Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Εσωστρεφής, αναζητά φίλους; Δέκα συμβουλές για επιτυχία

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας εσωστρεφή, πιθανότατα αισθάνεστε αρκετά άνετα με την παρέα σας.
Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή, όμως, που θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χάσει κάπως την επαφή σας με άλλους ανθρώπους. Ίσως να μην έχετε νιώσει μοναξιά εσείς οι ίδιοι, αλλά καλοπροαίρετα μέλη της οικογένειάς σας συνεχίζουν να σας προτείνουν ότι χρειάζεστε έναν ή δύο νέους φίλους.
Αν δεν έχετε πολλούς -ή καθόλου- στενούς φίλους, ίσως αναρωτηθείτε αν όντως περνάτε πολύ χρόνο μόνοι σας.
Ακόμη και καθώς ζυγίζετε τα υπέρ και τα κατά της διεύρυνσης του κοινωνικού σας κύκλου, μπορεί να μην είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το να κάνετε φίλους ως ενήλικες είναι δύσκολο.
Κατά τη διάρκεια της εποχής του COVID-19, η νέα πραγματικότητα των απομακρυσμένων φιλικών σχέσεων μπορεί να φαίνεται διπλά ελκυστική: Προσφέρει έναν τρόπο να συνδεθείτε με τους δικούς σας όρους, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεστε φυσικά. Αλλά η εξ αποστάσεως εύρεση φίλων μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση.
Όταν θέλετε μια μικρή αλλαγή από τη μοναξιά, δοκιμάστε τις παρακάτω δέκα συμβουλές για να συνδεθείτε με νόημα.

Αξιολογήστε τους λόγους σας

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, η εσωστρέφεια αναφέρεται απλώς στον τρόπο με τον οποίο παίρνετε την ενέργειά σας. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν σας κάνει ντροπαλούς ούτε σημαίνει ότι αντιπαθείτε τους ανθρώπους – και οι δύο είναι κοινές παρανοήσεις σχετικά με την εσωστρέφεια.
Στην πραγματικότητα, οι εσωστρεφείς τείνουν να δημιουργούν ισχυρές σχέσεις.
Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε περισσότερους φίλους, είναι απολύτως εφικτό να το κάνετε. Αλλά είναι σημαντικό να κάνετε αυτές τις επαφές για τους σωστούς λόγους. Αναρωτηθείτε αν πραγματικά θέλετε περισσότερους φίλους ή απλώς πιστεύετε ότι πρέπει να τους έχετε.
Αν δεν αισθάνεστε πραγματικά την ανάγκη να περνάτε χρόνο ανάμεσα σε άλλους, δεν πειράζει. Το να είστε μόνοι δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε μοναξιά, άλλωστε.
Ίσως όμως κάποια από τα άρθρα που υποδηλώνουν ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και σε καλύτερη κατάσταση να σας έδωσαν το έναυσμα να κάνετε φίλους.
Μια μελέτη του 2015, για παράδειγμα, έδωσε μια σειρά από αξιολογήσεις προσωπικότητας και χαρακτηριστικών σε 1.006 ενήλικες διαφόρων ηλικιών και έκανε μερικές βασικές ανακαλύψεις: 
  • Οι εξωστρεφείς σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες σε μετρήσεις ευτυχίας, ρύθμισης συναισθημάτων και ποιότητας σχέσεων.
  • Τα άτομα που επέδειξαν καλές ικανότητες διαχείρισης των συναισθημάτων τους ή είχαν ισχυρές σχέσεις με φίλους,ανέφεραν περισσότερη ευτυχία.
  • Οι εσωστρεφείς με ισχυρότερες ικανότητες ρύθμισης των συναισθημάτων και ποιοτικές σχέσεις ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία από τους εσωστρεφείς με χαμηλότερες βαθμολογίες σε αυτούς τους τομείς.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς της μελέτης συνέδεσαν τις ποιοτικότερες κοινωνικές σχέσεις και τις ισχυρές ικανότητες ρύθμισης των συναισθημάτων έμμεσα με περισσότερη ευτυχία.
Να έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι κανείς άλλος εκτός από εσάς δεν μπορεί να καθορίσει τι χρειάζεστε για τη δική σας ευτυχία.
Αν αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας αυτή τη στιγμή, το να πηγαίνετε ενάντια στη φύση σας, αναγκάζοντας τον εαυτό σας να κάνει φίλους που δεν θέλετε ιδιαίτερα, μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει πιο δυστυχισμένους.

Επιδιώξτε την ποιότητα έναντι της ποσότητας

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, οι σχέσεις υψηλής ποιότητας φαίνεται να προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη.
Ας πούμε ότι έχετε ισχυρές σχέσεις με την οικογένειά σας και έναν καλό φίλο. Τα πάτε καλά με τους συναδέλφους σας, αλλά νιώθετε απόλυτα ικανοποιημένοι όταν αποχαιρετάτε στο τέλος της ημέρας. Μπορείτε να κάνετε ευγενική συζήτηση ανάλογα με τις ανάγκες αλλά δεν αισθάνεστε ιδιαίτερη ανάγκη να γνωρίσετε τους περισσότερους ανθρώπους που συναντάτε.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι η ζωή σας στερείται έντονα τις κοινωνικές επαφές – όμως αυτοί δεν είστε εσείς.
Οι εξωστρεφείς και κάποιοι φιλόδοξοι μπορεί να ευδοκιμούν στη σύνδεση με τους άλλους και στην κουβεντούλα, αλλά δεν είναι ανάγκη να κουβεντιάζετε με όλους όσους συναντάτε.
Το να βρείτε έναν καλό φίλο είναι συχνά πιο εύκολο (και λιγότερο εξαντλητικό) από το να δημιουργήσετε ένα πλήθος επιφανειακών γνωριμιών που δεν έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να γνωρίσετε πραγματικά.

Ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντά σας

Ενώ κάποιοι μπορεί να σας ενθαρρύνουν να “βγείτε από το καβούκι σας” ή να “διευρύνετε τους ορίζοντές σας”, δεν χρειάζεται πάντα να αναζητάτε νέα ενδιαφέροντα για να βρείτε νέους φίλους.
Η αναζήτηση ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα σε χόμπι, δραστηριότητες ή απόψεις μπορεί να είναι το κλειδί για τη δημιουργία μόνιμων δεσμών.
Οι εσωστρεφείς άνθρωποι συχνά νιώθουν μεγαλύτερη έλξη για δραστηριότητες που συνήθως γίνονται μόνοι τους, όπως 
  • Διάβασμα
  • Καταγραφή ημερολογίου
  • Δημιουργία έργων τέχνης
  • Παρακολούθηση ταινιών
  • Πεζοπορία
Παρόλο που αυτές οι δραστηριότητες θεωρούνται συχνά ως ατομικά χόμπι, μπορείτε να βρείτε μια κοινότητα που μοιράζεται τα ενδιαφέροντά σας.
Ίσως θα μπορούσατε: 
  • Να αναζητήσετε μια διαδικτυακή λέσχη βιβλίου ή μια ομάδα κριτικών
  • Να εξερευνήσετε κινηματογραφικές λέσχες στην περιοχή σας ή στο διαδίκτυο
  • Να αναζητήσετε τοπικά ή εικονικά μαθήματα τέχνης
Αν είστε φοιτητής, το πανεπιστήμιο αποτελεί άλλο ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε φίλους. Γιατί να μην κάνετε μια προσπάθεια να μιλήσετε με εκείνον τον συμμαθητή που κάνει πάντα διεισδυτικά σχόλια ή να αναφέρετε πόσο σας άρεσε το βιβλίο που παρατηρήσατε στο θρανίο του;

Αλλά μη φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα

Η αλλαγή δραστηριοτήτων μπορεί επίσης να έχει οφέλη. Αν τα υπάρχον χόμπι σας δεν παρέχουν πολλές ευκαιρίες για σύνδεση, ίσως να σκεφτείτε μια νέα προσέγγιση.
Προκαλέστε τον εαυτό σας να δοκιμάσει ένα πράγμα – δεν πειράζει να ξεκινήσετε από κάτι μικρό – που πάντα σας ενδιέφερε. Ίσως είναι μια βραδιά παρατήρησης των άστρων, ένα μάθημα χορού, μια εκδρομή για παρατήρηση πουλιών ή μια ξενάγηση σε έναν ιστορικό χώρο.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευκαιρίες για σύνδεση, ενώ εργάζονται εθελοντικά ή συμμετέχουν σε άλλες εκδηλώσεις της κοινότητας.
Δεν χρειάζεται να μιλήσετε με κανέναν την πρώτη φορά που θα πάτε. Αλλά αν διασκεδάσετε, πηγαίνετε ξανά και προσπαθήστε να συνδεθείτε με κάποιον που αναγνωρίζετε.
Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο διαδίκτυο για να κάνετε φίλους. Μπορείτε να γίνετε μέλος (ή ακόμα και να δημιουργήσετε) σε ένα φόρουμ για κάτι που σας ενδιαφέρει ή να συνδεθείτε με ανθρώπους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι λειτουργίες εύρεσης φίλων στις εφαρμογές γνωριμιών προσφέρουν επίσης έναν βολικό τρόπο για να βρείτε πιθανούς φίλους την εποχή του COVID-19 και να γνωριστείτε εξ αποστάσεως, προτού βρεθείτε από κοντά, όταν είναι ασφαλές να το κάνετε.
Καθώς αναζητάτε φίλους σε νέα μέρη, λάβετε υπόψη σας το εξής: Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ότι έλκονται από άλλους με παρόμοιες αξίες και υπόβαθρο, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίσετε και ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσάς. Η προσκόλληση σε φιλίες με ανθρώπους που έχουν ως επί το πλείστον τις ίδιες ιδέες μπορεί μερικές φορές να περιορίσει εσάς και την άποψή σας για τον κόσμο.

Παίξτε με τα δυνατά σας σημεία

Μπορεί να μην λάμπετε περισσότερο σε ομαδικά περιβάλλοντα ή να μην καταθέτετε τα συναισθήματά σας στο τραπέζι για να τα βλέπουν όλοι, αλλά έχετε άλλα πολύτιμα πράγματα να προσφέρετε.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τα δικά σας χαρακτηριστικά και να αναγνωρίσετε τα πράγματα που κάνετε καλά. Τα δυνατά σας σημεία μπορεί να στηρίζονται σε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριφορές ή δεξιότητες.

Για παράδειγμα: 

  • Είστε πολύ καλός ακροατής.
  • Αφιερώνετε χρόνο για να εξετάσετε όλες τις πλευρές μιας πρόκλησης αντί να βιάζεστε παρορμητικά να αναλάβετε δράση.
  • Έχετε μια έντονη δέσμευση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς για την τήρηση των εμπιστευτικών πληροφοριών.
  • Η ευαισθησία σας καθιστά ένα βαθιά συμπονετικό άτομο.
  • Η περιέργεια και η φαντασία σας επιτρέπουν να βλέπετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και να προσφέρετε νέες γνώσεις σε δύσκολα προβλήματα.
Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετικές δυνάμεις. Αυτό είναι καλό – ο κόσμος χρειάζεται ισορροπία, άλλωστε.
Τα δυνατά σας σημεία μπορεί να προσελκύσουν κάποιον άλλο εσωστρεφή που αναγνωρίζει ένα συγγενικό πνεύμα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να συμπληρώσουν τα αντίθετα χαρακτηριστικά ενός πιο εξωστρεφούς ατόμου.

Να θυμάστε: Οι ανάγκες κοινωνικοποίησης φαίνονται διαφορετικές για τον καθένα

Καθώς εργάζεστε για την ανάπτυξη νέων σχέσεων, προσπαθήστε να διατηρήσετε σε προοπτική το πόσο χρόνο και ενέργεια έχετε πραγματικά να δώσετε. Πολλοί εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν πράγματι αρκετούς στενούς φίλους, αλλά το γεγονός παραμένει ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι θα χρειάζονται πάντα χρόνο για να φορτίζονται μόνοι τους.
Οι φίλοι εκπληρώνουν σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες, αλλά η αλληλεπίδραση μπορεί ακόμα να εξαντλήσει τους πόρους σας.
Αν προσπαθήσετε να κάνετε περισσότερους φίλους από όσους έχετε ενέργεια, μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε ενοχές ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για όλους. Αυτό μπορεί να προσθέσει ένα εντελώς διαφορετικό είδος άγχους στην κοινωνική σας ζωή.
Όταν τεντώνετε υπερβολικά τον εαυτό σας, θα έχετε λιγότερα να δώσετε στους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν – γεγονός που μπορεί να μειώσει την ποιότητα των υφιστάμενων σχέσεών σας.
Είναι συνετό να προχωράτε με προσοχή καθώς εξερευνάτε το επίπεδο αλληλεπίδρασης που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ο καθορισμός ορίων γύρω από τον χρόνο που περνάτε με τους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξουθένωση.

Να συμμετέχετε περισσότερο σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας

Ποτέ δεν βλάπτει να αρχίσετε να αναζητάτε συνδέσεις στα πράγματα που ήδη κάνετε. Αυτό μπορεί να είναι δυσκολότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αλλά δυσκολότερο δεν σημαίνει αδύνατο.
Η γνωριμία με κάποιον γενικά ξεκινά με την απλή πράξη του να ακούτε τι λέει. Πολλοί εσωστρεφείς το κάνουν ήδη αυτό, οπότε προσπαθήστε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα και να προσφέρετε κάτι σε αντάλλαγμα.
Ίσως ένας συνάδελφος με τον οποίο χειρίζεστε τακτικά έργα να σας έχει προσκαλέσει μερικές φορές σε γεύμα, ή ο γείτονάς σας χαιρετάει πάντα και σας ρωτάει αν θέλετε να πιείτε έναν καφέ.
Μπορεί ενστικτωδώς να αποφεύγετε αυτές τις αλληλεπιδράσεις από φόβο μήπως σας βάλουν σε δύσκολη θέση για κουβεντούλα. Με το να γνωριστείτε καλύτερα, όμως, μπορεί να βρείτε κάποιο περιθώριο για κοινό έδαφος.
Ίσως εσείς και ο γείτονάς σας μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα για την κηπουρική και την τηλεόραση ή εσείς και ο συνάδελφός σας έχετε αρκετά παρόμοιες προσωπικότητες.
Μόλις μια νεοσύστατη φιλία αρχίσει να απογειώνεται, διατηρήστε την ακμαία, βρίσκοντας νέους τρόπους για να συνδεθείτε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προγραμματίσετε γεύματα πικνίκ έξω με τον συνάδελφό σας ή να συνοδεύσετε τον γείτονά σας σε μια εκπομπή κηπουρικής.

Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας, όχι την ταυτότητά σας

Το να κάνετε φίλους δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλύψετε εντελώς τον πραγματικό σας εαυτό.
Το να προσποιηθείτε ότι είστε εξωστρεφής μπορεί να σας φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για να “προσποιηθείτε μέχρι να τα καταφέρετε”, αλλά αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνήθως δεν αλλάζουν εύκολα. Και στο τέλος της ημέρας, παραμένετε το ίδιο άτομο με τις ίδιες ανάγκες για μοναξιά.
Τούτου λεχθέντος, η αλλαγή ορισμένων συμπεριφορών θα μπορούσε να προσφέρει κάποια οφέλη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που ζήτησε από 131 φοιτητές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για 2 εβδομάδες.
Για 1 εβδομάδα, υιοθέτησαν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εξωστρέφεια: ομιλητικότητα, αυθορμητισμό και διεκδικητικότητα. Για την άλλη εβδομάδα, επέδειξαν πιο ήσυχη, συγκρατημένη και μελετημένη συμπεριφορά.
Όλοι, ειδικά εκείνοι που ήθελαν να είναι πιο εξωστρεφείς, παρουσίασαν βελτιώσεις στην ευημερία κατά τη διάρκεια της εξωστρεφούς εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της εσωστρεφούς εβδομάδας, η ευημερία τους μειώθηκε.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η προσαρμογή της συμπεριφοράς σας θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία σας. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στις προτροπές θα μπορούσε να έχει προετοιμάσει τους συμμετέχοντες να περιμένουν το ένα αποτέλεσμα έναντι του άλλου.
Αλλά η δύναμη της υποβολής δεν είναι πάντα κακή. Αν περιμένετε βελτιώσεις, μπορεί ασυνείδητα να εργαστείτε σκληρότερα για να τις επιφέρετε.
Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταρτίσουν έναν κατάλογο με πέντε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει και για εσάς.

Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να επιλέξετε: 

  • Να μιλάτε σε έναν νέο συμμαθητή σας μετά από κάθε μάθημα.
  • Να κάνετε μικρή συζήτηση με έναν συνάδελφο ή άλλον γνωστό.
  • Να αποδεχτείτε την πρόσκληση ενός φίλου σε ένα πάρτι.
  • Να συστηθείτε σε κάποιον από την ομάδα που περπατάτε.Βρείτε μια κοινοτική ή εικονική εκδήλωση για να συμμετέχετε κάθε μήνα.

Καλλιεργήστε υπομονή

Θα συναντήσετε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους στη ζωή σας και πιθανότατα δεν θα κάνετε κλικ με κάθε έναν από αυτούς. Αυτό είναι φυσιολογικό – το να περιμένετε το αντίθετο είναι μη ρεαλιστικό.
Μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι όταν αποδέχεστε ότι μερικές φορές οι προσπάθειές σας να κοινωνικοποιηθείτε δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Η απόρριψη δεν είναι ποτέ ευχάριστη αίσθηση και μπορεί να νιώθετε ακόμα πιο αποθαρρυμένοι όταν οι αλληλεπιδράσεις δεν οδηγούν πουθενά, αφού πραγματικά προσπαθείτε να συμμετάσχετε.
Έχετε κατά νου, όμως, ότι όσο περισσότερες ευκαιρίες πάρετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχετε. Η αληθινή φιλία απαιτεί προσπάθεια και η επιτυχία μπορεί να πάρει χρόνο.
Όταν συναντάτε κάποιον με τον οποίο θα θέλατε πραγματικά να περάσετε περισσότερο χρόνο, δείξτε το ενδιαφέρον σας προσεγγίζοντας για να κάνετε συγκεκριμένα σχέδια και επικοινωνώντας την επιθυμία σας να παραμείνετε σε επαφή.
Αν έχετε προσπαθήσει μερικές φορές και δεν φαίνεται δεκτικός, προχωρήστε σε κάποιον άλλο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται τρομακτική στην αρχή, αλλά γενικά γίνεται λίγο πιο εύκολη (και μοιάζει πιο φυσική) με περισσότερη εξάσκηση.

Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία

Αν οι προσπάθειές σας να κάνετε νέους φίλους δεν έχουν αποφέρει μεγάλη επιτυχία, η υποστήριξη από έναν θεραπευτή μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για πολλούς διαφορετικούς λόγους και μπορείτε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για οποιαδήποτε πρόκληση, όχι μόνο για συμπτώματα ψυχικής υγείας.
Οι θεραπευτές συχνά βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν διαπροσωπικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν νέες σχέσεις. Ορισμένοι άνθρωποι εργάζονται ακόμη και με εκπαιδευτές φιλίας για να εξερευνήσουν νέους τρόπους να σχετίζονται με τους άλλους.
Όταν θέλετε να κάνετε αλλαγές στην κοινωνική σας ζωή και δυσκολεύεστε να το κάνετε, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία.
Ίσως η μοναξιά σας να οδηγεί τελικά σε χαμηλή διάθεση. Μπορεί επίσης να νιώθετε άγχος αλλά δεν έχετε κανέναν να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας.
Οι θεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες, ενώ παράλληλα σας βοηθούν να αποκαλύψετε τυχόν μοτίβα που σας εμποδίζουν να κάνετε νέους φίλους.

Στη θεραπεία, μπορείτε επίσης: 

  • Να εξερευνήσετε παραγωγικές δεξιότητες επικοινωνίας.
  • Να εξασκηθείτε σε στρατηγικές για τη δημιουργία κοινωνικών συνδέσεων.
  • Να λάβετε καθοδήγηση σχετικά με τη γλώσσα του σώματος που μεταδίδει μεγαλύτερο άνοιγμα.

Το συμπέρασμα

Η εσωστρέφεια δεν είναι ελάττωμα και η έλλειψη φίλων δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα.
Αν ο μικρός σας κύκλος και η ήσυχη ζωή σας κάνουν να αισθάνεστε ικανοποιημένοι, δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας για κάτι διαφορετικό.
Όταν όμως παρατηρήσετε έλλειψη συντροφικότητας, ξεκινήστε κάνοντας μικρά βήματα για να διευρύνετε τους κοινωνικούς σας ορίζοντες.

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου