπορούσε να ενισχύσουν το νευρικό κύκλωμα πίσω από το φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου