Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Πώς παραγγέλνουμε κρασί σε εστιατόριο: Δέκα συμβουλές για να μην πανικοβάλεστε

Πανικοβάλλεστε όταν πηγαίνετε σε ένα καλό εστιατόριο και έρχεται η ώρα να επιλέξετε κρασί από την wine list; Eίναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα!
Η πιο εύκολη λύση για να αποκωδικοποιήσετε μια λίστα κρασιού είναι να ρωτήσετε τον σομελιέ! Ο καιρός που οι σομελιέ ήταν απρόσιτοι, αυστηροί κύριοι με ύφος περισπούδαστο είναι παρελθόν. Σήμερα, η νέα γενιά σομελιέ είναι φιλική και προσιτή και μπορούμε χωρίς δισταγμό να τους ρωτήσουμε τα πάντα, να τους αναφέρουμε το εύρος τιμής και να τους αφήσουμε να μας κάνουν τις προτάσεις τους.
Όμως, τα περισσότερα εστιατόρια είτε δεν έχουν καθόλου σομελιέ ή έχουν σομελιέ μόνο στη βραδινή βάρδια. Τα πιο μικρά εστιατόρια έχουν εξωτερικούς συνεργάτες σομελιέ, οι οποίοι απλά επιμελούνται την wine list και μαθαίνουν τα βασικά στους σερβιτόρους. Γι΄αυτό, να τι μπορείτε να κάνετε όταν δεν υπάρχει σομελιέ να σας βοηθήσει.

1) Ελέγξτε τη wine list στο Διαδίκτυο

Πολλά καλά εστιατόρια αναρτούν την λίστα κρασιού στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να την μελετήσετε για να είστε προετοιμασμένοι. Να έχετε υπόψη σας ότι συνήθως τα κρασιά αναρτούνται στη λίστα με συγκεκριμένη σειρά: από το πιο ελαφρύ στο πιο γεμάτο.

2) Σε μια μεγάλη λίστα, ξεκινήσετε από τα περιεχόμενα

Σε αρκετά εστιατόρια (συνήθως στο εξωτερικό) μπορεί να σας τύχει μια wine list που έχει εκατοντάδες ετικέτες. Για να μην "χαθείτε στη μετάφραση", ξεκινήστε από τα περιεχόμενα. Συνήθως, οι λίστες είναι χωρισμένες ανά χώρα, περιοχή, terroir, ποικιλία σταφυλιού ή ακόμα και τιμή.

3) Ψάξτε για τη “Sommelier’s List”

Σε αυτές τις μεγάλες λίστες που αναφέραμε παραπάνω εμπεριέχεται συνήθως μια μικρότερη, η “Sommelier’s List”, που περιλαμβάνει τις προτιμήσεις του σομελιε. Σε αυτά τα κρασιά, που είναι συνήθως ενδιαφέρουσες ετικέτες, με καλή σχέση ποιότητας-τιμής, μπορείτε να ανακαλύψετε μικρά διαμαντάκια.

4) Μπουκάλι ή ποτήρι

Στη λίστα που θα έχετε μπροστά σας, το πιο πιθανό είναι να διαχωρίζονται οι ετικέτες σε αυτές που σερβίρονται μόνο σε μπουκάλι ή μόνο σε ποτήρι. Σε μερικές wine list τα κρασιά σερβίρονται και στις δυο επιλογές. Επιλέξτε ποτήρι αν θέλετε να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά κρασιά ή αν η παρέα δεν συμφωνεί σε ένα κρασί. Επιλέξτε μπουκάλι αν θέλετε να είστε σίγουρος ότι το κρασί που θα σας έρθει είναι καλοδιατηρημένο. Επίσης, σε κάποια εστιατόρια υπάρχει η επιλογή να παραγγείλετε το 1/3 του μπουκαλιού. Αυτός είναι ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ ποτηριού και μπουκαλιού.

5) Μην αγχώνεστε για το απόλυτο pairing

Χρειάζεται να έχετε πολύ καλές γνώσεις για να πετύχετε το απόλυτο pairing, ειδικά αν βρίσκεστε σε ένα δείπνο που έρχονται πολλά και διαφορετικά πιάτα. Για παράδειγμα μπορεί μια μπριζόλα να ταιριάζει άψογα με ένα δυνατό Cabernet αλλά αν το σερβίρουν με μια πλούσια κρέμα με βούτυρο και σκόρδο ή κάτι που περιέχει ξύδι ή Béarnaise, τότε ο κανόνας αλλάζει τελείως. Οπότε αφήστε το αυτό στην άκρη, είναι κάτι που μπορείτε να το ρυθμίσετε με την βοήθεια ενός σομελιέ.

6) Διαλέξτε κάποια από τα κρασιά πασπαρτού

Υπάρχουν κάποια κρασιά που ταιριάζουν με μια μεγάλη γκάμα φαγητών. Αυτά είναι τα κρασιά που έχουν υψηλές οξύτητες και μέτριους αλκοολικούς βαθμούς. Από λευκά κρασιά μπορούμε να πούμε τα Riesling, Albariño, Vinho Verde, Grüner Veltliner και Chardonnay χωρίς βαρέλι, όπως τα village-level Chablis. Στα κόκκινα κρασιά, το Pinot Noir είναι μια κλασσική επιλογή. Από ιταλικά κόκκινα το Barbera d’Alba ή d’Asti, Valpolicella Rosso και το Chianti είναι επιλογές που ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Αν η παρέα σας διαφωνεί μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού, υπάρχει πάντα και το ροζέ. Και φυσικά η Σαμπάνια, που πάει σχεδόν με όλα (ή αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό η Cava).

7) Τολμήστε να δοκιμάσετε λιγότερο γνωστά κρασιά

Τα κρασιά που βλέπετε στη λίστα από άγνωστες ποικιλίες ή περιοχές μπορεί να είναι κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Συνήθως αυτή που φτιάχνουν τις λίστες βασίζονται σε ετικέτες που έχουν ζήτηση από τους καταναλωτές. Άρα, για να βρίσκονται στη λίστα αυτές οι άγνωστες ετικέτες σημαίνει ότι κάποιος τις ερωτεύτηκε! Δοκιμάστε κάτι από τη Νότια Αφρική ή την Πορτογαλία και θα ενθουσιαστείτε.

8) Μην βασίζεστε μόνο στις γνωστές περιοχές

Οι περιοχές με φημισμένα κρασιά, όπως πχ το Bordeaux είναι περιοχές που πάντα μπορείς να βασιστείς γιατί έχουν εξαιρετικά κρασιά. Αλλά υπάρχουν και λιγότερο γνωστές περιοχές που βγάζουν εξαιρετικά κρασιά, σε πιο οικονομικές τιμές. Για παράδειγμα, δοκιμάστε τις φημισμένες ποικιλίες του Μπορντό (Cabernet & Merlot) από άλλες περιοχές πχ Ουάσιγνκτον ή Νάπα. Θα κοστίζουν λιγότερο και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ισάξιο!

9) Μην ξεχνάτε ότι η τιμή και η αξία είναι δυο διαφορετικά πράγματα

Η αξία ενός κρασιού δεν έχει πάντα σχέση με την τιμή του. Γι΄ αυτό μην υποτιμάτε τα πιο οικονομικά κρασιά.

10) Μην είστε κολλημένοι στις παλιές χρονιές

Ακόμα και χρονιές που λένε ότι δεν ήταν τόσο καλές, μπορεί να δώσουν κρασιά λιγότερο δυναμικά αλλά εξαιρετικά food-friendly. Γι΄αυτό μην είστε απόλυτοι και μην απορρίπτετε συγκεκριμένες χρονιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου