Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Πώς θα φτιάξεις τη δική σου ποιοτική μπύρα στο σπίτι!

Homebrewing ή αλλιώς οικιακή ζυθοποίηση. Για να το πούμε απλά, φτιάξε μόνος σου τη δική σου μπύρα στο σπίτι σου! Το homebrewing δεν είναι μία απλή μόδα. Είναι ένας τρόπος ζωής, ένα πεδίο πειραματισμού και δημιουργίας που έχει συνεπάρει χιλιάδες Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Πώς ξεκινάς όμως, τι χρειάζεσαι και πόσο χρόνος θα χρειαστεί για να γευτείς την πρώτη δική σου μπύρα; Όλες οι απαντήσεις και τα απαραίτητα εργαλεία βρίσκονται σε ένα μέρος: Το Beerdeli!
Τα τελευταία χρόνια η μπύρα έχει αρχίσει να αποκτά και στην Ελλάδα την αρμόζουσα θέση της ως ένα ποιοτικό προϊόν με διαφορετικά είδη και μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Σταμάτησε να θεωρείται ένα… αναψυκτικό και αναχαιτίστηκε η κυριαρχία της μπύρας μαζικής παραγωγής. Εμφανίστηκαν εξαιρετικές νέες μικροζυθοποιίες ανά την χώρα αναδεικνύοντας την αξία της μπύρας, αλλά και τους διαφορετικούς τύπους μπύρας που υπάρχουν. Άρχισε μάλιστα να δένεται και γαστρονομικά με καλά εστιατόρια να «εμπιστεύονται» το ποιοτικό αυτό προϊόν.
Κομμάτι της… μπύρας – boom είναι και οι οικοζυθοποιοί. Ο Πολ Εμμανουήλιδης, όντας ο ίδιος λάτρης της μπύρας ξεκίνησε το 2011 το πρώτο κατάστημα για οικοζυθοποιία, το Beerdeli. Είδε και συνέβαλε στη μεγάλη άνοδο της οικοζυθοποιιάς, μίας σπιτικής «τέχνης» που εξαπλώνεται και στη χώρα μας μαζί με την κουλτούρα του ποιοτικού ζύθου.
Τι χρειάζεσαι, όμως, για να φτιάξεις τη δική σου μπύρα; Το πρώτο πράγμα είναι «ενθουσιασμός και αγάπη για τη μπύρα» αναφέρει στο Typosthes.gr ο δημιουργός του Beerdeli και Beerdeli.gr, κ. Πολ Εμμανουηλίδης. Όπως μας λέει «αν είσαι ικανοποιημένος με τις μπύρες μαζικής παραγωγής, όπως Lager ή Pills, δεν θα ασχοληθείς. Η οικοζυθοποιία είναι για ανθρώπους που αγαπούν την καλή και ποιοτική μπύρα». Επιπλέον, όπως τονίζει «πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην οικοζυθοποιία και για το κόστος, καθώς το κόστος ανά φιάλη είναι πολύ χαμηλότερο».
«Αν είσαι άνθρωπος του Do it Yourself τότε στην οικοζυθοποιία θα βρεις ένα εξαιρετικό χόμπι που θα σε παρασύρει τόσο στην κουλτούρα της ποιοτικής μπύρας, αλλά και στον πειραματισμό με διαφορετικές συνταγές και τύπους μπύρας», καταλήγει.
Πρακτικά, όμως, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γευτείς το δημιούργημά σου; Ο Πολ Εμμανουηλίδης μας λέει «Η ίδια η παρασκευή της μπύρας θα σου πάρει 15 με 20 λεπτά. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει». Κοινώς; Μέσα σε ένα μήνα μπορείς να πίνεις την μπύρα σου!
Όσον αφορά τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι, το Beerdeli είναι πλέον και στο διαδίκτυο με αναλυτικές περιγραφές για τον εξοπλισμό και τα kit που θα χρειαστείς. Το Beerdeli.gr προσφέρει τρεις επιλογές για εξοπλισμό μπύρας από 45 ευρώ μέχρι 79 ευρώ. «Αυτά είναι έξοδα που θα τα κάνεις μία φορά και μετά θα αγοράζεις μονάχα τα υλικά», εξηγεί ο κ. Εμμανουλίδης.

Οι τρεις επιλογές για εξοπλισμό μπύρας


Το Easy Beer, το οποίο είναι το πιο οικονομικό, και περιλαμβάνει τα απολύτως βασικά που θα χρειαστείτε, ένα κιτ μπύρας με τα απαιτούμενα σάκχαρα και κοστίζει 45€.

Το Beer Deli Deluxe το οποίο κοστίζει 64,50€ και περιλαμβάνει όλο το βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει την παρασκευή μπύρας με κιτ.

Και, τέλος, το Brewferm Deluxe, το οποίο κοστίζει 79€, περιλαμβάνει, επίσης, όλο το βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και είναι προϊόν της Brewferm, μιας απ’τις γνωστότερες εταιρείες στο χώρο της οικιακής ζυθοποίησης!

Το επόμενο βήμα: Κιτ για 23 λίτρα μπύρας!

Το επόμενό μας βήμα είναι να επιλέξουμε το κιτ μπύρας που θέλουμε να φτιάξουμε. Το Beerdeli.gr προσφέρει μια ευρεία γκάμα από διαφορετικές εταιρείες και φυσικά από πολλά διαφορετικά είδη μπύρας. Οι τιμές κυμαίνονται από 13-30€ περίπου και μπορούμε να παρασκευάσουμε έως και 23 λίτρα μπύρας.

Το Beerdeli.gr δίπλα σας με συνταγές και συμβουλές

Εκτός από τον εξοπλισμό και τα kit μπύρας, στο Beerdeli.gr θα βρεις συνταγές και συμβουλές που θα βοηθήσουν ακόμη και έναν αρχάριο να κάνει τα πρώτα του βήματα. Πάνω από όλα θα βρεις ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη μπύρα και τη ζυθοποίηση, που εδώ και χρόνια εκπαιδεύουν το κοινό στο μαγικό κόσμο της παρασκευής της μπύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου