Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Το κρασί μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα εκμάθησης ξένης γλώσσας

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να εντυπωσιάσετε άλλους με τις γνώσεις σας στις ξένες γλώσσες, δοκιμάστε να πείτε trockenbeerenauslesen. Με μερικές γουλιές κρασί, θα το προφέρετε καλύτερα! Μία μελέτη μικρής κλίμακας που δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου στο περιοδικό Journal of Pharmacology δείχνει ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ θα μπορούσε να βελτιώσει την ευχέρεια σε μια ξένη γλώσσα.
Μπορεί το αλκοόλ να θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και να βλάψει τις κινητικές και γνωστικές λειτουργίες αλλά παρόλ’ αυτά μας βοηθάει στον έλεγχο μιας δεύτερης γλώσσας. Το αλκοόλ είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη και αποβάλει τις αναστολές, παρέχοντας έτσι την ώθηση που μπορεί να χρειαστεί για να ξεπεραστούν τα νεύρα και να αναδειχθούν οι γλωσσικές ικανότητες.
Για τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία στρατολόγησε 50 γηγενείς γερμανόφωνους σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, που βρίσκεται στην Ολλανδία κοντά στα γερμανικά σύνορα. Κάθε συμμετέχων είχε μάθει να διαβάζει, να γράφει και να μιλάει ολλανδικά και είχε περάσει πρόσφατα μια εξέταση για να το αποδείξει.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν μια συνομιλία δύο λεπτών, η οποία καταγράφηκε στα ολλανδικά με έναν ερευνητή. Πριν από τη συζήτηση, οι μισοί συμμετέχοντες πήραν λίγο νερό για να πιουν, ενώ οι άλλοι έλαβαν ένα αλκοολούχο ποτό. (Οι ακριβείς μετρήσεις του αλκοόλ ποικίλουν ανάλογα με το φύλο και το σωματικό βάρος κάθε συμμετέχοντος.) Για να αποφευχθεί η μεροληψία, ο ερωτώμενος δεν ενημερώθηκε ποιος έπινε νερό ή πίνει αλκοόλ.
Αμέσως μετά τη συνομιλία, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τις δικές τους επιδόσεις με βάση το λεξιλόγιο, την προφορά, την επιλογή λέξεων, την κατανόηση, την ευχέρεια και τη συνολική ποιότητα. Αν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι το "υγρό θάρρος" θα προκαλούσε στην ομάδα που κατανάλωσε αλκοόλ να υπεραξιολογήσει την απόδοσή τους, τα αποτελέσματά τους δεν διέφεραν σημαντικά από αυτά της ομάδας ελέγχου.
Μετά την ολοκλήρωση των test, οι συνομιλίες δόθηκαν σε δύο ντόπιους ολλανδούς ομιλητές για αξιολόγηση. Με την διαδικασία blind στις συνθήκες test, βαθμολόγησαν κάθε εγγραφή με βάση τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στις αυτοαξιολογήσεις. Όπως αποδεικνύεται, εκείνοι που είχαν το αλκοόλ παρουσίασαν "σημαντικά καλύτερα" αποτελέσματα από την ομάδα ελέγχου, ειδικά στην προφορά.
Χάρη στο τμήμα αυτό-αξιολόγησης, γνωρίζουμε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν δεν αισθάνονταν αναγκαστικά πιο σίγουροι από εκείνους που δεν το έκαναν, οπότε δεν μπορούμε να αποδώσουμε όλη την επιτυχία τους στο αλκοόλ.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι οι ιδιότητες μείωσης της έντασης, στην ομάδα του αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της γλωσσικής ανησυχίας, η οποία συνδέεται με τα συναισθήματα της ανησυχίας και της φόβου όταν μαθαίνουν ή χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα. Οι ερευνητές ζητούν περισσότερες μελέτες για να δοκιμάσουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου