Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Επτά συχνά λάθη που κάνουμε αναφορικά με το μπάνιο μας

Χρειάζεται να κάνεις κάθε μέρα μπάνιο; Πρέπει να λούζεσαι καθημερινά; Μήπως τελικά δεν τα κάνεις όλα “σωστά”;
Όσο κι αν πιστεύεις πως δύσκολα μπορείς να κάνεις λάθος σε ό,τι έχει να κάνει με το μπάνιο σου, είμαστε σχεδόν σίγουροι πως τουλάχιστον πέντε από τις παρακάτω συνήθειες τις πραγματοποιείς με θρησκευτική ευλάβεια χωρίς να γνωρίζεις πως δεν είναι σωστές. Ποια είναι αυτά;

Καθημερινό μπάνιο

Όσο κι αν το καθημερινό ντους είναι μια συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς, αν δεν έχεις ιδρώσει και δεν είσαι λερωμένη, δεν είναι απαραίτητο να μπαίνεις στο μπάνιο κάθε μέρα, παρά λίγες φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
Πιο αναλυτικά, το να πλένεις συχνά το δέρμα σου, απομακρύνει τα φυσικά έλαια και τα καλά βακτήρια, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηροδερμία και κνησμός. Από την άλλη, το να εκθέτεις το δέρμα σου σε βρώμα και βακτήρια, σε βοηθάει να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου.
Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για τα χέρια σου, τα οποία πρέπει να πλένεις πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Λούζεσαι καθημερινά

Αν δεν έχεις λιπαρό δέρμα, δεν χρειάζεται να λούζεις καθημερινά τα μαλλιά σου. Με το να τα λούζεις κάθε μέρα, τα ξηραίνεις, με αποτέλεσμα να τους προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι νομίζεις.
Φυσικά, αν ιδρώνεις από το γυμναστήριο, τότε πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα για το πότε πρέπει να περιποιείσαι τα μαλλιά σου. Να θυμάσαι, πάντως, πως όσο μεγαλώνεις, καλύτερα να λούζεις τα μαλλιά σου όλο και πιο αραιά, καθώς ο οργανισμός σου δεν θα παράγει την ίδια λιπαρότητα.

Δεν πλένεις το σφουγγάρι σου

Πιστεύεις πως το σφουγγάρι σου είναι πάντα καθαρό, αφού χρησιμοποιείς σαπούνι για να καθαρίσεις το δέρμα σου, ωστόσο σε αυτό ενδέχεται να παραμένουν μικροοργανισμοί και βακτήρια από το δέρμα σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απολυμαίνεις κάθε εβδομάδα το σφουγγάρι σου και να το αντικαθιστάς κάθε μήνα.

Δεν πλένεις συχνά την πετσέτα σου

Μια βρεγμένη πετσέτα αποτελεί εστία μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Γι’ αυτό οφείλεις να αντικαθιστάς την πετσέτα σου κάθε εβδομάδα με μία καινούρια, για να αποφύγεις τις μυκητιάσεις και τις μολύνσεις.
Τοποθέτησέ τη καλύτερα στο καλοριφέρ του μπάνιου και όχι στο άγκιστρο για να παραμένει στεγνή ανάμεσα στις “επισκέψεις” σου στο μπάνιο, ενώ όταν είσαι άρρωστη πρέπει να πλένεις τις πετσέτες σου πιο συχνά.

Κάνεις μπάνιο με ζεστό νερό

Όσο κι αν είναι απολαυστικό το ζεστό νερό, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ό,τι χειρότερο για το δέρμα σου γιατί απομακρύνει τα έλαια και σου αφήνει την επιδερμίδα ξηρή και με την αίσθηση του κνησμού. Προτίμησε να κάνεις μπάνιο με χλιαρό νερό και το ντους σου να μην ξεπερνάει τα 10 λεπτά.

Δεν ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου

Μπορεί να νιώθεις πως η επιδερμίδα σου έχει ενυδατωθεί από το νερό που έτρεξε πάνω σου, ωστόσο για να παραμείνει στο σώμα σου η ενυδάτωση αυτή, οφείλεις να την κλειδώσεις μέσω κρέμας, ακριβώς μετά το μπάνιο σου.

Δεν πλένεις συχνά την κουρτίνα σου

Όπως συμβαίνει με την πετσέτα, η κουρτίνα του μπάνιου αποτελεί το ίδιο επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις και μολύνσεις. Γι’ αυτό οφείλεις να την καθαρίζεις συχνά μέσα στην εβδομάδα για να αποφύγεις τα προβλήματα με το ανοσοποιητικό σου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου