Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν τον ύπνο και από τότε πλανάται η φράση «να κοιμηθείς στην αγκαλιά του Μορφέα», του υιού του θεού ύπνου.
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και βοηθά στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ευεξία.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στο μεγάλωμα ενός παιδιού.
Επομένως η εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου για ένα παιδί αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της ανατροφής του.
Η ώρα του ύπνου σε συνδυασμό με την ώρα του φαγητού πλαισιώνουν το καθημερινό πρόγραμμα ενός παιδιού.
Η υιοθέτηση σταθερών, σωστών συνηθειών πριν τον ύπνο «ιεροτελεστία του ύπνου» είναι η χρυσή τομή για ένα ποιοτικό και ήρεμο ύπνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς.
Σύμφωνα με έρευνα απο το περιοδικό Nature Neuroscience, όταν τα παιδιά κοιμούνται, οι εγκέφαλοί τους μετατρέπουν το υποσυνείδητο υλικό που έχουν μάθει σε ενεργή γνώση – μια διαδικασία που είναι πολύ πιο αποτελεσματική στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.
Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι η μνήμη να μετατρέπεται σε μια μορφή που διευκολύνει τη μελλοντική μάθηση.
Σε έρευνα που μελετούσε την επίδραση του ύπνου στη μνήμη και στη μάθηση σε παιδιά ηλικίας 8 ως 11, βρέθηκε ότι μετά από μια νύχτα ύπνου τα παιδιά μπορούσαν να θυμούνται περισσότερα πράγματα και να κατακτούν καλύτερα τη νέα γνώση σε σύγκριση με τα παιδιά που έμειναν ξύπνια στο μεσοδιάστημα.
Mια δεύτερη έρευνα του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάντα Σάκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, εκτιμούν ότι ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών.
Η έρευνα -που μελέτησε πάνω από 11.000 παιδιά ηλικίας τριών έως επτά ετών – έδειξε ότι η επίπτωση είναι πιο αισθητή για τα τρίχρονα παιδιά, τα οποία έχουν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ γλώσσας και μαθηματικών σε σχέση με τα συνομήλικά τους που κοιμούνται πιο πολύ και σε πιο τακτικές ώρες.
Ποια είναι η κατάλληλη ώρα του ύπνου για ένα παιδί;
Τα παιδιά δεν είναι όλα τα ίδια, το καθένα έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και υπακούει στους δικούς του βιολογικούς ρυθμούς.Όλοι οι ειδικοί, λοιπόν, συμφωνούν ότι η κατάλληλη ώρα για ύπνο είναι γύρω στις 9 το βράδυ ή (για να είμαστε ακριβείς) στις 9 ακριβώς, ειδικά, στην περίπτωση, που το παιδί, την επόμενη ημέρα, δεν έχει να πάει στη θάλασσα, αλλά στο σχολείο. Το πόσες ώρες πρέπει να πέσει στην αγκαλιά του Μορφέα εξαρτάται από την ηλικία του.
ΟΙ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
Νεογέννητο: 15- 18 ώρεςΒρέφη 1-4 μηνών: 14 – 15 ώρες / Ύπνος: 19:00
Βρέφη 4-8 μηνών: 14 – 15 ώρες / Ύπνος: 19:30
Βρέφη 8-12 μηνών: 12 – 14 ώρες / Ύπνος: 19:30
Νήπια 1 -3 ετών: 12 – 14 ώρες / Ύπνος: 19:30
Παιδιά 3 – 6 ετών: 10 – 12 ώρες / Ύπνος: 20:00
Παιδιά 7 – 12 ετών: 10 ώρες ύπνου / Ύπνος: 20:30
Έφηβοι 13 – 17 ετών: 8 – 10 ώρες ύπνου / Ύπνος: 21:00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου