Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Ρύζι: Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι για τη διατροφή μας;

Το ρύζι είναι η τρίτη πιο παραγόμενη γεωργική καλλιέργεια παγκοσμίως, ακριβώς πίσω από το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι. Οι εννέα κορυφαίοι παραγωγοί ρυζιού βρίσκονται στην Ασία, με την Κίνα να παράγει το 28% του παγκόσμιου ρυζιού το 2019. Αυτό είναι πάνω από 250.000 κιλά. Το ρύζι ήταν επίσης μια σημαντική βασική τροφή σε όλο τον κόσμο, με ρίζες που χρονολογούνται στο 8.000 π.Χ. Αποτελώντας τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής διατροφής, το ρύζι έχει εισέλθει φυσικά στη συζήτηση για την υγιεινή διατροφή.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι;

Το ζήτημα του «πιο υγιεινού ρυζιού» συνήθως φέρνει δύο τύπους ρυζιού μεταξύ τους – το λευκό και το καστανό. Και ενώ το ένα υπερασπίζεται συχνά το άλλο, η απάντηση εξαρτάται πραγματικά από το τι ψάχνετε στη διατροφή σας. Είναι αλήθεια – το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες, λίπος και περισσότερη πρωτεΐνη από το λευκό ρύζι λόγω του τρόπου επεξεργασίας του. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούνται από τρία μέρη: το φύτρο, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο. Το καστανό ρύζι περιέχει όλα αυτά τα μέρη, αλλά οι κατασκευαστές αφαιρούν το φύτρο και το πίτουρο για το λευκό ρύζι.
Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, το καστανό ρύζι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε. Αλλά στην πραγματικότητα, όλο οι τύποι ρυζιού είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Για τη διατροφολόγο Kera Nyemb-Diop, το ερώτημα του «πιο υγιεινού ρυζιού» έχει τις ρίζες του στον αποκλεισμό και την επιβλαβή διατροφική κουλτούρα.

“Αν το ρύζι ήταν το μόνο φαγητό που τρώγαμε, θα ήταν λογικό (να το ρωτήσουμε αυτό) επειδή μας ενδιαφέρει να έχουμε μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, οπότε φυσικά θα έλεγα ότι το καστανό ρύζι είναι πιο πλήρες”, λέει η Nyemb- Ντιόπ. «Αλλά όταν κοιτάς την πραγματικότητα, οι άνθρωποι τρώνε πολλά γεύματα». Το ρύζι συνδυάζεται συχνότερα με πρωτεΐνη και λαχανικό από ό,τι τρώγεται μόνο του, καθιστώντας το μόνο ένα συστατικό ενός υγιεινού, ισορροπημένου πιάτου.
Αν ψάχνετε για ένα γεύμα πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά δεν σας αρέσει η γεύση του καστανού ρυζιού, υπάρχουν τόσα πολλά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες για να τα συνδυάσετε μαζί με το λευκό ρύζι. Στην ιδανική περίπτωση, ο Nyemb-Diop λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν μια ποικιλία ρυζιού στη διατροφή τους, είτε είναι λευκό ρύζι, καστανό ρύζι, ρύζι μπασμάτι, ρύζι arborio ή άλλα είδη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου