Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Οι παγίδες της νηστείας και πώς να τις αποφύγετε

Πολλοί πιστεύουν ότι με τη νηστεία μπορούν να καταφέρουν ταυτόχρονα δύο πράγματα: να εξαγνίσουν την ψυχή τους και ταυτόχρονα να χάσουν κιλά.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του βάρους οι ειδικοί θα απογοητεύσουν όσους πιστεύουν σε αυτή την θεωρία.
Κατά την περίοδο της νηστείας είναι πιθανό να «φορτωθεί» κάποιος με παραπάνω κιλά καθώς γίνεται υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφών και φυτικών λιπαρών.
Ο γενικός κανόνας για την αποφυγή των παραπανίσιων κιλών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας από αυτήν που δαπανάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό φυσικά εξαρτάται από την ηλικία του καθενός, την κατάσταση της υγείας του και τις δραστηριότητες του.
Η Γεωργία Βαβουρανάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μίλησε στο CNN Greece και έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί να είναι το διαιτολόγιο κάποιου που νηστεύει ώστε να μην έχει το αίσθημα της πείνας:
«Καλό είναι κάποιος να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, το μαύρο ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και στο αίσθημα κορεσμού».
Σημαντικό ρόλο στη διατροφή κάποιου παίζει και η σωστή κατανομή γευμάτων όπως επισημαίνει η κυρία Βαβουρανάκη:
«Να είναι μικρά και συχνά τα γεύματα. Να μην παραλείπει, για παράδειγμα, το πρωινό -είναι ένα βασικό γεύμα το οποίο οι περισσότεροι το παραλείπουν και εμείς οι διαιτολόγοι επιμένουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό. Χωρίς όμως να υποτιμάμε τα άλλα γεύματα. Κάθε γεύμα έχει την δική του αξία και πρέπει να τα τηρούμε όλα».
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια της νηστείας -κι όχι μόνο- ενδιάμεσα στα βασικά γεύματα μπορεί κανείς να φάει ένα φρούτο μαζί με ξηρούς καρπούς.
Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα παράγωγα τους, όπως τα τυριά και τα αυγά, είναι έξω από το διαιτολόγιο όσων τηρούν την παράδοση και νηστεύουν καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής.
Η εξαίρεση αυτών των ομάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό σε ό,τι αφορά την πρόσληψη πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου.
Οι τροφές με τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζωική πρωτεΐνη είναι:
  • τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά
  • τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τα καρύδια
  • τα όσπρια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σουσάμι και ο χαλβάς
Η πρωτεΐνη βοηθάει τον οργανισμό μας να δημιουργήσει νέους ιστούς και να αποκαταστήσει φθορές σε ιστούς που υπάρχουν ήδη.
Ένας ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει ημερησίως περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Νηστίσιμες πηγές ασβεστίου

Τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.

Νηστίσιμες πηγές σιδήρου

Φακές, φασόλια μαυρομάτικα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα θαλασσινά, τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια.
Όπως τονίζει η κυρία Βαβουρανάκη ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.
Σημασία όμως δεν έχει μόνο τι τροφές καταναλώνει κανείς αλλά πώς τις μαγειρεύει. Αυτό ισχύει και για τα νηστίσιμα φαγητά.
«Γενικά καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα τηγανιτά και να προτιμάμε τα ψητά και τα βραστά ως τρόπο μαγειρέματος» λέει στο CNN Greece, η Γεωργία Βαβουρανάκη, η οποία δίνει και τους εξής διατροφικούς συνδυασμούς για τη περίοδο της νηστείας:
• Τα όσπρια, τις φακές ή τα ρεβίθια με το ρύζι ή το ψωμί ολικής άλεσης.
• Το καλαμπόκι με το σιτάρι και τα φασόλια.
• Τον αρακά ή τα φασόλια με ολικής άλεσης ψωμί.
• Το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα.
• Το ταχίνι με σαλάτες ή σάλτσες ή όσπρια.
• Τα λαχανικά με όσπρια.
Άρα λοιπόν προσοχή στις μερίδες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα ανέβετε στη ζυγαριά μετά το τέλος της νηστείας.
cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου