Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Οι οκτώ συνήθεις που επιβραδύνουν τη γήρανση

Επιστήμονες αποκαλύπτουν όσα πρέπει να γίνουν για την επιβράδυνση της γήρανσης.
Γυμναστική | Unsplash
Επιστήμονες απαρίθμησαν οκτώ μέτρα που βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης, κατά έξι χρόνια.
Η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους, καλών επιπέδων σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνονται για την επιβράδυνση της γήρανσης, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.
Αναλυτικά, τα οκτώ μέτρα: 
  1. Υγιεινή διατροφή
  2. Άσκηση
  3. Όχι κάπνισμα
  4. Καλός ύπνος
  5. Διατήρηση υγιούς βάρους
  6. Καλά επίπεδα χοληστερόλης
  7. Καλά επίπεδα σακχάρου
  8. Προσοχή στην αρτηριακή πίεση
Τα στοιχεία, που βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6.5000 ενήλικες, διάμεσης ηλικίας 47 ετών, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American Heart Association (AHA), σύμφωνα με τον Guardian.
Οι ερευνητές εξήγησαν πως οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν περίπου έξι χρόνια νεότεροι, βιολογικά - σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε πως όσο καλύτερη η καρδιακή υγεία, τόσο μειώνεται η βιολογική γήρανση. Για παράδειγμα, οι 41χρονοι με υγιή καρδιά, είχαν βιολογική ηλικία 36 ετών. Οι 53άρηδες με καρδιαγγειακά προβλήματα, είχαν βιολογική ηλικία 57 ετών.
Για να μπορέσουν να μετρήσουν τη βιολογική ηλικία των εθελοντών, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνωση και πιθανές φλεγμονές.
Μετά τη συμπερίληψη άλλων παραγόντων, όπως κοινωνικοί, οικονομικοί και δημογραφικοί, οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι ακολουθούσαν και τα οκτώ βήματα ήταν έξι χρόνια νεότεροι - βιολογικά.
«Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας και το πώς οι υγιεινές συνήθειες ζωής μάς βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο» σημείωσε ο Donald Lloyd-Jones, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής.
«Όλοι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, αλλά - και πιο σημαντικό - θέλουμε να ζήσουμε υγιείς, να χαιρόμαστε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η Nour Makarem, επίσης επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη σχολή Mailman της δημόσιας υγείας του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επεσήμανε πως «η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με επιβραδυνόμενη βιολογική γήρανση, όπως μετράται με τη βιολογική ηλικία». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου