Μάλιστα, η συνήθεια αυτή μας έχει απομακρύνει από έναν από τους βασικότερους κανόνες της υγιεινής διατροφής: Να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής, έχουν πλουσιότερη γεύση, ελαφρώς υψηλότερη διατροφική αξία και επίσης, ο κανόνας αυτός, μας προτρέπει με απλό τρόπο να αυξήσουμε την ποικιλία των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε.
Έτσι, προσλαμβάνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, σε επαρκείς ποσότητες. Άλλωστε ζούμε σε μία χώρα που το κλίμα ευνοεί την εποχιακή ποικιλία. Στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε.
Ανήκουν στην ομάδα τροφίμων των λαχανικών, έχουν μικρό μέγεθος, στρογγυλό σχήμα, κόκκινο χρώμα και σκληρή σύσταση. Χρησιμοποιούνται εύκολα σε πολύχρωμες σαλάτες ή σε τοστ και σε σούπες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι σεφ το χρησιμοποιούν για να δώσουν εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα στα πιάτα τους.
Το ραπανάκι είναι ένα λαχανικό με αξιόλογη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και με μεγάλη περικτικότητα σε κάλιο. Η κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο προκαλεί αγγειοδιαστολή και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Τα σπαράγγια ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των λαχανικών, ωστόσο έχουν ένα χαρακτηριστικό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αυτό είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (2,2g πρωτεΐνης/100g τροφίμου). Αποτελούν λοιπόν μία καλή λύση για να συνθέσετε ένα πιάτο υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου.
Εάν μάλιστα επιλέξετε να τα συνδυάσετε με αυγό, τότε έχετε ένα από τα πιο θρεπτικά γεύματα! Εκτός όμως από το πρωτεϊνικό περιεχόμενο τους, τα σπαράγγια περιέχουν μεγάλη ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Είναι δύο ουσίες που υπάγονται στην ομάδα των καροτενοειδών (ουσίες με δράση παρόμοια με αυτή της βιταμίνης Α).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία των ματιών. Συγκεκριμένα, αποτελούν χρωστικές που ανευρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στην ωχρά κηλίδα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε χορηγούνται σε ασθενείς με ηλικιοεξαρτώμενη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με στόχο την πρόληψη της εξέλιξης και επιδείνωσης της νόσου.
Τα βερίκοκα εκτός από την πολύ πλούσια γεύση τους, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (1930 IU), μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η δράση της αυτή περιλαμβάνει την αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που προκύπτουν κατά τις διεργασίες του μεταβολισμού.
Μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα, είτε μαζί με κακάο, μέλι και γιαούρτι ως ένα γευστικό και θρεπτικό επιδόρπιο. Μάλιστα, όταν είναι ώριμα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της ποσότητας των προσλαμβανόμενων υγρών (tip για όσους δεν καταναλώνουν αρκετό νερό).
Είναι η αδυναμία μικρών και μεγάλων. Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (56mg), μαγνησίου (12mg) και φωσφόρου (20mg) ανά 100g φρούτου. Η βιταμίνη C δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι ευρέως γνωστή για την αντιοξειδωτική και ανοσοενισχυτική της δράση. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών, διότι αποτελούν δομικά συστατικά τους.
Οι φράουλες είναι άλλο ένα φρούτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα δροσερό επιδόρπιο γιαούρτης, αυξάνοντας σημαντικά την πρόσληψη υγρών. Προσοχή όμως! Χρειάζονται καλό πλύσιμο διότι, όπως και όλα τα φρούτα –berries (π.χ. strawberries, blueberries, cranberries κ.τ.λ.), αποτελούν μία από τις κυριότερες μορφές τροφογενούς μετάδοσης ηπατίτιδας, λόγω των συνθηκών υγιεινής του προσωπικού που εμπλέκεται στην καλλιέργειά τους.
Είναι φρούτα «αδικημένα» καθώς δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα προηγούμενα. Ωστόσο, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (1500 IU) και φυτικών ινών (σχεδόν 2g), ανά 100g προϊόντος. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και πιθανόν στην πρόσληψη ορισμένων νοσημάτων όπως η εκκολπωμάτωση (λύουν τη δυσκοιλιότητα) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου (παραγωγή υδροξυβουτυρικού οξέος μέσω βακτηριακής ζύμωσης των φυτικών ινών).
Take home message – Μία παρατήρηση που θα σας εκπλήξει!
Και τα 5 παραπάνω ανοιξιάτικα τρόφιμα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.Γιατί να σας εκπλήξει;
Γιατί το κάλιο είναι ένα στοιχείο που προάγει την αγγειοδιαστολή, δηλαδή την αύξηση της διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων. Εκτός λοιπόν από την αντι-υπερτασική του δράση, με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την παροχή αίματος σε ιστούς όπως οι μυς και το δέρμα.
Αυξημένη ροή αίματος στα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, σε συνδυασμό με την εφίδρωση, οδηγούν στην ψύξη του και εν τέλει στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Την πολυπόθητη δηλαδή αίσθηση που αποζητούμε όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Άρα, να ένα ακόμη παράδειγμα ότι η φύση προνοεί και μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε, όταν το χρειαζόμαστε.
Δήμζας Νικόλαος: Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου