Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία!

Η άγρια ομορφιά του δρόμου αποτελεί αξιοθέατο για πολλούς μακρινούς επισκέπτες που έρχονται να ζήσουν την ριψοκίνδυνη εμπειρία!
Πρόκειται για την επαρχιακή οδό Πατιόπουλο-Περδικάκι, η οποία έχει μήκος 12 χιλιόμετρα, βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκαταλέγεται στους 22 πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της βρετανικής εταιρείας Driving Experiences.


Το Πατιόπουλο, οι παλιότεροι το λένε «Σακαρέτσι», είναι ένα χωριό του Βάλτου, σε χαμηλότερο υψόμετρο από το Περδικάκι. Το Περδικάκι βρίσκεται σε πιο ορεινό σημείο, στα 740 μέτρα και φημίζεται για το γεγονός ότι επί 400 χρόνια τουρκοκρατίας παρέμεινε ελεύθερο, καθώς δεν εγκαταστάθηκε ποτέ τούρκικη φρουρά στο χωριό.
Για να φτάσει κάποιος από το Πατιόπουλο στο Περδικάκι υπάρχουν δύο επιλογές. Η επαρχιακή οδός, που χρησιμοποιούν κυρίως τα αυτοκίνητα καθώς είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά και ο επικίνδυνος χωματόδρομος για τους τολμηρούς.
Η δεύτερη επιλογή θα φαντάζεστε ότι είναι μια ριψοκίνδυνη δοκιμασία αφού ο δρόμος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και είναι στενός χωρίς προστατευτικές μπάρες.
Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς πέφτουν συνέχεια πέτρες, ενώ τον χειμώνα οι βροχές και το χιόνι τον καθιστούν σχεδόν απροσπέλαστο. Τέλος, εάν συναντήσετε ένα αυτοκίνητο από την αντίθετη κατεύθυνση τότε θα πρέπει να δείξετε κατανόηση και να περιμένετε έως ότου καταφέρετε να χωρέσετε.

Η παγκόσμια «διάκριση»

Οι δημιουργοί του εν λόγω χάρτη, με τους 22 πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο, έλαβαν υπόψιν διάφορες παραμέτρους, όπως την κατάσταση του οδοστρώματος, το αν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες, τον αριθμό νεκρών σε τροχαία σε όλη τη χώρα, τις καιρικές συνθήκες και διάφορα ακόμα, για να τον καταρτίσουν. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, βαθμολόγησαν κάθε δρόμο με μία κλίμακα έως το 10 (το χειρότερο), ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο «fear factor».
Ανάμεσα σε όλους αυτούς, λοιπόν, βρέθηκε και το «Πατιόπουλο-Περδικάκι», το οποίο βαθμολογήθηκε με 6/10 και περιγράφεται ως ένας δρόμος με «ελάχιστη πρόσφυση εξαιτίας χαλαρού οδοστρώματος», «τεράστιες λακκούβες» και «εξαιρετικά στενός σε σημεία επικίνδυνα για πτώση και από τις δύο κατευθύνσεις», αλλά «χωρίς προστατευτικές μπάρες».
Ο χάρτης δημιουργήθηκε για να υπογραμμίσει τους κινδύνους της οδήγησης, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οδηγεί άλλα 20-50 εκατομμύρια στο νοσοκομείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου