Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Κύματα καύσωνα: Κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείριση της ψυχικής υγείας

Τα κύματα καύσωνα εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για τα άτομα με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια. Δείτε γιατί και τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με αυτές τις διαγνώσεις.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη εμπειρία στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε και μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία, όπως θερμοπληξία, θερμική εξάντληση, ακόμη και καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ακραία ζέστη μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες και για την ψυχική υγεία, ιδίως σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.
“Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στη συμπεριφορά που όλοι αισθανόμαστε με την ακραία ζέστη”, λέει ο Robin Cooper, MD, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και πρόεδρος και συνιδρυτής της Συμμαχίας για την Κλιματική Ψυχιατρική.
Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και να αυξήσει την ευερεθιστότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μνήμη, την προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης και τον ύπνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA). Για τα άτομα με ορισμένες ψυχικές παθήσεις, οι επιπτώσεις αυτές επιδεινώνονται.

Ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά, μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμότητας στο σώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιες οι ψυχικές παθήσεις επηρεάζουν τη θερμορύθμιση, αυξάνοντας τον κίνδυνο επικίνδυνων συμπτωμάτων ή συμπεριφορών. Η ακραία ζέστη συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα και βία σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.
Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, έδειξε ότι η ακραία ζέστη σχετίζεται με εξάρσεις στη διαδικτυακή ομιλία μίσους σε εθνικό επίπεδο. Και τα κύματα καύσωνα συμβαίνουν πιο συχνά σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι στη δεκαετία του 1960 υπήρχαν κατά μέσο όρο δύο κύματα καύσωνα το χρόνο, ενώ στη δεκαετία του 2010 και του 2020 κατά μέσο όρο έξι το χρόνο.
Επιπλέον, η τρέχουσα μέση περίοδος καύσωνα σε 50 πόλεις των ΗΠΑ είναι τώρα περίπου 49 ημέρες μεγαλύτερη από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1960.
Επειδή αυτά τα επεισόδια γίνονται όλο και πιο συχνά και μακροχρόνια, ο Cooper λέει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η ακραία ζέστη έχει αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία και λειτουργία, ειδικά για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες.

Τα δεδομένα πίσω από το πώς η θερμότητα επηρεάζει την ψυχική υγεία

Μεταξύ 2010 και 2019, οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για θέματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας ζέστης, σύμφωνα με μελέτη στο JAMA Psychiatry. Η αυξημένη θερμοκρασία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαταραχών διάθεσης, άγχους, στρες, σχιζοφρένειας, διαταραχών χρήσης ουσιών και αυτοτραυματισμού, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Amruta Nori-Sarma από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι καύσωνες μπορεί να είναι μοιραίοι για άτομα με ψυχικές παθήσεις. Μια μελέτη του 1998 βρήκε ότι οι ασθενείς σε ψυχιατρικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια καύσωνα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων και οι ίδιες οι ασθένειες πιθανόν συνέβαλαν σε αυτό.
Τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται κατά τη διάρκεια ασυνήθιστα θερμών μηνών. Μελέτη στο Nature Climate Change βρήκε ότι η αύξηση κατά 1°C της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας συνδέεται με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,7% στις ΗΠΑ και κατά 2,1% στο Μεξικό.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει 9.000 έως 40.000 επιπλέον αυτοκτονίες έως το 2050 στις ΗΠΑ και το Μεξικό, υπερβαίνοντας τη συμβολή κάθε προγράμματος πρόληψης αυτοκτονιών.

Γιατί η υπερβολική ζέστη επιδεινώνει την ψυχική κατάσταση;

Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει έναν ακριβή λόγο συσχέτισης, αλλά σύμφωνα με τον Cooper, διάφοροι σύνθετοι παράγοντες παίζουν ρόλο.
Ακολουθούν πέντε από αυτούς τους συντελεστές.

Η ζέστη μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους. Ο υποθάλαμος, που ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και βασικές λειτουργίες όπως η πείνα, η διάθεση και ο ύπνος, μπορεί να μην λειτουργεί κανονικά σε ακραία ζέστη, ιδιαίτερα σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, σύμφωνα με τον Cooper.
Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη εργασίας και την προσοχή. Μια μελέτη του 2018 στο PLoS Medicine έδειξε ότι φοιτητές σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό είχαν 13,4% χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια καύσωνα.
Επιπλέον, η ζέστη μπορεί να επηρεάσει τη σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση και ανακουφίζει την επιθετικότητα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, είναι σαφές ότι η χημεία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την έντονη ζέστη.

Ορισμένες ψυχικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στη ζέστη

“Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ίδια η ψυχική ασθένεια μπορεί να έχει κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις στη θερμορύθμιση του σώματος – αυτή είναι η ικανότητα του σώματος να παραμένει δροσερό”, λέει ο Cooper.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Schizophrenia Research, τα άτομα με σχιζοφρένεια δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι τα άτομα χωρίς αυτή την πάθηση. Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στη ζέστη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας σε άτομα με σχιζοφρένεια.
Τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Τα φάρμακα που παίρνουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές για να ελέγξουν τα συμπτώματά τους – όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά – μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρίνεται στη θερμότητα, αναφέρει η Αμερικανική Αθλητική Ένωση (APA).
Μαζί με τα άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά, όσοι λαμβάνουν αντιχολινεργικά φάρμακα – τα οποία μερικές φορές συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη – και φάρμακα κατά του άγχους φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Psychiatry.
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα άτομα που λαμβάνουν ψυχιατρικά φάρμακα θα πρέπει να συζητούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τους κινδύνους και τα οφέλη της χρήσης των φαρμάκων τους κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας ζέστης.

Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τον ύπνο

Όταν χτυπάει ένας καύσωνας, ο ύπνος μας συχνά υποφέρει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η έλλειψη ποιοτικού ύπνου θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στα άτομα με ψυχικές παθήσεις. Είναι καλά τεκμηριωμένο στην έρευνα ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
” Η διαταραχή του ύπνου και η δυσφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης μπορεί να είναι οι βιολογικοί μηχανισμοί που συμβάλλουν στα αυξημένα ποσοστά επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, οπότε αυτά μπορεί να είναι σημαντικά πράγματα που πρέπει να παρακολουθούν οι ασθενείς”, λέει ο Dr. Nori-Sarma.

Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα

Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει αφυδάτωση κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας ζέστης, αναφέρει η Mayo Clinic. Για τα άτομα με ψυχικές παθήσεις, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψυχικής τους υγείας, λέει ο Cooper.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζέστη

Είναι σημαντικό για όλους, ειδικά για όσους έχουν προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης. Ο Cooper συνιστά να συζητήσετε με την ομάδα φροντίδας σας για τους κινδύνους και να αναπτύξετε στρατηγικές.

Μερικοί τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί: 

  • Διατηρήστε τα δωμάτια δροσερά: Χαμηλώστε τα σκίαστρα και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, αλλά να ξέρετε ότι αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35 ° C, οι ανεμιστήρες δεν είναι αποτελεσματικοί.
  • Κάντε δροσερά ντους: Ή χρησιμοποιήστε δροσερά πανιά στο πρόσωπο, τον λαιμό ή τα χέρια.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα: Επιλέξτε χαλαρά βαμβακερά υφάσματα και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Πίνετε αρκετό νερό: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Καταναλώστε 11,5 φλιτζάνια νερό για γυναίκες και 15,5 φλιτζάνια για άνδρες καθημερινά, και περισσότερο σε ζεστές μέρες.
  • Βρείτε ένα δροσερό μέρος: Επισκεφτείτε κλιματιζόμενα κέντρα ψύξης, εμπορικά κέντρα ή βιβλιοθήκες.
  • Πάρτε τα φάρμακά σας: Σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
  • Κάντε ένα σχέδιο για βοήθεια: Έχετε στρατηγική για σημάδια θερμικής εξάντλησης και ζητήστε από φίλο ή μέλος της οικογένειας να σας ελέγχει κατά τη διάρκεια καύσωνα.
  • Ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα: Σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Προσέξτε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης, η οποία μπορεί να συμβεί όταν το σώμα σας ζεσταθεί υπερβολικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, αδύναμο και γρήγορο σφυγμό, ναυτία ή εμετό και αδυναμία ή κούραση.
Aν παρουσιάζετε σημάδια θερμικής εξάντλησης, μετακινηθείτε σε σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο, πιείτε νερό, δροσιστείτε με υγρά σεντόνια ή ανεμιστήρα ή κάντε ένα δροσερό ντους για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, συμβουλεύει η Mayo Clinic.
Μια άλλη σοβαρή κατάσταση για την οποία πρέπει να προσέχετε, η λεγόμενη θερμοπληξία, εμφανίζεται όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας φτάσει τουλάχιστον τους 40 βαθμούς κελσίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.
Εκτός από υψηλό πυρετό, αναφέρει το CDC, τα σημάδια της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν δέρμα που είναι ζεστό, ξηρό, κόκκινο ή υγρό, γρήγορο, δυνατό σφυγμό, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή λιποθυμία. Εάν έχετε συμπτώματα θερμοπληξίας, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα ιατρική βοήθεια. Οι άνθρωποι γύρω σας θα πρέπει να προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε, αλλά μην πίνετε υγρά όσο περιμένετε ιατρική βοήθεια, προειδοποιούν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

Το συμπέρασμα

Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και να οδηγήσει σε θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, ιδίως σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.
Για να μετριάσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει η ακραία ζέστη στη σωματική και ψυχική μας υγεία, θα πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, όπως η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, η κατανάλωση αρκετού νερού και η χρήση του κατάλληλου ρουχισμού.

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου