Τα κακά νέα:
Σαν vegan και σαν μία από τις πρώτες που χάρηκαν όταν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να πουλούν γάλα αμυγδάλου θα μπορούσα να το αποθεώσω. Δεν θα το κάνω όμως! Ορίστε η «πικρή» αλήθεια…- Το γάλα αμυγδάλου είναι ως επί το πλείστον νερό! Συνήθως ανά λίτρο χρησιμοποιούνται μόλις 20γρ. αμύγδαλα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο λιγοστά από τα θρεπτικά συστατικά του ξηρού καρπού καταλήγουν στο ποτήρι μας. Γιατί τότε η τιμή του είναι τόσο τσουχτερή;
- Σε αντίθεση μάλιστα με το γάλα σόγιας, το συγκεκριμένο περιέχει πραγματικά ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης, μόλις 5γρ/λίτρο.
- Εάν ρίξετε μια ματιά στη λίστα με τα συστατικά, τα περισσότερα φυτικά γάλατα περιέχουν πλήθος άλλων βλαβερών για την υγεία συστατικών, όπως συντηρητικά, ζάχαρη, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, ρυθμιστές ιξώδους κλπ.
Τα καλά νέα:
- Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και έτσι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν τη γραμμή τους.
- Μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή και δεν επιθυμούν να πίνουν αγελαδινό γάλα.
- Τα περισσότερα από τα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ίδια ποσότητα ασβεστίου/ανά ποτήρι με το αγελαδινό γάλα, άρα το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμία διατροφική αξία είναι άκυρο.
- Κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικά φυτικά γάλατα, τα οποία περιέχουν λιγοστά συστατικά σε αντίθεση με τα συμβατικά που βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Αρκεί μόνο να επισκεφθείτε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και να διαβάσετε τη λίστα με τα συστατικά των ροφημάτων.
- Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, απλά ρίχνοντας στο μπλέντερ σας νερό και αμύγδαλα και στη συνέχεια σουρώνοντας το μίγμα. Έτσι μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το ρόφημά σας θα είναι φρέσκο και πραγματικά αγνό.
Συμπέρασμα:
Ναι, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι η υπερτροφή που πολλοί υποστηρίζουν. Είναι όμως μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν πίνουν γάλα και μπορεί να είναι πραγματικά αγνό αν είναι σπιτικό ή αγορασμένο από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Είναι ακριβό για αυτό που είναι; Φυσικά! Όμως, αν με ρωτάτε, και πάλι αποτελεί καλύτερη λύση από το αγελαδινό.Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή στους ενήλικες – περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί την εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Aς μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αγελαδινό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πεπτικό σύστημα των βοοειδών, με αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι το καταναλώνουν να λαμβάνουν συστατικά που διαταράσσουν την πέψη τους. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης καρκίνου και ακμής.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου