Η αρχαία παράδοση του Μάρτη (από την οποία πήρε το όνομά του ο μήνας Μάρτιος) ανάγεται στις λατρείες της Δήμητρας και της Περσεφόνης, που ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ελλάδα Η Ελευσίνα ήταν η αρχαία πόλη όπου οι αρχαίοι έκαναν μυστικές τελετές για τη λατρεία.
Ως μια μορφή μύησης στη λατρεία, που ήταν ένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, οι πιστοί φορούσαν ένα βραχιόλι που ονομαζόταν «κρόκι» και γύρω από το δεξί τους χέρι και τον αριστερό αστράγαλο. Παραδόξως, η αρχαία παράδοση ζει ακόμα και σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρεί κανείς όταν δημιουργεί και φοράει το συμβολικό βραχιόλι που γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το βραχιόλι πρέπει να είναι υφαντό την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και να είναι από λευκή και κόκκινη κλωστή. Η λευκή κλωστή του βραχιολιού συμβολίζει την αγνότητα ενώ το κόκκινο αντιπροσωπεύει τη ζωή και το πάθος.
Η Ελληνική παράδοση λέει να δέσουμε ένα βραχιόλι του Μάρτη σε ένα ανθισμένο δέντρο
Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το βραχιόλι βοηθούσε στην προστασία του ατόμου που το φορούσε από ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ανοιξιάτικου Ήλιου κατά τον μήνα Μάρτιο.Μέρος της αρχαίας Ελληνικής παράδοσης καλεί εκείνον που φοράει το ερυθρόλευκο βραχιόλι του «Μάρτη» να το βγάλει και να το δέσει στο πρώτο ανθισμένο δέντρο που θα δει τον Μάρτιο, για να δώσει υγιή σοδειά και να διατηρήσει το δέντρο υγιές.
Μια άλλη υπέροχη παράδοση που ασκούν οι Έλληνες με τα βραχιόλια του Μάρτη συμβαίνει όταν αντικρίζει το πρώτο χελιδόνι της Άνοιξης. Το πρώτο άτομο που βλέπει ένα χελιδόνι κατά την επιστροφή του πουλιού από τη χειμερινή του μετανάστευση, δένει το βραχιόλι του γύρω από τον πλησιέστερο θάμνο τριανταφυλλιάς για να ενθαρρύνει το πουλί να φτιάξει τη φωλιά του εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου