Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Πώς να καταπολεμήσετε το burnout -Τι συμβουλεύει ειδικός

Μία «προπονήτρια» καριέρας μίλησε για την αλλαγή που μπορείτε να κάνετε εκτός εργασίας για να μειώσετε το άγχος και να αποφύγετε την εξουθένωση.
Η Kara Dennison, ιδρύτρια της Optimized Career Solutions, έχει περισσότερους από 45.000 ακολούθους στο TikTok, όπου μοιράζεται συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, την αναζήτηση εργασίας και την επαγγελματική ανέλιξη.
Η Νεοϋορκέζα Dennison, η οποία είναι γνωστή ως @karadennisonsphr στη διάσημη πλατφόρμα, ξεκίνησε τη νέα χρονιά αντιμετωπίζοντας την επαγγελματική εξουθένωση, μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής εξάντλησης που προκαλείται από το παρατεταμένο άγχος στην εργασία.

Ti συμβουλεύει η ειδικός για το burnout

Η Dennison εξήγησε ότι η συνεχής κούραση, η αποστασιοποίηση από τη δουλειά σας και η πτώση της απόδοσης είναι όλα σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης, αλλά υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να καταπολεμήσετε το burnout.
Η ειδικός δήλωσε ότι «συνιστά ανεπιφύλακτα την εφαρμογή ενός χόμπι ή ενός ενδιαφέροντος εκτός εργασίας, κάτι που δίνει στον εγκέφαλό σας και στον εαυτό σας κάτι για να ανυπομονείτε καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας».
Αυτό θα μπορούσε να είναι το gaming, το σερφ, το πλέξιμο, η ζωγραφική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που προσφέρει μια δημιουργική απόδραση και μειώνει το άγχος.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με χαλαρές δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος σας και να μειώσει τους καρδιακούς σας παλμούς.
Η Dennison δήλωσε ότι η ενασχόληση με τα χόμπι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για επιτυχημένους, ηγέτες και εργασιομανείς όπως η ίδια.
«Μερικές φορές το μόνο που κάνετε είναι να σκέφτεστε τη δουλειά, ειδικά αν είστε επιχειρηματίας», εξήγησε. «Το μόνο που κάνετε είναι να σκέφτεστε τη δουλειά… και μπορείτε να διαπιστώσετε ότι καταναλώνει όλη σας τη ζωή».
«Έτσι, το να μπορείς να ανακατευθύνεις την προσοχή σου σε κάτι που δεν είναι δουλειά και που επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να επεξεργάζεται στο παρασκήνιο, στην πραγματικότητα θα σου επιτρέψει να είσαι πιο καινοτόμος και δημιουργικός».
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational and Organizational Psychology υπέδειξε ότι οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με δημιουργικά χόμπι εκτός εργασίας έχουν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά τους.
Το να έχετε χαλαρές ασχολίες που σας παθιάζουν μπορεί επίσης να σας κάνει καλύτερο ηγέτη. Το 2018, το Harvard Business Review εντόπισε δεκάδες διευθύνοντες συμβούλους του S&P 500 που έχουν «σοβαρά ενδιαφέροντα αναψυχής» στα οποία επενδύουν χρόνο.

Τι λένε πετυχημένοι στο χώρο τους επαγγελματίες

Η Adena Friedman, διευθύνουσα σύμβουλος του Nasdaq, σε συνέντευξή της στο Fortune απέδωσε την επιτυχία της στην εξάσκηση στο ταεκβοντό.
«Πιστεύω πραγματικά ότι το ταε κβον ντο σε διδάσκει την αυτοπεποίθηση. Αν ψάχνεις για το πώς θα γίνεις καλύτερος, είναι μόνο στο χέρι σου να βελτιωθείς», είπε. «Και πιστεύω ότι η αυτοπεποίθηση είναι μια σημαντική δεξιότητα για οποιονδήποτε κινείται στον κόσμο των επιχειρήσεων».
Ο διευθύνων σύμβουλος της PayPal, Dan Schulman, πιστεύει επίσης ότι η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες τον έκανε καλύτερο ηγέτη, λέγοντας ότι τον έμαθε να παραμένει ήρεμος σε μια κρίση και να αποφεύγει τους περιττούς καβγάδες.
«Έχω μάθει περισσότερα για την ηγεσία από τις πολεμικές τέχνες παρά από την επίσημη εκπαίδευσή μου», μοιράστηκε στην κεντρική ομιλία του στο Rutgers Business School.
Η Dennison επανέλαβε στη λεζάντα του βίντεο ότι τα χόμπι είναι «ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία» και «τέλεια για τους εργασιομανείς».
«Βυθιστείτε στην αγαπημένη σας ασχολία και ανακαλύψτε πώς ενισχύει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων», συμβούλευσε.
«Όταν η δουλειά γίνεται υπερβολική, θυμηθείτε ότι τα χόμπι είναι ο στρατηγικός σας σύμμαχος για να παραμείνετε σε εγρήγορση και να αποφύγετε το burnout».

Πηγή: Iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου