Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Νέα έρευνα δείχνει ότι το παλαιότερο κρασί του κόσμου προέρχεται από τη Γεωργία

Η Γεωργία φαίνεται να ενισχύει τη θέση της ως λίκνο της οινοποίησης μετά από νέα έρευνα που δείχνει ότι από εκεί προέρχονται οι παλαιότερες αποδείξεις οινοποίησης στον κόσμο, που έχουν ηλικία 8.000 ετών!
Οποιοσδήποτε έχει μια εξαιρετική Βουργουνδία στο κελάρι του, το οφείλει στους αρχαίους προγόνους μας στη Γεωργία, προτείνει νέα έρευνα.
Οι τελευταίες τεκμηριωμένες θεωρίες δεν αποδεικνύουν μόνο ότι η Γεωργία είναι η γενέτειρα της σύγχρονης κουλτούρας του κρασιού, αλλά υποδηλώνουν επίσης ότι ο οίνος είναι τουλάχιστον 500 χρόνια παλαιότερος από ό, τι αρχικά πιστεύαμε.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Patrick McGovern - γνωστό σε μερικούς κύκλους ως «Ιντιάνα Τζόουνς του αρχαίου κρασιού» - συνέλεξε και ανέλυσε οργανικές ενώσεις που βρέθηκαν σε αρχαία κεραμικά θραύσματα στη Γεωργία.
Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις ΗΠΑ, «παρέχουν τις πιο παλιές βιομοριακές αρχαιολογικές μαρτυρίες για το σταφύλι οινοποίησης και την αμπελοκαλλιέργεια στην Εγγύς Ανατολή, από το 6.000-5.800 π.Χ. ».
Είναι δύσκολο να είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτή η περιοχή ήταν εκεί όπου φτιάχτηκε για πρώτη φορά κρασί, αλλά πιστεύεται ότι στη Γεωργία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από κοινότητες το αμπέλι vitis vinifera.

Οι ποικιλίες Vitis vinifera, από το Cabernet Sauvignon έως το Sangiovese, φτιάχνουν σήμερα το 99,9% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.
Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα είναι να προσδιορίσει σε ποια ακριβώς περιοχή παρήχθη για πρώτη φορά κρασί από καλλιεργημένα αμπέλια.
«Έχουμε δουλέψει για αυτό το έργο για τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο McGovern μετά από μια ομιλία στο Bordeaux. «Έχουμε κάνει ανασκαφές στις περιοχές Shulaveris Gora και Gadachrili Gora, παίρνοντας δείγματα με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό, τι ήταν παλαιότερα δυνατό."
Εντούτοις, είπε ότι υπήρχε ακόμη μεγάλη έρευνα για να γίνει.
«Υπήρξαν εξελίξεις στην ανατολική Τουρκία. Το Ιράν έχει εξερευνηθεί ελάχιστα. Αληθινά άγρια ​​αμπέλια εξακολουθούν να φύονται στον Λίβανο, αλλά δεν έχει γίνει σωστή δειγματοληπτική έρευνα. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν αρχικά το αμπέλι όταν βγήκαν βόρεια από την Αφρική, στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.
«Πραγματικά προσπαθούμε να βρούμε το μέρος που συνέβη η πρώτη εξημέρωση αμπελιού και η Γεωργία βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο όλων», δήλωσε ο McGovern, επιστημονικός διευθυντής του έργου Biomolecular Archaeology Project for Cuisine, Fermented Beverages, and Health στο πανεπιστήμιο του Pennsylvania Museum στη Philadelphia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου