Το χρυσάνθεμο όμως δεν είναι απλά ένα όμορφο λουλούδι. Είναι επίσης βρώσιμο και χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το τσάι που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα του άνθη έχει μια χρυσαφένια απόχρωση και μια ήπια, λουλουδάτη γεύση παρόμοια με το χαμομήλι. Τα φύλλα και οι μίσχοι του λουλουδιού μπορούν επίσης να βυθιστούν για λίγο σε βραστό νερό, ή να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες.
Χρυσάνθεμο: Οφέλη για την υγεία
Η τρέχουσα έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει ορισμένα από τα ιατρικά οφέλη των χρυσάνθεμων.Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες που εξάγονται από τα άνθη του χρυσάνθεμου μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό. Οι χημικές ενώσεις στα άνθη του μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστών και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με άλλη μελέτη.
Τα χρυσάνθεμα μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η λήψη εκχυλίσματος αιθανόλης από φύλλα χρυσάνθεμου βοήθησε στην πρόληψη της παχυσαρκίας στα ποντίκια.
Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα συστατικά του χρυσάνθεμου βοηθούν στη βελτίωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και πιθανώς στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Εντούτοις, πολλές από τις μελέτες γίνονται σε εργαστήριο, ή σε ζώα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των επιπτώσεών του στους ανθρώπους.
Το χρυσάνθεμο ΔΕΝ είναι μαγική λύση για κάτι
Η διατροφολόγος Renee Rosen το έχει ερευνήσει εκτενώς. “Δεν μπορεί κανείς να περιμένει να πάρει χρυσάνθεμο και να έχει μια θαυματουργή ανάρρωση από την οστεοπόρωση, ή να ηρεμήσει τα νεύρα εν μία νυκτί”, λέει.Η Rosen συμβουλεύει τη διασφάλιση της καθαρότητας και της συγκέντρωσης του παρασκευάσματος. Λέει, επίσης, ότι πρέπει να το παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να αποκομίσετε τα οφέλη.
Έχοντας μελετήσει τις υποτιθέμενες δροσιστικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του χρυσάνθεμου, η Rosen λέει: “Αυτό που φαίνεται ρεαλιστικό είναι ότι για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, μερικοί άνθρωποι με τη σωστή σωματική διάπλαση μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, για να μειώσουν τη θερμότητα και τη φλεγμονή”.
Χρυσάνθεμο: Αλλεργίες και παρενέργειες
Εάν είστε αλλεργικοί σε μαργαρίτες, ή αμβροσία, μπορεί επίσης να είστε αλλεργικοί και στα χρυσάνθεμα.Η άμεση επαφή με τα άνθη του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και άσθμα σε μερικούς ανθρώπους. Μια μελέτη συνέδεσε επίσης την κατανάλωση τσαγιού από χρυσάνθεμο με την ανάπτυξη αναφυλαξίας, σε μικρό αριθμό περιπτώσεων.
Είναι σημαντικό να σταματήσετε να το καταναλώνετε εάν έχετε μια αντίδραση, όπως δερματικό εξάνθημα, ή ερεθισμό του αναπνευστικού.
Το χρυσάνθεμο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έρευνα του 2015 έδειξε ότι το χρυσάνθεμο μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές στατίνες (φάρμακα που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης). Οι συγγραφείς συνέστησαν να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού από χρυσάνθεμο κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΑΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΪΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟΥ.
Το αιθέριο έλαιο από χρυσάνθεμο μπορεί επίσης να έχει αντιμικροβιακή και αντιική δράση, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά του και θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά.
Ορισμένες ποικιλίες χρυσάνθεμων περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται πύρεθρος (pyrethrum), η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά φυτοφάρμακα. Η έκθεση στον πύρεθρο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους πνεύμονες.
Τι λέει η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για το χρυσάνθεμο
Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην κινεζική ιατρική. Στην Κίνα παράγουν πάνω από 3.000 είδη λουλουδιών χρυσάνθεμου.Σύμφωνα με έρευνες, το χρυσάνθεμο είναι παραδοσιακά γνωστό για την μείωση της θερμότητας και της τοξίνης. Η κινεζική ιατρική το έχει χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως:
- πόνος στα μάτια
- πονοκέφαλος
- υπέρταση
- πονόλαιμος
Αυτές οι χρήσεις ΔΕΝ υποστηρίζονται από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, αλλά έχουν μακρά ιστορία.
Το χρυσάνθεμο, ή “Ju Hua”, όπως είναι γνωστό στα κινέζικα, συνιστάται επίσης για την μείωση του πυρετού και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στα αρχικά του στάδια.
Iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου