Οφέλη για την υγεία
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες στα σπαράγγια μπορούν να προσφέρουν σοβαρά οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη Α, για παράδειγμα, είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ματιών σας. Τροφοδοτεί τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή σας και βοηθά τα μάτια σας να λιπαίνονται σωστά. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Άλλα οφέλη για την υγεία των σπαραγγιών περιλαμβάνουν:Πήξη του αίματος
Η βιταμίνη Κ βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος και η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη αιμορραγία μετά από τραυματισμό. Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης Κ μέσω λαχανικών όπως τα σπαράγγια μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το αίμα σας πήζει όπως θα έπρεπε. Τούτου λεχθέντος, εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη, θα θελήσετε να παρακολουθήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ όπως τα σπαράγγια είναι ασφαλή για εσάς.Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά
Τα σπαράγγια είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις «ελεύθερες ρίζες» ή τα σωματίδια οξυγόνου που τα κύτταρα παράγουν ως απόβλητα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA των κοντινών κυττάρων, οδηγώντας σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά στα σπαράγγια βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των ελεύθερων ριζών από το σύστημά σας.Καλύτερη πέψη
Οι διαιτητικές ίνες στα σπαράγγια βοηθούν το στομάχι και τα έντερα σας να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι διαιτητικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών βοηθά επίσης στην πρόληψη προβλημάτων όπως οι αιμορροΐδες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα επώδυνα πεπτικά προβλήματα.Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι ότι βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στα σπαράγγια συνδέονται με οποιαδήποτε χοληστερόλη στο πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στη διεξαγωγή της πριν την απορροφήσετε. Επιπλέον, το κάλιο στα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας.Προγεννητική Υγεία
Μια μόνο μερίδα σπαραγγιού παρέχει το ένα τρίτο του φολικού οξέος που χρειάζεται καθημερινά ο μέσος άνθρωπος. Αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για την εγκυμοσύνη που τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος αποτελούν συνιστώμενο μέρος της προγεννητικής φροντίδας. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, του μυρμηγκιάσματος των χεριών και των ποδιών, ακόμη και των γενετικών ανωμαλιών.Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Μία μισή κούπα σπαράγγια (περίπου 4 δόρατα) περιέχει:- Θερμίδες: 13
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Λίπος: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
- Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Τα σπαράγγια είναι επίσης μια καλή πηγή:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Κ
- Βιταμίνη Ε
- Φολικό οξύ
- Κάλιο
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου