Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Βότανα και ειδική διατροφή για τα μάτια σας που καταπονούνται μπροστά στον υπολογιστή

Επιστημονικός Συνεργάτης: Κώστας Ατλάνης, γεωπόνος
Κάθε μέρα, τα μάτια μας δέχονται έναν καταιγισμό... ταλαιπωρίας. Οι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη (είτε του υπολογιστή, είτε της τηλεόρασης), το διάβασμα, το καυσαέριο, ο αέρας, η βραδινή οδήγηση, αλλά και το ίδιο το φως του ηλίου, επιβαρύνουν τη λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα; Στο τέλος της ημέρας, είναι κόκκινα και πρησμένα, τσούζουν και δακρύζουν υπερβολικά. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να ενισχύσετε τους μηχανισμούς άμυνας των ματιών σας με «πράσινα» συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε ενεργά συστατικά που όχι μόνο προστατεύουν την όραση, αλλά ανακουφίζουν και από τα συμπτώματα της... οπτικής κατάχρησης.
Αν κάθε βράδυ που επιστρέφετε στο σπίτι, τρέχετε στο μπάνιο για να ρίξετε λίγο νερό στα μάτια σας και δεν ανάβετε πολλές λάμπες γιατί νιώθετε ότι το έντονο φως τρυπάει τους βολβούς τους, τότε είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας καταπονείτε την όρασή σας. Όπως εξηγούν οι οφθαλμίατροι, τις τελευταίες δεκαετίες τα μάτια επιβαρύνονται από τα διάφορα επιτεύγματα της τεχνολογίας (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μεγάλες τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές) αλλά και τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κοκκινίλες, ξηρότητα, πρηξίματα, τσούξιμο και δυσκολία στην όραση.
Πέρα όμως από την τεχνολογία και το περιβάλλον, τα μάτια απειλούνται και από την έκθεση στις φωτεινές ακτινοβολίες, ιδίως όταν αυτές είναι μεγάλης έντασης. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που οι πολυσυζητημένες ακτίνες UVA και UVB επιδρούν μόνο πάνω στα εξωτερικά στρώματα των ματιών (κερατοειδής χιτώνας, επιπεφυκώς υμένας, κρυσταλλοειδής φακός), η λιγότερη γνωστή ακτινοβολία μπλε φωτός (400-470 νανόμετρα) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στον αμφιβληστροειδή. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η βλαβερή δράση των υπεριωδών ακτινών πάνω στον κρυσταλλοειδή φακό θεωρείται ως μία από τις πιθανές αιτίες εμφάνισης καταρράκτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ & ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Από κουρασμένα μάτια υποφέρουν κυρίως όσοι περνάνε πολλές ώρες στο τιμόνι, οι μαθητές, οι υπάλληλοι γραφείου και όσοι ασκούν εργασίες ακρίβειας, όπως οι χρυσοχόοι και οι συγκολλητές. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Πέρα από μία μη-ισορροπημένη διατροφή, καθοριστικό ρόλο παίζουν το διάβασμα, αλλά και οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή και των playstation.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στο φως του ήλιου σε σχέση με αυτά των ενηλίκων: η απόλυτη διαφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα και του κρυσταλλοειδούς φακού επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να διαπερνάει εύκολα τον αμφιβληστροειδή. Σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο, ενισχύστε τη διατροφή του παιδιού σας με προστατευτικές ουσίες, όπως λουτεΐνη, βιταμίνες Α και C, και φυτικά συμπληρώματα διατροφής με βάση το μύρτιλλο και το καρότο.

Μύρτιλλο και καρότο

Για να προστατέψετε τα μάτια σας από όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες και να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο καλή την όρασή σας, δεν έχετε παρά να καταφύγετε σε ειδικά συμπληρώματα διατροφής, όπως αυτά που περιέχουν φυτικά αποστάγματα από μαύρο μύρτιλλο και καρότο. Πέρα από το ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, το μύρτιλλο διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές ιδιότητές του. Οι ανθοκυανοσίδες που περιέχει, δυναμώνουν και τονώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν τις μικρές οφθαλμικές αιμορραγίες. Επιπλέον, το μύρτιλλο ευνοεί την απορρόφηση του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στο αίμα, κυρίως στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς.
Πρόσφατες έρευνες σχετικά με το μύρτιλλο διαπίστωσαν ακόμα την ικανότητα των ανθοκυανοσιδών να ευνοούν την ανανέωση ορισμένων συστατικών του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, και συγκεκριμένα των αμφιβληστροειδικών χρωστικών ουσιών. Πέρα από το ότι εγγυάται τη βελτίωση των οπτικών ικανοτήτων, αυξάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής στο σκοτάδι, την οξύτητα της όρασης και τη νυχτερινή όραση, η συστηματική λήψη των αποσταγμάτων του μύρτιλλου προστατεύει τα μάτια από τη βλαβερή δράση των φωτεινών ακτινοβολιών και την πρόωρη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι πολύτιμες βιταμίνες Α και C

Σημαντική είναι επίσης η παρουσία των βιταμινών Α και C στο εν λόγω φυτό. Η Α εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην όραση, ενώ η C συμβάλλει στη διαδικασία επανόρθωσης των ινών του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, το οποίο ως γνωστόν διατηρεί ελαστικό το δέρμα, παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του ματιού. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ακόμα ότι το μύρτιλλο δεν αποτελεί σύμμαχο των ματιών μόνο όταν αυτά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και όταν ταλαιπωρούνται από σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές, όπως τον καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα διατροφής με βάση τη Β-καροτίνη και τη ρετινόλη, οι ανθοκυανοσίδες του μύρτιλλου παρεμβαίνουν στις διαδικασίες που οδηγούν στην εμφάνιση της εν λόγω ασθένειας, δρώντας πάνω στη σύνθεση του κολλαγόνου και διατηρώντας ένα καλό ποσοστό ελαστικότητας των ινών αυτής της ουσίας στο επίπεδο των ματιών.

Φραγκοστάφυλλο για τις εποχιακές αλλεργίες

Ορισμένες φορές, συμπτώματα όπως η κοκκινίλα, το πρήξιμο, ο ερεθισμός, η υπερευαισθησία στο φως και η υπερβολική έκκριση δακρύων μπορεί να συνδέονται με κάποια εποχιακή αλλεργία: σε αυτές τις περιπτώσεις, την κατ’ εξοχήν φυσική θεραπεία αποτελεί το μαύρο φραγκοστάφυλο. Πρόκειται για ένα φυτό, το οποίο φημίζεται από παλιά για τις αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε προληπτικό επίπεδο. Καταφύγετε λοιπόν σε αυτό 20-30 ημέρες πριν την εμφάνιση των εποχιακών αλλεργικών επεισοδίων.

Ευφράζια για την επιπεφυκίτιδα

Σε περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αντιθέτως, αναζητήστε βοήθεια στην ευφράζια, ένα μικρό φυτό πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά και αναλγητικά ενεργά συστατικά. Η ευφράζια μπορεί να ληφθεί ως βάμμα ή με τη μορφή ομοιοπαθητικών σπόρων.
Η ευφράζια αποτελεί μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τα κουρασμένα και κοκκινισμένα μάτια, μετά από πολλές ώρες αδιάκοπης ανάγνωσης, παρατεταμένης προσπάθειας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά και μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Επιπλέον, τα κολλύρια που βασίζονται στην ευφράζια, αποσυμφορίζουν τα μάτια και τα βλέφαρα μετά από υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ηλίου ή σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας. Πέρα από κολλύρια ευφράζιας, στην αγορά διατίθενται και σπόροι ομοιοπαθητικής.

Xαμομήλι και αμαμηλίδα για τα μάτια

Από την άλλη μεριά, πολλά είναι τα φυτά, τα οποία χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αποσυμφορητικές τους ιδιότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά με τη μορφή κολλυρίου, αλοιφής ή κομπρέσας. Αυτά που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στον οφθαλμολογικό τομέα, είναι το χαμομήλι και η αμαμηλίδα. Χάρη στην καταπραϋντική και στυπτική τους δράση, περιλαμβάνονται στη σύνθεση πολλών κολλυρίων που βασίζονται σε φυτικά αποστάγματα και ενδείκνυνται για τη θεραπεία ήπιων οφθαλμικών φλεγμονών. Η αμαμηλίδα αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι, καθαρίζοντάς το από πιθανές κοκκινίλες, ενώ το χαμομήλι δρα πάνω στη φλεγμονή και δρα αντισηπτικά, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
Ακόμη, πολύτιμο συστατικό των φυσικών κολλυρίων είναι και το κρινολούλουδο, το οποίο είναι πλούσιο τόσο σε φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές, όσο και σε ανθοκυανοσίδες, ουσίες που ασκούν προστατευτική δράση στα τριχοειδή αγγεία του ματιού. Επιπλέον, το κρινολούλουδο έχει στυπτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι σε περίπτωση κοκκινίλας.

Ευεργετικές θεραπείες από τη φύση

  • Χαμομήλι σε έγχυμα 
  • Σε περίπτωση που τα μάτια σας υποφέρουν από κάποια κοκκινίλα ή φλεγμονή, καταφύγετε σε έγχυμα χαμομηλιού (βάζετε το χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι και αφού βράσετε το νερό το ρίχνετε στο φλιτζάνι για λίγα λεπτά). Στη συνέχεια παίρνετε δύο κομμάτια βαμβάκι, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούμε στο ντεμακιγιάζ, τα βρέχετε στο έγχυμα του χαμομηλιού και αφού βάλετε ανάμεσά τους λίγο από το χαμομήλι (δημιουργείτε δηλαδή ένα είδος σάντουιτς) τα βάζετε στην περιοχή των ματιών. 
  • Όταν είναι κουρασμένα και κόκκινα 
  • Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να καταφύγετε σε κομπρέσες με βάση την ευφράζια. Ρίξτε δύο κουταλιές βοτάνου σε μισό λίτρο νερό και βράστε το για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρτε μία αποστειρωμένη γάζα, βουτήξτε την στο αφέψημα, στύψτε την ελαφρά και ακουμπήστε την στα μάτια σας πιέζοντας απαλά για 15 λεπτά. Για να ενισχύσετε την καταπραϋντική δράση του αφεψήματος, μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά από άνθη χαμομηλιού κατά την προετοιμασία. 
  • Σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας 
  • Η κοκκινίλα, το τσούξιμο, η υπερβολική δακρύρροια και ο πόνος μπορεί να είναι σημάδια μιας επιπεφυκίτιδας. Σε αυτήν την περίπτωση, προσφέρετε ανακούφιση στα μάτια σας κάνοντας κομπρέσες με το παρακάτω μίγμα βοτάνων. Ρίξτε σε 250ml βραστό νερό από 10 γραμμάριαάνθη κρινολούλουδου, μελίλωτου, αρνόγλωσσου και χαμομηλιού. Αφήστε τα για 15-20 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε το αφέψημα και χρησιμοποιήστε το για να κάνετε κομπρέσες με αποστειρωμένες γάζες. 
  • Αν δακρύζουν ή έχουν κριθαράκι 
  • Αν ταλαιπωρείστε από κάποιον ερεθισμό ή υπερβολική έκκριση δακρύων εξαιτίας του αέρα ή του κρύου, τότε καταφύγετε σε κομπρέσες με βάση τα άνθη του κρινολούλουδου: προετοιμάστε το αφέψημα ρίχνοντας μία κουταλιά αποξηραμένων ανθών σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Το κρινολούλουδο ενδείκνυται για κομπρέσες και στην περίπτωση πρηξίματος των βλεφάρων ή της γύρω περιοχής των ματιών, και μάλιστα η δράση του εντείνεται αν συνδυαστεί με το χαμομήλι και την ευφράζια. Το εν λόγω μίγμα αποδεικνύεται ευεργετικό και στην περίπτωση που ταλαιπωρείστε από κάποιο κριθαράκι, κοινή μόλυνση των θυλακίων των βλεφαρίδων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κομπρέσες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται 4-5 φορές την ημέρα.
  • press-vision 

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/06/blog-post_226.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου