Ερευνητές από το University College του Λονδίνου πιστεύουν ότι όσοι περνούν περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή μπορεί να εκδηλώσουν πρόβλημα με την καρδιά τους που να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που ξοδεύουν περισσότερο από τέσσερις συνεχόμενες ώρες την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή ή την τηλεόραση έχουν 125% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αίτια που σχετίζονται με την καρδιά, σε σύγκριση με ανθρώπους που περνούν λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά 48% πιο πιθανό να υποστούν πρόωρο θάνατο από πολλές άλλες αιτίες. Όσο για τους ανθρώπους που περνούν όχι απλά τέσσερις, αλλά πέντε ή και περισσότερες ώρες την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται πολύ περισσότερο.
Και μπορεί η “εύκολη” εξήγηση να είναι πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή ή την τηλεόραση είναι ληθαργικοί, δεν ασκούνται και αυτό οδηγεί σε προβλήματα υγείας, αλλά τα στοιχεία δείχνουν κάτι διαφορετικό. Και αυτό επειδή ακόμα και εκείνοι που ασκούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν εξίσου επιρρεπείς σε πρόωρο θάνατο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη αδράνεια για όσες ώρες κάθεται κανείς μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μια μείωση της τάξης του 90% σε ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για την καλή υγεία της καρδιάς, την λιποπρωτεΐνη λιπάση. Επίσης, η φλεγμονή και ορισμένα μεταβολικά προβλήματα που επίσης προκαλούνται από μεγάλες περιόδους αδράνειας, συμβάλλουν στα καρδιακά προβλήματα και τον πρόωρο θάνατο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχει μια λύση για όλα αυτά, ειδικά για τα άτομα που η εργασία τους προϋποθέτει να κάθονται αρκετές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Εάν σηκώνεστε κάθε 20 λεπτά για να κάνετε μια σύντομη βόλτα, τότε θα μειώσετε αυτά τα προβλήματα και θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας για να ζήσετε καλά για πολλά χρόνια.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.
http://www.examiner.com/
www.iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου