Όταν όμως αυτές οι συμπεριφορές του παιδιού συμβαίνουν σε μια μέρα που η πίεση της καθημερινότητας, οι εντάσεις στη δουλειά ή οι οικονομικές δυσκολίες έχουν εξαντλήσει κάθε ίχνος αντοχής, τότε τα λάθη των γονιών διαδέχονται το ένα το άλλο.
Ας δούμε, λοιπόν, αυτές τις δύσκολες μέρες ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγετε:
- Να χάσετε την ψυχραιμία σας και να αρχίσετε κι εσείς να φωνάζετε: Αν στις φωνές του παιδιού προστεθούν και οι δικές σας φωνές, τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κλιμακώσετε την ένσταση.
- Να αφήσετε πολλή ώρα το παιδί να συμπεριφέρεται άσχημα και κάποια στιγμή να αρχίσετε να φωνάζετε: Αν κάτι σας ενοχλεί, πείτε το αμέσως και ξεκάθαρα στο παιδί. Διαφορετικά, εκείνο μπερδεύεται και δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο αρχίζετε ξαφνικά να ουρλιάζετε, ενώ για πολλή ώρα ανεχόσασταν την ίδια συμπεριφορά.
- Αρχίζετε τις απειλές, που φυσικά δε σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε: Τα παιδιά ξέρουν πότε μιλάτε σοβαρά και πότε όχι. Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε «κούφιες» απειλές, σύντομα το παιδί θα το καταλάβει και θα αρχίσει να σας αγνοεί.
- Προσπαθείτε να το κάνετε να σταματήσει, δωροδοκώντας το: Είναι άλλο πράγμα ο έπαινος και η επιβράβευση και άλλο η δωροδοκία. Αν χρησιμοποιείτε συχνά αυτή την τακτική, το πιο πιθανό είναι το παιδί να γίνει χειριστικό, δηλαδή να παραφέρεται μόνο και μόνο για να σας κάνει να του προσφέρετε αυτό που θέλει ως αντάλλαγμα, για να σταματήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου