Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Η λήψη ασπιρίνης ελαττώνει τον κίνδυνο εισόδου στη ΜΕΘ, λόγω κοροναϊού

Η χρήση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εισόδου στη μονάδα εντατικής θεραπείας και θνησιμότητας εντός νοσοκομείου σε νοσοκομειακούς ασθενείς με νόσο κοροναϊού.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Η νόσος του κοροναϊού-2019 (COVID-19) σχετίζεται με υπερπηκτική ικανότητα και αυξημένο θρομβωτικό κίνδυνο σε ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια. Από όσα γνωρίζουμε, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μηχανικού αερισμού, εισδοχής μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) και θνησιμότητας στο νοσοκομείο.

ΜΕΘΟΔΟΙ:

Πραγματοποιήθηκε μια αναδρομική, παρατηρητική μελέτη κοόρτης ενήλικων ασθενών που εισήχθησαν με COVID-19 σε πολλαπλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2020. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ανάγκη για μηχανικό αερισμό. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν η εισαγωγή στη ΜΕΘ και η θνησιμότητα στο νοσοκομείο. Οι προσαρμοσμένοι λόγοι κινδύνου (HR) για τα αποτελέσματα της μελέτης υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μοντέλα κινδύνου Cox-proportional μετά από προσαρμογή για τις επιπτώσεις των δημογραφικών και των συννοσηρών συνθηκών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Τετρακόσια δώδεκα ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Τριακόσια δεκατέσσερις ασθενείς (76,3%) δεν έλαβαν ασπιρίνη, ενώ 98 ασθενείς (23,7%) έλαβαν ασπιρίνη εντός 24 ωρών από την εισαγωγή ή 7 ημέρες πριν από την εισαγωγή. Η χρήση ασπιρίνης είχε μια ακατέργαστη συσχέτιση με λιγότερο μηχανικό εξαερισμό (35,7% ασπιρίνη έναντι 48,4% μη ασπιρίνη, P = .03) και εισαγωγή ICU (38,8% ασπιρίνη έναντι 51,0% μη ασπιρίνη, P = .04), αλλά καμία ακατέργαστη συσχέτιση με το νοσοκομείο θνησιμότητα (26,5% ασπιρίνη έναντι 23,2% μη ασπιρίνη, Ρ = 0,51). Μετά την προσαρμογή για 8 συγχέοντας μεταβλητές, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε ανεξάρτητα με μειωμένο κίνδυνο μηχανικού αερισμού (προσαρμοσμένη HR, 0,56, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], 0,37-0,85, P= .007), εισαγωγή ICU (προσαρμοσμένο HR, 0.57, 95% CI, 0.38-0.85, P = .005) και θνησιμότητα στο νοσοκομείο (προσαρμοσμένο HR, 0.53, 95% CI, 0.31-0.90, P = .02 ). Δεν υπήρχαν διαφορές στην μείζονα αιμορραγία ( P = 0,69) ή στην εμφανή θρόμβωση ( P = 0,82) μεταξύ των χρηστών ασπιρίνης και των χρηστών μη ασπιρίνης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η χρήση ασπιρίνης μπορεί να σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, απαιτείται μια επαρκώς τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να εκτιμηθεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και μειωμένου πνευμονικού τραυματισμού και θνησιμότητας σε ασθενείς με COVID-19. 


Αιφνίδιος θάνατος 63χρονης μετά τον εμβολιασμό της στο Ιλιον.

Ο θάνατος μιας 62χρονης γυναίκας, αμέσως μετά τον εμβολιασμό της, έχει προβληματίσει τις υγειονομικές αρχές. Η άτυχη γυναίκα πήγε χθες στο εμβολιαστικό κέντρο στο Ιλιον. Οταν αποχώρησε κάθησε σε ένα παγκάκι, προφανώς ένιωσε άσχημα. Λίγα λεπτά αργότερα εντοπίστηκε από περαστικούς και κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου διαπιστώθηκε πως η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή.

Η ελληνική τροφή που αποτελεί ένα μικρό «θησαυρό» για την υγεία μας

Ο τραχανάς είναι είδος ζυμαρικού και υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός, διαιτητικός, παχυντικός και νηστίσιμος και φτιαγμένος από πολλά διαφορετικά υλικά.
Μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ηρωίδες του 1821 - Σταυριάνα Σάββαινα

Η Σταυριάνα Σάββαινα, ήταν η γυναίκα του Γιωργάκη Σάββα, καταγόμενη από την Σπάρτη, όταν ξεκίνησε ο Αγώνας, τις πρώτες μέρες της Επανάστασης οι Τούρκοι σκότωσαν, τον άνδρα της, και τότε αυτή πήρε τα όπλα και εντάχθηκε στο σώμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Το φυτό που περιέχει... κολχικίνη -Το μοβ κρινάκι!

Ως φάρμακο αλλά και ισχυρό δηλητήριο ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων η κολχικίνη, η φυσική τοξική ουσία που αποτελεί το νέο «όπλο» κατά των κορωνοϊών.
Αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπιστώσει ότι το φυτό Colchicum autumnale, απ' όπου παράγεται η κολχικίνη, ήταν πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι’ αυτό και το ονόμασαν «η ψυχή των αρθρώσεων».

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Απομόνωση και μονοτονία «συρρικνώνουν» κατά 7% τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με την περιορισμένη έρευνα, τα επί χρόνια μέλη ενός ερευνητικού σταθμού της Ανταρκτικής, κοινωνικά απομονωμένα και αντιμέτωπα με το μονίμως λευκό πολικό τοπίο, είδαν ένα τμήμα του εγκεφάλου τους να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. «Στην αρχή, είναι συναρπαστικό να βλέπεις την άσπρη έρημο», λέει ο φυσιολόγος Alexander Stahn, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα ενώ ήταν στο Charité-Universitätsmedizin του Βερολίνου.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Το μυρωδικό βότανο που προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη

Το να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι),αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: απόδοση σε απλή γλώσσα και εικονογράφηση για κάθε Οίκο

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας σε απλή και κατανοητή γλώσσα,- και μία εικόνα για κάθε οίκο (“στροφή”) του Ακαθίστου Ύμνου.

Καποδίστριας: Ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του. Το χρονικό της δολοφονίας ενός μεγάλου Έλληνα

Στο εξωτερικό όταν οι πολιτικοί επιστήμονες, οι ιστορικοί και οι καθηγητές πανεπιστημίων αναφέρονται στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, μιλούν για την Δεύτερη Μεγάλη Ελληνική Αφύπνιση. Η Πρώτη ήταν ο αγώνας που έδωσε το Γένος και η οποία έγινε γνωστή στο εξωτερικό μετά τις φρικαλεότητες που έπραξαν οι Οθωμανοί σε μέρη όπως την Χίο.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μυαλό 30 χρόνια νεότερο σε 1,5 μήνα

Η συνεχής ανάπτυξη νέων ικανοτήτων θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στην αποτροπή της γνωστικής φθοράς σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την ψυχολόγο Rachel Wu και δημοσιεύθηκε The Journals of Gerontology.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Φαλάκρα και τριχόπτωση: Προσοχή σε αυτό το συνήθειο στο ντους

Η απώλεια μαλλιών επηρεάζει πολλούς άνδρες και, ενώ συχνά έχει γενετική/κληρονομική αιτία, μπορεί να φταίει και κάτι άλλο, που δεν το φαντάζεστε.
Πράγματι η τριχόπτωση είναι συχνά κληρονομική. Η φαλάκρα στους άνδρες ή η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία σχετίζεται με τα γονίδια και τις αρσενικές ορμόνες, αντιπροσωπεύει το 95% της τριχόπτωσης στους άνδρες.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Γιατί πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται οπωσδήποτε (πριν) τις 9 (εννέα) το βράδυ;

Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ ότι ο ύπνος ενισχύει την μάθηση; Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι ώρες που τα παιδιά κοιμούνται είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη τους!
Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν τον ύπνο και από τότε πλανάται η φράση «να κοιμηθείς στην αγκαλιά του Μορφέα», του υιού του θεού ύπνου.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Γιατί η πανδημία έχει προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών και στα δυο φύλα

Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι ο αριθμός των ασθενών που παραπονιούνται για τριχόπτωση έχει αυξηθεί από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία. Το φαινόμενο επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.
Οι New York Times αναφέρουν ότι οι αναζητήσεις της Google για τριχόπτωση έχουν αυξηθεί κατά 8% τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με την εταιρεία επιστήμης δεδομένων Spate, το θέμα αναζητήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 829.000 φορές το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

«Καλό βόλι!»Η περίφημη ευχή που βαστάει από Τουρκοκρατίας

ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ! Η περίφημη ευχή που βαστάει από Τουρκοκρατίας. Μια ευχή που ήταν η τελευταία που αντάλλασσαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες πριν αρχινίσει κάποια μάχη ή κάποια συμπλοκή με Οθωμανικά ασκέρια. Το περίεργο και απρόσμενο με τούτη την ευχή είναι πως δεν σημαίνει κι αυτό που μας έρχεται στο μυαλό.

«Erg Chech 002»: Τα μυστικά του αρχαιότερου μετεωρίτη αποκρυπτογραφούν Έλληνες επιστήμονες

Σε πρόσφατο συνέδριο της NASA, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά αποτελέσματα για τον Erg Chech 002. Έναν μετεωρίτη μοναδικό, που αποτελεί «το αρχαιότερο ηφαιστειακό πέτρωμα που έχει ο άνθρωπος στα χέρια του, πιο παλιό ακόμη και από τη Γη, κατά 22 εκατομμύρια χρόνια» όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM», ο επίκουρος καθηγητής Ιωάννης Μπαζιώτης, ορυκτολόγος-πετρολόγος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που «κυνηγά» τα σπάνια πετρώματα, ο πρώτος Έλληνας που έλαβε μέρος στην αποστολή Antarctic Search for Meteorites.

1821- Κοτζαμπάσηδες εναντίον οπλαρχηγών: Oι διαμάχες και οι ένοπλες συγκρούσεις των δύο «παρατάξεων»

Προκειμένου να καταλάβουµε τα όσα οδυνηρά συνέβησαν µεσούσης της Επανάστασης, θα πρέπει να πάρουµε τα γεγονότα µε τη σειρά. Με το ξέσπασµα του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού αναδείχθηκαν ευθύς εξαρχής δύο µεγάλες οµάδες, που λειτουργούσαν, ας πούµε, ως παρατάξεις:
Η µία ήταν οι οικονοµικά ευκατάστατοι πρόκριτοι, που αποκαλούνταν επίσης και προύχοντες ή κοτζαµπάσηδες.

Απίστευτα πράγματα που μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος στο διάστημα

Το διάστημα είναι ένα κενό χωρίς αέρα να αναπνέουμε ή πίεση. Η θερμοκρασία είναι... είτε εξαιρετικά υψηλή σε βαθμό που βράζεις είτε εξαιρετικά χαμηλή, δηλαδή παγωνιά ενώ τα αστέρια εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας.
Οπότε αν κάποιος βρεθεί στο διάστημα, όπως ο… Τζορτζ Κλούνεϊ στο Gravity, αλλά χωρίς τη διαστημική στολή, τότε την έχει πολύ άσχημα.

Συναισθηματική κατάρρευση: Τα «κρυφά» σημάδια που μας προειδοποιούν

Η συναισθηματική εξουθένωση δεν είναι κάτι ελαφρύ και μπορεί να μεταμφιεστεί ως μια ποικιλία άλλων στρεσογόνων παραγόντων.
Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε αν βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και να δούμε πώς μπορούμε να ξεκουραστούμε και να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Όσα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά

Όταν μια μητέρα μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά τα περισσότερα προβλήματα ανακύπτουν όταν το παιδί αντιληφθεί τη «διαφορετικότητα» της δικής του οικογένειας.
Τότε η μητέρα καλείται να εξηγήσει με τρόπο κατανοητό τους λόγους για την ανάγκη ή την επιλογή της να μεγαλώσει μόνη της το παιδί αυτό, χωρίς να του μεταφέρει μηνύματα απόρριψης από τον βιολογικό πατέρα και τονίζοντας ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Τι μπορεί να σημαίνει η λευκή γλώσσα στο παιδί – Μην το αμελήσετε

Ένα λευκό επίχρισμα στη γλώσσα ενός παιδιού μπορεί να προκληθεί από διάφορες υποκείμενες παθήσεις.
Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται εάν η λευκή γλώσσα στο παιδί είναι απλά το φυσιολογικό αποτέλεσμα από υπολείμματα τροφίμων, ή αν είναι κάτι πιο σοβαρό. Ένα απλό “σκούπισμα” της γλώσσας με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το λευκό επίχρισμα φεύγει τόσο απλά.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Tips για να απαλλαγείς από την ξηροδερμία στο κεφάλι. Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις δυσάρεστες καταστάσεις στο κεφάλι σου όπως φαγούρα, πιτυρίδα, τριχόπτωση τα πράγματα είναι ανυπόφορα. Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να τα καταπολεμήσετε.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τα δέκα ολέθρια συμπτώματα της έλλειψης ύπνου!

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, γι΄αυτό και πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη, ώστε να μην φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις, που είναι πολύ πιθανό να στοιχίσουν και την ίδια μας τη ζωή.
Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου είναι πολλά και διαταράσσουν την καθημερινότητά μας, την απόδοση και τις επιδόσεις μας άμεσα και σε βαθμό που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε, παρά μόνο όταν δούμε τις συνέπειες.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Πώς να καταπολεμήσουμε το στρες με όπλο μας την ενσυναίσθηση

Πόσες φορές έχουμε ανησυχήσει για έναν φίλο ή έναν αγαπημένο μας άνθρωπο και έχουμε πει την κλασική φράση: «σαν να μη μας έφταναν όλα τα άλλα, έχουμε και αυτό;».
Συνεχώς χρησιμοποιούμε τις λέξεις «είμαι αγχωμένος/η» στις καθημερινές μας συζητήσεις με ελλιπή γνώση για τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στη ζωή μας.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Μαστίχα: «Το φάρμακο το οποίο θα σώσει την ανθρωπότητα»

Το αρχαίο ελληνικό φάρμακο, η μαστίχα, τίθεται στο επίκεντρο εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενούν στις σελίδες τους οι «New York Times».
Το άρθρο πραγματεύεται το κατά πόσο είναι εφικτό οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας να αποτελέσουν το «φάρμακο του μέλλοντος», το οποίο θα «σώσει την ανθρωπότητα».

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου για προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ποιο είναι το κριτήριο

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μία διαρροή που θέλει την κυβέρνηση να κλείνει τη Βουλή την Μεγάλη Πέμπτη, προκηρύσσοντας εκλογές για τον Μάιο.
Η φημολογία αυτή έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία και θέλουν την κυβέρνηση να ψάχνει παράθυρο μέσα στην πανδημία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το σύμπαν διαστέλλεται με ταχύτητα και δεν ξέρουμε γιατί – Προβληματισμός στους επιστήμονες

Ο χώρος ανάμεσα στους γαλαξίες «ξεχειλώνει» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες – Ο ρόλος της «σκοτεινής ενέργειας» – Το τρομακτικό σενάριο για το μέλλον.
Η ανακοίνωση των επιστημόνων προ ημερών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι βλέπουν το σύμπαν να επεκτείνεται ταχύτερα του αναμενομένου, με ρυθμό περίπου 9% πιο γρήγορο από ό,τι προβλέπεται θεωρητικά, δημιούργησε νέο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Ημικρανία: Οι έξι κανόνες διατροφής που νικούν τους πονοκεφάλους

Η ημικρανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό πονοκέφαλο. Αποτελεί τη συχνότερη νευρολογική νόσο που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του. Οι λόγοι που ευθύνονται για την ημικρανία ποικίλλουν, ωστόσο ως βασικότεροι θεωρούνται τα γονίδια, οι ορμόνες, η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου, το στρες και η κακή διατροφή.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με την αύξηση του βάρους και την καρδιακή νόσο

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και κακή ποιότητα ύπνου, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν τον ύπνο γυναικών, ηλικίας 20 έως και 76 ετών.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Ευγένεια είναι να μη φέρνεις τον άλλο σε δύσκολη θέση

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικός και αυτό φαίνεται από τις έρευνες που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την εξέλιξή του σε ομάδες από την παλαιολιθική εποχή έως και σήμερα, οπότε και τον ωφελούσε να είναι ενταγμένος σε μια ομάδα για την επιβίωσή του και όχι μόνο.
Από την αρχή της εξέλιξής του παρατηρούμε και τις αλλαγές στην συμπεριφορά του, καθώς και στον τρόπο που κάνει διάλογο με την ομάδα του -και όχι μόνο με αυτή, αλλά και με άλλες φυλές.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Κανένας δεν θεραπεύει τον εαυτό του πληγώνοντας τον άλλον

«Το παραδέχομαι. Σε πόνεσε. Σε πλήγωσε όσο κανείς άλλος. Έγινε σκληρός απέναντί σου. Αναπάντεχα ξένος. Ξαφνικά, άλλαξε τόσο, που δεν μπορούσες να πιστέψεις αυτό που έβλεπες και άκουγες…»
Ο καθένας μας μπορεί να έχει βιώσει σκληρές συμπεριφορές. Συμπεριφορές που δεν άξιζε και που τον γέμισαν πίκρα και απογοήτευση.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

H θεραπευτική δύναμη του γέλιου στο πένθος και στο θάνατο

Το χιούμορ και ο θάνατος είναι δύο λέξεις που πιστεύουμε πως δεν πάνε μαζί στην ίδια πρόταση. Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και σίγουρη όχι τόσο αυστηρή με τον ανθρώπινο ψυχισμό.
Άλλωστε, το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι τεράστιο και το ζήτημα του πένθους περίπλοκο.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Ο ιδανικός αριθμός φρούτων και λαχανικών που χαρίζει μακροζωία

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε ημερησίως για να διασφαλίσουμε τη μακροζωία; Σχετική ανάλυση απαντά και μάλιστα επισημαίνει ότι δεν είναι όλα τα λαχανικά ισότιμα στο κυνήγι της μακροζωίας .

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μωρομάντηλα: Ούτε που φαντάζεστε τι μπορείτε να καθαρίσετε, εκτός από το μωρό σας φυσικά!

Είναι μάλλον απίθανο να μην έχετε έστω ένα πακέτο μωρομάντηλα στο σπίτι σας
Όχι μόνο όταν το παιδί σας είναι μωρό αλλά και όταν είναι αρκετά μεγαλύτερο, τα μωρομάντηλα είναι σχεδόν πάντα στην τσάντα σας, ξέρετε όπως τα χαρτομάντηλα.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Μιζέρια, η αδελφή της κακίας!

Η έξαρση εμετικών σχολίων σε συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλλον έχει εξήγηση τελικά. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον, ο τρόπος που έχει γαλουχηθεί ο καθένας από εμάς, οι παραστάσεις ζωής, η παιδεία μας και διάφοροι άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες που μας έχουν μεταμορφώσει περισσότερο σε ζώα, παρά σε σκεπτόμενους ανθρώπους.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο έτοιμο το 2027

Μια εταιρεία από την Καλιφόρνια, η Gateway Foundation, έρχεται να διευρύνει τα όνειρά μας, καθώς ανήγγειλε επίσημα την κατασκευή του πρώτου πολυτελούς ξενοδοχείου στο…διάστημα, και μάλιστα όχι σε μισό αιώνα από τώρα, αλλά μέχρι το 2027.
Το ξενοδοχείο αυτό θα αποτελείται από 24 διαφορετικές «κάψουλες», συνδεόμενες μεταξύ τους με ανελκυστήρες, και το σύνολο θα μοιάζει με μια ρόδα ποδηλάτου η οποία στριφογυρίζει στους αιθέρες.

Χετταίοι και Τροία – Οι προϊστορικές ελληνικές αυτοκρατορίες της Μικράς Ασίας

Οι Χετταίοι κατέβηκαν από τη βορειοανατολική Ευρώπη και γύρω στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. εγκαταστάθηκαν στα υψίπεδα της Μικράς Ασίας.Σταθεροποίησαν εκεί την παρουσία τους και ακολουθώντας επεκτατική πολιτική, η χώρα τους μεταμορφώθηκε σταδιακά σε κραταιά αυτοκρατορία, ισοδύναμη με εκείνη της Αιγύπτου και της Βαβυλώνας.

Οι 37 σκέψεις που ενεργοποιούν την χαρά

Κάθε συναίσθημα επηρεάζεται από τον εγκέφαλο και αντίθετα. Διαφορετικά συναισθήματα αφορούν διαφορετικές δομές.
Η χαρά λόγω της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης συνδέεται στενά με την ευτυχία. Αν νιώθετε πεσμένοι, ακολουθήστε απλές συνήθειες, όπως περπάτημα στη φύση, κάντε παρέα με ένα σκύλο ή χαμογελάστε- έτσι βοηθάτε τους νευροδιαβιβαστές να κάνουν τη δουλειά τους και να σας ανεβάσουν τη διάθεση.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Πέντε ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να σας σκοτώσουν!

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου πιστεύουν ότι όσοι περνούν περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή μπορεί να εκδηλώσουν πρόβλημα με την καρδιά τους που να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Πώς θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους μέσα από την πολυπλοκότητα τους

Ένα από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά των σχέσεων των ανθρώπων είναι ότι διέπονται από πολυπλοκότητα.
Οι σχέσεις δεν είναι απλές. Η αλήθεια είναι όμως, πως στην απλότητα των σχέσεων μπορεί κανείς να διακρίνει και να απολαύσει την ομορφιά τους.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ίδιος σεισμός στη Λάρισα 80 χρόνια πριν!

Από το σεισμό κατέπεσε ολόκληρος ο πρώτος όροφος της διώροφης οικίας στο κέντρο της Λάρισας (φωτ. British Pathe)
Τέσσερις δεκαετίες ερευνά ιστορικά τους σεισμούς στην περιοχή μας ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Γιάννης Παπαϊωάννου. Σ’ αυτή του την έρευνα σημαντική ήταν η συμβολή του παλαίμαχου σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου και του εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», Κώστα Σπανού.

Μα πώς ζούσαμε τότε… Αφιερωμένο στις γενιές της αλάνας

«Άραγε πως ζούσαμε τότε, χωρίς τηλεόραση, χωρίς κινητά…»: Αφιερωμένο στα παιδιά της αλάνας. Μα πως ζούσαμε τότε…
…χωρίς κανάλια
…χωρίς τάμπλετ
…χωρίς πλέιστέισον
…χωρίς άιφον
…χωρίς εορτοδάνεια
…ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Λένε πως αυτό το φρούτο δεν σε αφήνει να γεράσεις

Γιατρεύει κυριολεκτικά τα πάντα.
Είναι αυτοφυές, και το συναντάμε συνήθως στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές του πλανήτη.
Το ύψος του θάμνου κυμαίνεται από 60 μέχρι 2,5m με πυκνό φύλλωμα το οποίο το φθινόπωρο γίνεται πορφυρό κόκκινο.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ήταν όντως αγνά και αθώα τα παλιά τα χρόνια ή μήπως ο κόσμος δεν μιλούσε και κρύβονταν;

Λόγω της φύσης της εργασίας μου, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Όταν συζητώ με τους ηλικιωμένους, συχνά ακούω να λένε πόσο καλύτερα ήταν τα παλιά τα χρόνια. Πόσο αθώα ήταν τα πράγματα, ότι δεν υπήρχε κίνδυνος, κανείς δεν πείραζε κανέναν.
Περπατούσες άνετα στο δρόμο, άφηνες τις πόρτες ανοιχτές ή ξεκλείδωτες το βράδυ. Ποιος να σε κλέψει;

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ξέρατε πόσα οφέλη και χρήσεις έχει μια μπανανόφλουδα;

Κι όμως, δεν είναι μόνο ένα περιττό περίβλημα φρούτου που το πατάμε και… γλιστράμε!
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση των απορριμάτων, αλλά και της καμπάνιας για το Μπλε Αυτοκόλλητο και της δέσμευσης για βιωσιμότητα, λαμβάνονται ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσθεί ότι καμία από τις μπανάνες δεν πάει χαμένη.