Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

«Αντίο» λευκές τρίχες: Το σωτήριο μείγμα από καφέ και δύο ακόμα υλικά

Η εμφάνιση των πρώτων λευκών μαλλιών μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούταν σημάδι γήρανσης, δημιουργώντας έτσι περισσότερο άγχος σε πολλές γυναίκες, οι οποίες έψαχναν την τέλεια κάλυψη για να δείχνουν και πάλι νέες. Με την ευκαιρία, δείτε πως θα καταπολεμήσετε τις λευκές τρίχες με πατάτα.
Ωστόσο τα άσπρα ή γκρίζα μαλλιά δεν είναι απαραίτητα δείγμα πως μεγαλώνουμε. Μάλιστα δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται άσπρες τρίχες ακόμη και σε νεαρή ηλικία, αφού ο λόγος του γκριζαρίσματος δεν είναι μόνο γενετικός.
Υπάρχουν πολλές ακόμη αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στον αποχρωματισμό της τρίχας.  Οι βασικότεροι παράγοντες είναι οι εξής
  • Γονίδια
  • Στρες
  • Οξειδωτικό στρες
  • Ανεπάρκεια μελανίνης
  • Ορμόνες
  • Ιατρικές συνθήκες
  • Ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων
  • Χημικές ουσίες
  • Κάπνισμα
Όπως και να έχει, η επίσκεψη στο κομμωτήριο για βαφή δεν είναι μονόδρομος αν θέλετε να διατηρήσετε το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι με βότανα ή άλλα απλά υλικά για να επαναφέρετε το χρώμα χωρίς βαφές και χημικά πρόσθετα.

Μαύρο τσάι, καφές και χένα δίνουν τη λύση για κάλυψη των λευκών (Για σκούρα μαλλιά)

Τα συστατικά αυτά είναι ιδανικά για την κάλυψη των λευκών μαλλιών σε καστανές ή μελαχρινές. Πρόκειται για τρεις φυσικές βαφές που ενισχύουν την μελανίνη και την κερατίνη της τρίχας. Επίσης, η καφεΐνη που διαθέτουν αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την καταστροφή στις ελεύθερες ρίζες των μαλλιών η οποία οδηγεί στο πρόωρο γκριζάρισμα. Παράλληλα βοηθά τα μαλλιά να διατηρηθούν λαμπερά και να σκουρύνουν.
Εξίσου σημαντική είναι όμως και η ιδιότητα του μαύρου τσαγιού ως αφέψημα για την αντιμετώπιση του άγχους, ενός από τους βασικούς παράγοντες για την πρόωρη εμφάνιση άσπρων τριχών.
Αντίστοιχα και ο καφές τείνει να σκουραίνει προσωρινά τα μαλλιά, διατηρώντας τα παράλληλα λαμπερά και όμορφα.
Πιο συγκεκριμένα, ο καφές είναι όξινος και βοηθά στην εξισορρόπηση του pH στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και στην αποφυγή της φθοράς της τρίχας. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν πολλά προϊόντα για τα μαλλιά που είναι αλκαλικά και η συχνή χρήση τους τείνει να τα φριζάρει. Επιπλέον έχει ενυδατικές ιδιότητες, πράγμα που τον καθιστά ιδανικό και ως φυσικό conditioner.

Φυσικό προϊόν με μαύρο τσάι

Η χρήση μιας απλής συνταγής μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να σκουρύνουν και να καλυφθούν οι λευκές τρίχες, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται και γίνονται λαμπερά. Το μαύρο τσάι είναι ιδανικό για καστανά και σκούρα μαλλιά, ενώ για τα ξανθά είναι κατάλληλο το χαμομήλι, για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Θα χρειαστείτε: 

  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο τσάι
  • 1 φλιτζάνι νερό

Τρόπος παρασκευής

Βάλτε σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι το νερό και το τσάι και αφήστε το να βράσει μέχρι να πάρει ένα σκούρο σχεδόν μαύρο χρώμα. Μετά αφήστε το να κρυώσει και σουρώστε το.

Τρόπος εφαρμογής

Αφού έχετε λουστεί, εφαρμόστε το υγρό στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής κάνοντας ελαφρύ μασάζ για λίγα λεπτά. Έπειτα αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.
Λούζοντας τα μαλλιά σας με το μαύρο τσάι 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορείτε να τα επαναφέρετε στο φυσικό σκούρο χρώμα τους.

Θεραπεία με καφέ για γκρίζα μαλλιά

Ο καφές θα βοηθήσει το σκούρο χρώμα να αποκτήσει και πάλι τη ζωντάνια του, δίνοντας μια όμορφη σοκολατί απόχρωση στα μαλλιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσο χρησιμοποιείτε την μάσκα με καφέ θα δείτε τα μαλλιά σας σταδιακά να σκουραίνουν, ενώ μόλις σταματήσετε να την εφαρμόζετε το χρώμα θα επανέλθει σιγά σιγά στο αρχικό του.

Θα χρειαστείτε: 

  • 2-3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ φίλτρου ή ελληνικό (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 2 φλιτζάνια leave in conditioner

Τρόπος παρασκευής

Αρχικά φτιάξτε μια κούπα δυνατό καφέ, αφήστε τον λίγο μέχρι να κάτσει και βάλτε τον στο ψυγείο να κρυώσει. Έπειτα, ανακατέψτε το μαλακτικό με 2 κουταλιές της σούπας από το κατακάθι του καφέ και με τον κρύο καφέ.

Τρόπος εφαρμογής

Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για 1 ώρα. Τέλος ξεπλυθείτε με κρύο προς χλιαρό νερό. Αν θέλετε το αποτέλεσμα να διαρκέσει περισσότερο, μπορείτε να ξεπλυθείτε και με λίγο μηλόξυδο που έχει την ικανότητα να κλείνει τα λέπια της τρίχας και να φυλακίζει το χρώμα στο εσωτερικό της.
Εναλλακτικά, λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν σας και μετά ρίξτε κρύο καφέ στα μαλλιά σας. Αφήστε τον να δράσει για 20 λεπτά και ξεπλυθείτε με μηλόξυδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου