Το ύψος του λουλουδιού κυμαίνεται από 5 έως 30 εκατοστά και τα άνθη του έχουν ροζ χρώμα. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, ανθίζει και στη νότια κλίτυ της Ακρόπολης από τον Φεβρουάριο.
Το καλοκαίρι, η μικρομέρια πέφτει σε αδράνεια, για να αντέξει την υπερβολική ζέστη. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, τα φύλλα της ξαναβγαίνουν.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των ερευνητών, τον Απρίλιο του 2019, ο πληθυσμός της μικρομέριας δεν ξεπερνούσε τα 400 φυτά.
Η ανακάλυψη της «Micromeria Acropolitana»
Στον βιολόγο και ορνιθολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον γιο του, Λάμπρο Τσούνη, περιβαλλοντολόγο και ωκεανογράφο, οφείλεται ο εντοπισμός του λουλουδιού έναν αιώνα μετά την εξαφάνισή του.
Η ιστορία έχει δείξει ότι η μικρομέρια προϋπήρχε της κατασκευής του Παρθενώνα, ωστόσο δεν υπήρχαν καταγραφές παρά μόνο για άλλα είδη φυτών, της οικογενείας Lamiaceae, στην οποία ανήκει και η μικρομέρια. Πριν από τους Έλληνες ερευνητές, το 1906, οι Γάλλοι βοτανολόγοι Ρενέ Μερ και Μαρσέλ Πετιμεγκέν, εντόπισαν το λουλούδι στον αρχαιολογικό χώρο, όμως το 1908, ο Αυστροούγγρος γιατρός και βοτανολόγος, Ευγένιος Φον Χάλαξι, συνέλλεξε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν και το περιέγραψε εκτενώς δίνοντάς του το όνομα «Micromeria Acropolitana», μία περιγραφή που υπάρχει εκτενώς στο έργο του «Supplementum conspectus florae Graecae».
Για 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του λουλουδιού, τα «ίχνη» του χάθηκαν χωρίς ωστόσο να είναι διευκρινισμένοι οι λόγοι. Ωστόσο, το 2006 οι επιστήμονες Γρηγόρης και Λάμπρος Τσούνης παρατήρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν πληθυσμό 200 μικρομεριών και 3 χρόνια αργότερα αποφάσισαν πως θα έπρεπε να φέρουν στην επιφάνεια το θέμα της Micromeria Acropolitana.
Όπως έχει δηλώσει ο Γρηγόρης Τσούνης, «επικοινωνήσαμε με την Δρ Κιτ Ταν, καθηγήτρια βοτανικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που είναι γνωστή για τις εργασίες της σχετικά με την ελληνική ενδημική χλωρίδα. Αρχικά της στείλαμε φωτογραφικό υλικό και στη συνέχεια, μικρά μέρη από μικρομέριες. Αναγνώρισε κι επίσημα την ύπαρξη του φυτού».
Πηγή: news.tv4e.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου