Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο κρασί βγάζει ένα κλήμα (vitis vinifera);

Οι ποικιλίες σταφυλιού ποικίλλουν σε αποδόσεις όπως επίσης και τα εδάφη σε γονιμότητα, ενώ επίσης οι καλλιεργητές σταφυλιών διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν τα αμπέλια τους. Άρα το πόσο κρασί βγάζει ένα κλήμα εξαρτάται κυρίως από αυτούς τους παράγοντες. Πρέπει επίσης να εξετάσετε πόση άρδευση δέχονται τα αμπέλια και εάν είναι υγιή σαν φυτά.
Για μια συγκεκριμένη ποικιλία, η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ένα φυτό βγάζει δυο μπουκάλια κρασί ενώ σε άλλες θα μπορούσε να είναι οκτώ.


Ας δούμε τα άκρα. Στο κάτω άκρο, κάθε φυτό στο Château d'Yquem, Sauternes premier cru supérieur, αποδίδει μόνο ένα ποτήρι κρασί ενώ κάπως έτσι είναι τα πράγματα και για τα Eiswein και Tba. όπου ο αργοπορημένος τρύγος και οι ειδικές συνθήκες (>-7º C) μπορεί να έχουν ακόμα μικρότερες αποδόσεις. Π.χ. το 1957 η απόδοση του αμπελώνα στο Château d'Yquem ήταν μόλις 3 hl/ha και η τιμή φιάλης (σήμερα) ξεπερνά τα 1300€. Επίσης ένα εκπληκτικό νέκταρ από την Γερμανία με ελάχιστη απόδοση ανα αμπελώνα είναι το Egon Muller Scharzhofberger Riesling Tba 2005, με τιμή φιάλης να ξεπερνά τα 9.000€
Στο άνω άκρο, στους πιο βιομηχανοποιημένους, βαριά αρδευόμενους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο, 24 μπουκάλια κρασιού ανά αμπέλι δεν είναι κάτι παράξενο!
Αυτό είναι 120 φορές περισσότερο κρασί ανά φυτό από ό, τι στο Yquem κάτι που βέβαια αντανακλάται και στην τιμή αγοράς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου