Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Χρήσεις και ιδιότητες του σκόρδου

Το σκόρδο είναι γνωστό για την έντονη μυρωδιά του, που σε κάποιους είναι αποκρουστική, αλλά έχει αποθεωθεί αρκετές φορές για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία μας, από την μείωση της αρτηριακής πίεσης μέχρι την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ο θαυματουργός βολβός, όμως, δεν αρκείται μόνο σε αυτά. Ας δούμε πώς να εκμεταλλευτούμε μερικές από τις όχι και τόσο γνωστές ιδιότητές του.

1. Κερδίστε τη μάχη με την τριχόπτωση

Όσοι από εσάς αντιμετωπίζετε προβλήματα τριχόπτωσης μην ανησυχείτε άλλο. Το σκόρδο μπορεί να είναι η λύση που ψάχνατε.
Τα υψηλά επίπεδα αλλισίνης, μίας ένωσης του θείου, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στον βολβό του έχει βρεθεί ότι παίζουν ρόλο στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Τρίψτε κομμένες σκελίδες στο κρανίο σας, πιέζοντας τις καθώς προχωράτε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος. Μπορείτε, ακόμη, να εμποτίσετε λάδι με σκόρδο και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα για μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

2. Αντιμετωπίστε την ακμή

Μπορεί να μην είναι από τα κύρια συστατικά που θα διαβάσετε στο πίσω μέρος της φαρμακευτικής αγωγής σας, για την αντιμετώπιση της ακμής. Το σκόρδο, ωστόσο, είναι μια σπουδαία, φυσική λύση που θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα αντιαισθητικά σημάδια από το πρόσωπό σας. Όταν το επόμενο ενοχλητικό σπυράκι κάνει την εμφάνισή του, τρίψτε πάνω του μία κομμένη σκελίδα σκόρδου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει σκοτώνουν τα βακτήρια και το καθιστούν μία αποτελεσματική τοπική θεραπεία.

3. Ξεχάστε το κρυολόγημα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από το σκόρδο, το οποίο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες. Μπορείτε να συμβάλετε στη θωράκιση του οργανισμού σας, φροντίζοντας να περιλαμβάνετε το σκόρδο στις καθημερινές σας συνταγές. Ακόμα και αν ένα κρυολόγημα καταφέρει να ξεγελάσει την ενισχυμένη σας άμυνα, υπάρχει λύση. Μουλιάστε ψιλοκομμένο ή αλεσμένο σκόρδο σε βραστό νερό, για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε και πιείτε το σπιτικό τσάι σκόρδου που μόλις ετοιμάσατε! Αναλόγως γούστου, μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή πιπερόριζα.

4. Καταπολεμήστε την ψωρίαση και τα κονδυλώματα

Η ψωρίαση, λόγω της χρόνια επαναλαμβανόμενης εμφάνισής της, αποτελεί μία πρόκληση όσον αφορά στη θεραπεία της. Στην προσπάθεια ανακούφισης από τα ξαφνικά και άβολα κρούσματά της, το σκόρδο, με τις αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Είναι, επίσης, ένας πρώτος τρόπος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, μικρών διογκώσεων που εμφανίζονται στο δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος. Αλείψτε έλαιο σκόρδου στην προσβεβλημένη περιοχή, για μαλακό και ελεύθερο από εξανθήματα δέρμα. Πάντως, αν τα κονδυλώματα επιμένουν, επισκεφθείτε ένα γιατρό.

5. Ελέγξτε το βάρος σας

Το σκόρδο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος ακόμα και στην προσπάθειά σας να χάσετε εκείνα τα επίμονα κιλά που δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Μελέτη στην Κορέα έδειξε ότι όταν η δίαιτα ποντικιών εμπλουτίστηκε με σκόρδο, μειώθηκαν τα αποθέματα λίπους αλλά και το συνολικό βάρος τους. Συμπεριλάβετε, λοιπόν, το σκόρδο στις συνταγές σας και δείτε, ενδεχομένως, τα εκατοστά να φεύγουν από την περιφέρειά σας. Συνθλίψτε τον φρέσκο βολβό του και αφήστε τον σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, πριν τον μαγειρέψετε. Έτσι, διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά και επωφελείστε στο μέγιστο από τις ιδιότητές του, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

6. Αφαιρέστε τις επίμονες σκλήθρες.

Με το καλοκαίρι να μπαίνει για τα καλά, περπατάτε περισσότερο ξυπόλητοι και ένα λάθος βήμα μπορεί να είναι αρκετό για να υποφέρετε. Οι περισσότεροι, σίγουρα, είχαν μια δυσάρεστη εμπειρία με σκλήθρα στο πόδι. Και αν κάποιες φορές μπορείτε να την αφαιρέσετε σχετικά εύκολα με ένα τσιμπιδάκι, τι γίνεται όταν δεν βγαίνει με τίποτα; Σύμφωνα με την παράδοση, αν τοποθετήσετε ένα κομμάτι σκόρδου πάνω από την επίμονη σκλήθρα και το καλύψετε με επίδεσμο ή κολλητική ταινία, όταν το αφαιρέσετε, λίγες ώρες αργότερα, θα την τραβήξει μαζί του. Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του σκόρδου εμποδίζουν, ακόμη, την μόλυνση της περιοχής.

7. Ανακουφιστείτε από το "πόδι του αθλητή"

Όχι, δεν εννοούμε το καλά γυμνασμένο πόδι, αλλά τη μυκητίαση των ποδιών που έχει γίνει γνωστή με αυτό τον όρο, επειδή πλήττει περισσότερο τους αθλητές. Μη σας ξεγελά, όμως, η ονομασία. Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από αυτή τη μόλυνση, που προκαλεί έντονη φαγούρα, φουσκάλες και ξεφλούδισμα. Το σκόρδο έχει, εκτός των άλλων και αντιμυκητιασική δράση και ίσως μπορεί να ανακουφίσει τα μολυσμένα πόδια σας, αν τα βυθίσετε σε ζεστό νερό με θρυμματισμένο σκόρδο και τα αφήσετε να μουλιάσουν.

8. Απωθήστε τα κουνούπια

Σας έχουμε πει γιατί σας λατρεύουν τα κουνούπια, για να μάθετε να τα αποφεύγετε ευκολότερα. Αν ακόμα δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την παρέα τους, γιατί δε δοκιμάζετε το σκόρδο; Στα πλαίσια μελέτης στην Ινδία, τα αιμοδιψή έντομα δεν πλησίαζαν όσους αλείφονταν με ένα παρασκεύασμα με σκόρδο. Φτιάξτε ένα φυσικό απωθητικό διάλυμα με έλαιο σκόρδου, βαζελίνη και κερί μέλισσας ή απλά κρεμάστε σκελίδες σκόρδου στο χώρο σας. Να θυμάστε, το σκόρδο δεν απωθεί μόνο τα κουνούπια, αλλά και τα παράσιτα που ταλαιπωρούν το σκυλάκι σας. Μια μικρή ποσότητα σκόρδου στην τροφή του, μπορεί να το βοηθήσει.

9. Απαλλαγείτε από τον έρπητα

Οι έρπητες, συνήθως, επιλέγουν να κάνουν την εμφάνισή τους τις πιο ακατάλληλες στιγμές, όπως πριν από ένα σημαντικό ραντεβού. Αν δεν έχετε κοντά σας μια ειδική κρέμα, μπορείτε και πάλι να στραφείτε στο σκόρδο. Κόψτε μια σκελίδα σκόρδου στη μέση και τοποθετήστε την κατευθείαν στον έρπητα, για 10 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Αν και η οξύτητα του σκόρδου μπορεί να σας τσούξει αρχικά, τα φυσικά αντιφλεγμονώδη που περιέχει μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

10. Επιδιορθώστε τα ραγισμένα τζάμια

Έχετε προσέξει ποτέ πόσο κολλάνε τα δάχτυλά σας μετά τον τεμαχισμό ενός βολβού σκόρδου; Ακούγεται απίστευτο, αλλά ο χυμός του σκόρδου είναι μία φυσική μορφή κόλλας! Δεν είναι η πιο ισχυρή κολλητική ουσία που μπορείτε να βρείτε εκεί έξω αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γρήγορη αντιμετώπιση των λεπτών ραγισμάτων στο γυαλί. Συνθλίψτε μία σκελίδα και χύστε τον κολλώδη, παχύρρευστο χυμό της στις ρωγμές, ώστε η γυάλινη επιφάνεια να παραμείνει συμπαγής. Σκουπίστε ό,τι περισσέψει με ένα πανάκι.

11. Προστατεύστε τον κήπο σας

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη εντόμων που μπορούν να καταστρέψουν εντελώς τον όμορφο κήπο σας και να πάει χαμένη όλη η σκληρή δουλειά που κάνατε για να τον φροντίζετε. Το καταλαβαίνουμε, δεν θέλετε να τον ψεκάσετε με βιομηχανικά εντομοκτόνα. Αλλά γιατί να τον αφήσετε εντελώς απροστάτευτο όταν υπάρχει το σκόρδο; Ψιλοκόψτε τρεις σκελίδες και αφήστε τις σε δύο κουταλιές της σούπας ορυκτέλαιο, για 24 ώρες. Στη συνέχεια, σουρώστε και προσθέστε το λάδι, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων, σε μισό λίτρο νερό. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και είστε έτοιμοι. Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά και σώστε τον κήπο σας!

12. Πιάστε… λαβράκι

Αυτό το καλοκαίρι, ψαρέψτε περισσότερα ψάρια από ποτέ, απλά εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία που έχουν στο σκόρδο και εντυπωσιάστε τους φίλους σας με ένα πλούσιο τραπέζι θαλασσινών! Ναι, καλά διαβάσατε. Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου προσελκύει πολλά είδη θαλάσσιων ειδών, όπως γατόψαρα, κυπρίνους, πέστροφες, πέρκες και λαβράκια. Αν επικαλύψετε με σκόνη σκόρδου ζαχαρωτά ή μπάλες από ζύμη, θα έχετε ένα δόλωμα ικανό να προσελκύσει στο καλάμι σας τα πιο γευστικά από τα ψάρια της Μεσογείου.

13. Ανεβάστε τη λίμπιντο

Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως αφροδισιακό από πολλούς αρχαίους λαούς. Η διεγερτική του ιδιότητα αναγράφεται σε αρχαία Ινδικά κείμενα, στην εβραϊκή συλλογή νόμων Ταλμούδ προτείνεται στους άνδρες να το τρώνε πριν να κάνουν έρωτα με τις γυναίκες τους και ακόμα και ο Αριστοτέλης έκανε σχετικές αναφορές. Οι σύγχρονες ιατρικές γνώσεις μhttp://news.pathfinder.gr/health/features/896765.htmlας δίνουν μια εξήγηση: Το σκόρδο βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι, μπορεί να υποκινήσει έντονη σεξουαλική επιθυμία. Εάν σχεδιάζετε ένα ρομαντικό ραντεβού, βάλτε στο μενού λίγο σκόρδο. Τόσο ώστε να ξυπνήσουν τα πάθη, χωρίς η μυρωδιά του να ενοχλεί!

Από το Ιστολόγιο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ
Πηγή : news.pathfinder.gr
http://eisygian.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου