Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Παιδικό τραύμα μητέρας: Επηρεάζει την υγεία των μελλοντικών παιδιών

Οι μητέρες που βιώνουν τραύμα ή κακοποίηση νωρίς ως παιδιά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD) και αυτισμό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Public Health.


«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πολλαπλά προβλήματα υγείας ταυτόχρονα σε σχέση με πρώιμο τραύμα σε μητέρες σε ένα μεγάλο, κοινωνικοδημογραφικά και εθνοτικά διαφορετικό δείγμα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Nora K. Moog, PhD, Institute of Ιατρική Ψυχολογία στο Charité στη Γερμανία, σε μια δήλωση. «Αυτό έχει γίνει κυρίως για μεμονωμένες ασθένειες στο παρελθόν.»

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις στο παιδί
Πρόγραμμα Αποτελεσμάτων Υγείας (ECHO), μια 7ετής πρωτοβουλία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που ξεκίνησε το 2016 για να επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς της παιδιατρικής ανάπτυξης που έχουν υψηλό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Το δείγμα περιελάμβανε 4337 μητέρες και τα παιδιά τους που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 21 από τις 69 μακροχρόνιες κοόρτες ECHO.
Ζητήθηκε από τις μητέρες να αναφέρουν τις δικές τους παιδικές εμπειρίες χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο ανεπιθύμητων παιδικών εμπειριών καθώς και τη λίστα ελέγχου των στρεσογόνων παραγόντων ζωής. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν οι ίδιοι διαγνώσεις υγείας των βιολογικών παιδιών τους ηλικίας 18 ετών και κάτω, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, της ΔΕΠΥ, της παχυσαρκίας, της αλλεργίας και των διαγνώσεων άσθματος.

Από τις 3954 μητέρες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, 1742 (44%) είχαν βιώσει κακοποίηση ή παραμέληση ως παιδί. Τα παιδιά μητέρων που ανέφεραν δυσμενείς εμπειρίες παιδικής ηλικίας (σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση) είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με άσθμα (αναλογία πιθανοτήτων, OR, 1,54; 95% CI, 1,34-1,77, P <,0001).
Επιπλέον, αυτές οι μητέρες είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με προβλήματα εσωτερίκευσης στο κλινικό εύρος, όπως άγχος και κατάθλιψη (OR, 2,70; 95% CI, 1,95-3,72; P <.0001), διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (OR, 1,70, 95% CI, 1,13-2,55, P = 0,01) και ΔΕΠΥ (OR, 2,09, 95% CI, 1,63-2,67, P <,0001). Σε ένα εύρημα που οι συγγραφείς ονόμασαν «μυθιστόρημα», οι κόρες μητέρων με δυσμενείς εμπειρίες ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκες (OR, 1,69; 95% CI, 1,17-2,44; P = 0,05) από τους γιους.

Οι μηχανισμοί πίσω από τα ευρήματα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους οι κίνδυνοι για την υγεία μεταβιβάζονται στην επόμενη γενιά. Επιπλέον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξαγάγουν μια μελέτη παρακολούθησης σχετικά με την οποία τα παιδιά παραμένουν ανθεκτικά και ανεπηρέαστα από ανεκπλήρωτες κοινωνικές ανάγκες των γονιών τους και γιατί συμβαίνει αυτό.
Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τους μηχανισμούς πίσω από τη μετάδοση των αποτελεσμάτων υγείας στην επόμενη γενιά, πιστεύουν ότι αυτή η ανάλυση παρέχει στοιχεία ότι οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν τη βιολογία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος για τις εγκύους μητέρες για δυσμενείς εμπειρίες στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας στα παιδιά τους και η μελέτη υποστηρίζει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση, είπαν οι συγγραφείς.

«Υποθέτω ότι η κατάλληλη υποστήριξη για μητέρες που υποφέρουν από τις συνέπειες της παιδικής κακοποίησης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία τους και των παιδιών τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Claudia Buss, PhD, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ιατρική Ψυχολογία στο Charité και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine, σε μια δήλωση. «Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτές τις μητέρες και τα παιδιά νωρίς».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου