Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Aυτοί είναι οι λόγοι που το μάτι «πετάει» - Πότε είναι σοβαρή η κατάσταση;

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί το μάτι σας να «πετάει» και κάποιος γνωστός σας, λέει πως θα δείτε κάποιον που έχετε να συναντήσετε καιρό;
Το μάτι «πετάει» όταν διεγείρονται υπερβολικά οι μύες του ματιού, εξηγεί ο Ντόνι Σουχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Αυτή η υπερδιέγερση έχει σαν αποτέλεσμα την ακούσια σύσπαση των μυών, η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται με το χαρακτηριστικό «πετάρισμα».
Οι δύο πιο κοινές αιτίες της σύσπασης των μυών του ματιού είναι το στρες και η έλλειψη ύπνου. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, αλκοόλ ή νικοτίνης μπορεί επίσης να ευθύνονται που «πετάει» το μάτι.
Το «πετάρισμα» μπορεί επίσης να προκληθεί από την ξηρότητα των ματιών, η οποία είναι κοινή παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων (π.χ. αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά) ή αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Τέλος, το μάτι μπορεί να «πετάει» λόγω ορισμένων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων), η ραγοειδίτιδα και η διάβρωση του κερατοειδή.
«Το “πετάρισμα” συνήθως δεν είναι ανησυχητικό και διαρκεί μόνο μερικές βδομάδες» αναφέρει ο Σουχ, προσθέτοντας πως η επίσκεψη στον γιατρό συνιστάται μόνο αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως αν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η διπλή όραση (διπλωπία), η αλλοίωση της κόρης του ματιού ή οι μυϊκές συσπάσεις του προσώπου πέραν της περιοχής των ματιών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των μυών του ματιού οφείλονται σε πιο σοβαρή πάθηση, όπως η παράλυση Bell ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου