Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις του πλανήτη – Πού βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία

Σύμφωνα με τη λίστα της διεθνούς εταιρίας Global Firepower η οποία βαθμολογεί τις δυνάμεις των στρατών.
Η τελική κατάταξη της Global Firepower βασίζεται σε περισσότερους από 50 παράγοντες για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex («PwrIndx») ενός συγκεκριμένου έθνους.
Ο τύπος αυτός, επιτρέπει σε μικρότερα, αν και τεχνολογικά προηγμένα, κράτη να ανταγωνίζονται με μεγαλύτερες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Οι τροποποιητές (με τη μορφή μπόνους και ποινών) προστίθενται για να βελτιώσουν περαιτέρω τη λίστα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της κατάταξης, ενώ η Τουρκία είναι στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην 8η θέση. Στην κορυφή της λίστας είναι οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν Ρωσία, Κίνα και Ινδία.
Ορισμένα στοιχεία που πρέπει να παρατηρηθούν όσον αφορά την οριστική κατάταξη:
+ Η κατάταξη δεν εξαρτάται απλώς από τον συνολικό αριθμό όπλων που διαθέτει μια χώρα, αλλά επικεντρώνεται στην ποικιλομορφία των όπλων εντός των συνολικών αριθμών για να παρέχει μια καλύτερη ισορροπία διαθέσιμης δύναμης πυρός (δηλ. έχοντας 100 ναρκοπέδια δεν ισούται με τη στρατηγική και τακτική αξία 10 αεροπλανοφόρων).
+ Τα πυρηνικά αποθέματα ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη, αλλά οι αναγνωρισμένες / ύποπτες πυρηνικές δυνάμεις λαμβάνουν μπόνους.
+ Οι γεωγραφικοί παράγοντες, η εδαφική ευελιξία, οι φυσικοί πόροι και η τοπική βιομηχανία επηρεάζουν την τελική κατάταξη.
+ Το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί βασικό παράγοντα. Τα έθνη με μεγάλους πληθυσμούς τείνουν να κατατάσσονται υψηλότερα.
+ Τα έθνη με κλειστά εδάφη ΔΕΝ τιμωρούνται για την έλλειψη ναυτικού. Οι ναυτικές δυνάμεις παίρνουν ποινή για την έλλειψη ποικιλομορφίας στα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία.
+ Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λαμβάνουν ένα μικρό μπόνους λόγω της θεωρητικής κατανομής των πόρων.
+ Η σημερινή πολιτική / στρατιωτική ηγεσία ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη.
Για το 2017 περιλαμβάνονται συνολικά 133 χώρες στη βάση δεδομένων του GFP.
Δείτε τις πρώτες 40 στην κατάταξη:







https://national-pride.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου