Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ανοιχτή πρόσκληση για το ελληνικό κοινό, στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Ίδρυμα Heydar Aliyev Foundation και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, διοργανώνουν συναυλία Αζέρικης μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).
Διακεκριμένοι Αζέροι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα παραδοσιακής, σύγχρονης και κλασικής μουσικής από την πλούσια πολιτιστική παράδοση και δημιουργία του Αζερμπαϊτζάν.
Η συναυλία αυτή προστίθεται στις μεθοδικές προσπάθειες που αναπτύσσονται από το Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα, για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, που στηρίζονται στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
Παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές από το Αζερμπαϊτζάν, συνδέονται αρμονικά με έργα της παγκόσμιας κλασσικής μουσικής και οδηγούν στις σύγχρονες δημιουργίες της αζέρικης πολιτιστικής δημιουργίας, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον και ελκυστικό μίγμα μουσικής πανδαισίας. Αυτή η δημιουργική σύνθεση μουσικής εκφράζει την ταυτότητα της χώρας του Καυκάσου, που συνδυάζει το άρωμα της ιστορίας και της παράδοσης με τους ανοιχτούς ορίζοντες μιας δυναμικής οικονομίας και σύγχρονης κοινωνίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό, με πρόσκληση.
Πληροφορίες και δωρεάν εισιτήρια
www.azerbaijani-culture.gr // Τηλέφωνο +30 210 67 72 129

Συμπληρωματικές πληροφορίες 

Η Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, ιδρύθηκε το 1964 με πρωτοβουλία των διακεκριμένων Αζέρων συνθετών Fikret Amirov και Gara Garayev. Έχει καταξιωθεί διεθνώς και θεωρείται από τις κορυφαίες ομάδες της μουσικής της χώρας, με μεγάλες και σημαντικές παρουσίες σε συναυλίες σε πόλεις της Ρωσίας (ειδικότερα στη Μόσχα), στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Τουρκία. Η Ορχήστρα έχει τιμηθεί επανειλημμένως με τιμητικές διακρίσεις και διπλώματα.
Ο Μαέστρος Teimur Enver oglu Geokchayev, γεννήθηκε το 1958. Αποφοίτησε από το Ειδικό σχολείο μουσικής για βιολί (δάσκαλος Ye. S. Barshtak). Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Ωδείο του Αζερμπαϊτζάν. Το 1986 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Το 1985 αναδείχθηκε νικητής του Διαγωνισμού Μουσικών της Υπερκαυκασίας. Ο Τ. Geokchayev έχει μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία, ίδρυσε πολλές ορχήστρες δωματίου, με γνωστότερη την «TUTTI» που είχε τύχει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον παγκοσμίου αναγνώρισης μουσικό M. Rostropovich. Το 1998 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής και επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν. Το 2000 τιμήθηκε με τον τίτλο «Τιμημένος καλλιτέχνης της Δημοκρατίας» και το 2005 τιμήθηκε ως «Λαϊκός καλλιτέχνης του Αζερμπαϊτζάν». Από το 2006, ο T. Geochayev είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και επικεφαλής μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Youth Symphonic. Έχει επανειλημμένα δώσει παραστάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Το Ίδρυμα Heydar Aliyev (www.heydar-aliyev-foundation.org) ιδρύθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Heydar Aliyev, ιδρυτή του ανεξάρτητου κράτους, με σκοπό να γίνει γνωστή η ηθική του φιλοσοφία, η οποία εστιάζεται στη σημασία της Αζέρικης νοοτροπίας καλλιεργώντας έτσι το εθνικό φρόνημα των νέων της χώρας. Το Ίδρυμα Heydar Aliyev ξεκίνησε τη δράση του το 2004, και διαμορφώνει ενεργά τη νέα κοινωνία της χώρας συνεισφέροντας στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη, υλοποιώντας διάφορα έργα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η δημόσια υγεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι επιστήμες, η τεχνολογία και το περιβάλλον. Πρόεδρος του ιδρύματος Heydar Aliyev είναι η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κα. Μεχριμπάν Αλίγιεβα (Mehriban Aliyeva).
Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα (www.azembassy.gr/) έχει ανακοινώσει μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων έχει δημιουργήσει το διαδικτυακό πολιτιστικό κόμβο www.azerbaijani-culture.gr με σκοπό να προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομία του Αζερμπαϊτζάν, να προωθήσει την αμοιβαία γνώση και κατανόηση, να επισημάνει τις ευκαιρίες ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών στους τομείς του χορού και της μουσικής και να ενθαρρύνει νέες συναντήσεις και νέες πρωτοβουλίες σκοπεύοντας στην επέκταση των πολιτιστικών συνεργασιών των δύο χωρών. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει η προώθηση της πολιτιστικής διαφορετικότητας βασισμένη στις κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες των δύο χωρών. Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα είναι ο κ. Rahman Mustafayev.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου