Τι είναι η παρωτίτιδα και ποια είναι τα συμπτώματα στα παιδιά
Τι είναι η παρωτίτιδα ή μαγουλάδες
Η παρωτίτιδα, γνωστή και ως μαγουλάδες, είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της παρωτίτιδας. Προσβάλλει ολόκληρο το σώμα ξεκινώντας από τον αδένα που βρίσκεται μεταξύ του αυτιού και του σαγονιού, ο οποίος ονομάζεται παρωτίτιδα και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σαλιού. Ο ιός της πρωτίτιδας μολύνει κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους, από 2 έως 15 ετών.Πώς και πότε μεταδίδεται
Ο ιός της παρωτίτιδας μεταδίδεται με το σάλιο ή τα εκκρίματα από το στόμα ή την μύτη του ασθενούς, μέσα από το φτέρνισμα, τον βήχα ή ακόμα και την ομιλία, ή ακόμα και από μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα. Μπορεί να μεταδοθεί μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, αλλά και περίπου πέντε μέρες μετά την εμφάνισή τους.Εάν, λοιπόν, καταλάβετε πως το παιδί σας έχει κολλήσει μαγουλάδες, καλό είναι να μένει σπίτι για τουλάχιστον πέντε μέρες ώστε να μην μεταφέρει τον ιό και σε άλλα παιδιά. Μέσα στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μάσκα μιας χρήσης για να προφυλαχτείτε από τον ιό και να προσπαθείτε να μην έρχεται σε επαφή το παιδί που νοσεί με τα αδέλφια του. Επίσης, φροντίστε να απολυμαίνετε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού και να μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας,.
Συμπτώματα
Πριν την εκδήλωση της νόσου, ο ασθενής παρουσιάζει κάποια συνηθισμένα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή χαμηλό πυρετό που μπορεί να παραπέμπουν σε μια απλή γρίπη ή ίωση. Ωστόσο, το βασικό σύμπτωμα της παρωτίτιδας είναι το πρήξιμο του ομώνυμου αδένα που βρίσκεται στο πρόσωπο, μπροστά από το πτερύγιο του αυτιού. Εάν, λοιπόν, αντιληφθείτε πως το παιδί είναι πρησμένο στον λαιμό, στο σημείο κάτω από το αυτί, είναι πολύ πιθανό να κολλήσει τον ιό της παρωτίτιδας. Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι:- Μυϊκοί πόνοι
- Αρθραλγίες
- Αδυναμία και κόπωση
- Απώλεια της όρεξης
- Πόνος κατά τη μάσηση ή την κατάποση
Πόσο διαρκεί η παρωτίτιδα και ποια είναι η ενδεικτική θεραπεία
Συνήθως ο ιός διαρκεί περίπου δέκα μέρες, κατά τις οποίες συνιστάται ξεκούραση, ησυχία, χορήγηση αντιπυρετικών και κατανάλωση πολλών υγρών. Το καλό νέο είναι πως τις περισσότερες φορές, ο ασθενής παθαίνει ανοσία, αφού ο ιός κάνει την εμφάνισή του μόνο μία φορά στη ζωή ενός ανθρώπου, και συνήθως στην παιδική του ηλικία οπότε και εκδηλώνεται ηπιότερα.Η καλύτερη θεραπεία, βέβαια, είναι η πρόληψη και ο τρόπος για να προλάβετε την παρωτίτιδα πριν την εμφάνισή της είναι το εμβόλιο MMR, το οποίο προστατεύει παράλληλα από ανεμοβλογιά, ερυθρά και ιλαρά και γίνεται σε δύο επαναληπτικές δόσεις.
Πόσο σοβαρή είναι η παρωτίτιδα και ποιες οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν
Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ειδικά στα παιδιά, η παρωτίτιτιδα είναι μια ήπια νόσος που κάνει τον κύκλο της και με τη σωστή αντιμετώπιση, περνάει χωρίς να αφήνει σημάδια! Κάποιες φορές, ωστόσο, και σύμφωνα με την παθολόγο κα. Μοσχοβάκη σε άρθρο της στο iatronet.gr, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.Εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα: στην περίπτωση αυτή ο ιός προσβάλλει τις μήνιγγες ή τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά προβλήματα ή να απειλήσει τη ζωή.
Ορχίτιδα κατά την εφηβεία: χαρακτηρίζεται από πρήξιμο όρχεων, κατάσταση που σπανίως οδηγεί σε στειρότητα.
Απώλεια της ακοής.
Πιο σπάνιες επιπλοκές της νόσου είναι η αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η παγκρεατίτιδα και η ωοθηκίτιδα, ενώ μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, αρθρίτιδα και μυοκαρδίτιδα.
Παρόλο που η παρωτίτιδα μπορεί να μοιάζει με μία απλή και ήπια παιδική νόσο, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί και να προλάβετε τα χειρότερα!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου