Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

«Εκκλήσεις των εργαζομένων του Καραμανδανείου για την αποκατάσταση των ελλείψεων σε υποδομές - στελέχωση»

Κοινωνοί της αγωνίας των εργαζομένων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας έγινε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, όταν με υπόμνημά του το κλαδικό σωματείο «Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ», που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του ιδρύματος, κοινοποίησε τις διάφορες ελλείψεις και τα ως εκ τούτου προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι ίδιοι οι γιατροί ή το νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και οι μικροί συμπολίτες μας νοσηλευόμενοι (παιδιά και κηδεμόνες τους). Την απαρίθμηση αυτών των προβλημάτων και τις σχετικές προτάσεις επίλυσής τους εξέθεσε ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Dr. Αλεξόπουλος Βασίλειος (Χειρουργός Παίδων) ενώπιον του Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε, κ. Γιαννόπουλο Γεώργιο, στις 21/5/2015.
Συνοψίζοντας τα αναφερόμενα από τους εργαζόμενους, πληροφορηθήκαμε, ότι το ως άνω νοσοκομείο, υπάγεται στις διατάξεις του Ν.Δ. 2592/1953: «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» (ΦΕΚ 254/Α΄), σύμφωνα με το άρθρο 7, του Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81/Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, διέπεται, δε, από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία Γ.Ν. Παίδων Πατρών «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ», με έδρα του την Πάτρα. Στο Καραμανδάνειο ανήκουν και το Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην ΠΊΚΠΑ).
Σκοποί του Νοσοκομείου μας δηλώθηκε ότι είναι: α. Η παροχή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο πληθυσμό ευθύνης της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες Υ.ΠΕ., ηλικίας μέχρι 14 ετών, όπως ορίζεται κάθε φορά με επί μέρους πράξεις κανονιστικού περιεχομένου. Η φροντίδα υγείας παρέχεται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. β. Η ειδίκευση, η συνεχής εκπαίδευση και η επιμόρφωση ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με την ανάπτυξη και εφαρμογή ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. γ. Η ανάπτυξη και προαγωγή της έρευνας στον τομέα της υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή εφαρμόζει και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και συνεργάζεται με άλλους συναφείς φορείς, καθώς και διεθνείς οργανισμούς, επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα. δ. Η συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλες μονάδες υγείας της υγειονομικής περιφέρειας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση συνολικά της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και ειδικότερα σε ότι 
αφορά την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και ειδικών προγραμμάτων μελέτης και αξιολόγησης θεμάτων, που αφορούν το χώρο της υγείας στη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. ε. Η εφαρμογή νέων μεθόδων και μορφών περίθαλψης, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση της υγείας των πολιτών. στ. Η ανάπτυξη διαδικασιών που διευκολύνουν τους στρατηγικούς στόχους που τίθενται από το Υπουργείο Υγείας, τη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. 
Το Νοσοκομείο απολαμβάνει ειδικό καθεστώς, λόγω του ότι είναι κληροδότημα με κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας. Ο Δωροθέτης αναφέρει στην δωρεά του, ότι θα πρέπει το Νοσοκομείο να είναι και να παραμείνει αποκλειστικά Παιδιατρικό, με συγκεκριμένη σύσταση ΔΣ, διαφορετικά, οποιαδήποτε παρέμβαση θα οδηγήσει στην κατάπτωση της Διαθήκης. Το Νοσοκομείο επιτελεί σπουδαίο έργο στην περιφέρεια της 6ης Υ.Π.Ε και είναι το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας, έτσι και οι του Καραμανδάνειου, βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα. Ο κίνδυνος κατάρρευσης όλων των λειτουργιών του Νοσοκομείου, η εξουθένωση του προσωπικού, οι ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Η στασιμότητα σε όλα τα εκκρεμή θέματα, δε, λόγω έλλειψης Διοικητή, επιτείνει το αδιέξοδο, ενώ δεν φαίνεται η παραμικρή ανακουφιστική λύση στο άμεσο μέλλον.  Το Σωματείο τονίζει, ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το φιλότιμο των λιγότερων πια και γονατισμένων εργαζομένων, απαιτείται πλέον για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, λήψη δραστικών μέτρων, βάσει των παρακάτω απαριθμούμενων αναγκών:. 
Α. ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ: Μετά την παραίτηση του κ. Στακιά, πριν περίπου 8 μήνες, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει διορίσει Διοικητή. Η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον νόμο, αναπληρώνει τον Διοικητή, αλλά δεν είναι Διοικητής! Ο Δήμαρχος, ως πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, είναι πάντα στο πλευρό μας, έχει «ευήκοα ώτα» στα προβλήματα των εργαζομένων, μεν, φέρει άλλες ευθύνες, δε, λόγω της θεσμικής του θέσης, πέραν του Καραμανδανείου. Είναι, λοιπόν, άμεσα ζητούμενο, να λάβει χώρα ο διορισμός Διοικητή, σύμφωνα με το Νόμο 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α΄), ελπίζουμε όχι με κριτήριο επιλογής τον διορισμό έπειτα από την απολογιστική καταμέτρηση- «κατανομή» της δυναμικής-εκπροσώπησης στο ΔΣ του νοσοκομείου (ποσοστό!) του κάθε κόμματος εξουσίας. Γιατί οι θέσεις των νοσοκομειακών Διοικητών δεν είναι πολιτικές. Αντιθέτως, είναι αμιγώς επαγγελματικές και τεχνοκρατικές. Οι Διοικητές δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Έργο τους είναι να υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο και επιστημονικά δόκιμο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι αναγκαίος ένα Διοικητής, που θα οργανώσει τις δραστηριότητες του προσωπικού, με τρόπο που να επιτευχθούν οι στόχοι του Νοσοκομείου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη αλλά και η συναδελφική συνοχή ανάμεσα στους εργαζόμενους. Ζητούμενο είναι να προκληθεί και ο κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός για να οργανωθεί ένα νοσοκομείο σύγχρονο, ανανεωμένο σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες παρούσες και μελλοντικές απαιτήσεις του παιδιατρικού πληθυσμού της 6ης Υ.Π.Ε.
Β. ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: Οι ανάγκες της περιφέρειας της 6ης Υ.Π.Ε επιβάλλουν έναν νέο και σύγχρονο Οργανισμό του νοσοκομείου, που να διευκολύνει την προοπτική ανάπτυξης, πλήρους αναβάθμισης και σωστής λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου και υπερσύγχρονου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια. Προτεινόμενες από το σωματείο των εργαζομένων είναι οι παρακάτω προσθήκες στον ήδη υπάρχοντα οργανισμό του νοσοκομείου με την δημιουργία των εξής Κλινικών και Τμημάτων:

Β.Α. Στον Χειρουργικό Τομέα

Β.Α.1. Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.): Η πιο κοντινή Μ.Ε.Ν.Ν βρίσκεται στα 500 μέτρα, στο κτίριο του Παλαιού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409, που ανήκει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών: «Ο Άγιος Ανδρέας» (Γ.Κ.Ν.Π.), εξαιτίας της ύπαρξης Μαιευτικής Κλινικής που υπάρχει στο κτίριο. Με την επανέναρξη λειτουργίας του Κεντρικού Κτιρίου του Γ.Κ.Ν.Π., η Μαιευτική Κλινική και η Μ.Ε.Ν.Ν. να μεταφερθούν εκεί (απόσταση περίπου 2  km). Η αντίστοιχη Μ.Ε.Ν.Ν. του Π.Π.Γ.Ν.Π. (Ρίο) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10-12 km από το Καραμανδάνειο. Τα νεογνά χειρουργούνται και μεταφέρονται με Ε.Κ.Α.Β. καθιστώντας δύσκολη την μετεγχειρητική παρακολούθηση (πέρα από την δυσκολία διακομιδής βαρύτατων χειρουργημένων νεογνών).
Β.Α.2. Παιδο-οφθαμολογικό Τμήμα: Αντιμετώπιση περιστατικών να αντιμετωπίζονται μόνον στα νοσοκομεία Παίδων των Αθηνών.
Β.Α.3. Παιδονευροχειρουργικό Τμήμα: Αντιμετώπιση των επειγόντων από νευροχειρουργούς ενηλίκων στο Π.Π.Γ.Ν.Π. ή στο Γ.Κ.Ν.Π., ενώ τα ογκολογικά περιστατικά μόνον στα νοσοκομεία Παίδων των Αθηνών.
Β.Α.4. Τμήμα Παρεντερικής και Εντερικής διατροφής: Να παρέχεται κάλυψη από την Μ.Ε.Θ. Παίδων του Π.Π.Γ.Ν.Π).
Β.Α.5. Τμήμα Πόνου - Ανακουφιστικής Θεραπείας: Αντιμετώπιση μόνο στα νοσοκομεία Παίδων των Αθηνών.

Β.Β. Στον Παθολογικό Τομέα

Παιδο-αλλεργιολογικό Τμήμα, Παιδο-νεφρολογικό Τμήμα, Τμήμα Τεχνητού Νεφρού-Περιτοναϊκής κάθαρσης, Παιδο-οογκολογικό - Παιδοαιματολογικό Τμήμα & Παιδο-καρδιολογικό Τμήμα - Αιμοδυναμικό-Επεμβατικό Εργαστήριο: Προτείνεται η αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν σε ειδικότητες των παραπάνω τεσσάρων τμημάτων μόνο στα νοσοκομεία Παίδων των Αθηνών.

Β.Γ. Στον Εργαστηριακό Τομέα 

Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, Τμήμα Οροαντιδράσεων, Κέντρο Αιμοδοσίας & Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου: Προτείνεται η κάλυψη από τα αντίστοιχα τμήματα του Γ.Κ.Ν.Π.
Πλήρη σύσταση, ανάπτυξη και λειτουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής

Β.Ε. Στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Προτείνεται η ανάπτυξη αυτοτελούς και αυτόνομου Τμήματος αμέσου ετοιμότητας του Νοσοκομείου σύµφωνα µε την Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (EuSEM, European Society of Emergency Medicine) προς την οποίαν βαίνουν προσαρμοζόμενα όλα τα µέλη της Ε.Ε. Επίσης,  προτείνεται η δημιουργία μονάδας βραχείας νοσηλείας για την καλύτερη διακίνηση των ασθενών στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών και την αποσυμφόρηση των κλινικών με άσκοπες εισαγωγές
Γ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου αλλά και η κτιριακή του επέκταση. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, ότι το κεντρικό κτίριο ήταν παλιά το Πρεβαντόριο της Πάτρας, δωρεά του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, με έτος ιδρύσεως 1948. Συγκεκριμένα, το Σωματείο προτείνει:
Γ.1. Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την κτιριακή επέκταση του νοσοκομείου. Αναμένεται η έγκριση από το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείο Υγείας, που όμως, έχει καθυστερήσει αρκετά. Είναι ένα «project», που αν δοθεί η έγκριση και υλοποιηθεί, τότε πραγματικά θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, δίνοντας την δυνατότητα για χωροταξική ανακατανομή και αναδιάταξη των τμημάτων και των υπηρεσιών σε όλο το κτιριακό του συγκρότημα. 
Επισημαίνεται, ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να βαρύνει το Υπουργείο και όχι τον ελλιπή προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Διαφορετικά, είναι άκρως απαραίτητο να αξιοποιηθεί προς το σκοπό αυτό η ακίνητη περιουσία του ιδρύματος ( αποθήκες BARRY, οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων απέναντι από εργοστάσιο ΔΟΥΡΟΥ, οικόπεδο 1,5 στρέμματος στην Εγλυκάδα, ακίνητα μέσα στην Πάτρα, κλπ ) για την αυτοχρηματοδότηση της επέκτασης.
Γ.2. Την βιοκλιματική αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου για την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων και τον έλεγχο της στατικότητας του υπάρχοντος οπλισμού του.
Γ.3. Τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ με χρηματοδότηση από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» -ένα μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ο οποίος ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων- με το ποσό των 70.000 ευρώ. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την σχετική προμήθεια των ιατρικών εργαλείων και μηχανημάτων έχει καθυστερήσει να αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Γ.4. Την δημιουργία μονάδας βραχείας νοσηλείας για την καλύτερη διακίνηση των ασθενών στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών και την αποσυμφόρηση των κλινικών με άσκοπες εισαγωγές
Γ.5. Την δημιουργία Ξενώνα για την φιλοξενία γονέων, που τα παιδιά τους νοσηλεύονται και έρχονται από περιοχές εκτός των Πατρών.
Γ.6. Την κατασκευή παιδικής χαράς στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπως στα παιδιατρικά νοσοκομεία των Αθηνών.
Γ.7. Την περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου με την αποψίλωση αυτού, τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης και την φροντίδα των δέντρων.
Γ.8. Την εγκατάσταση νέας περίφραξης για την ασφάλεια των μικρών ασθενών και των εργαζομένων και για την προστασία της περιουσίας του νοσοκομείου.
Δ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ: Η υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου όχι μόνο δεν είναι επαρκής, αλλά επείγει ο εκσυγχρονισμός της και ο εμπλουτισμός της. Συγκεκριμένα, το Σωματείο προτείνει:
Δ.1. Την απόσυρση του ακτινολογικού μηχανήματος της Κλασικής Ακτινολογίας και την αντικατάσταση του με καινούργιο, νέας τεχνολογίας. Το υπάχον μηχάνημα εμφανίζει πολλές βλάβες κάθε μήνα, γεγονός που καθιστά ασύμφορη οικονομικά την συντήρησή του.
Δ.2. Την συντήρηση του Αξονικού Τομογράφου, που δεν έχει γίνει για πέντε χρόνια
Δ.3. Την επιτάχυνση του μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια ιατρικών εργαλείων και μηχανημάτων αναγκαίων στην ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».
Δ.4. Την ανανέωση της βιοϊατρικής τεχνολογίας των κλινικών, εξασφαλίζοντας έτσι, νοσοκομειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αξίας.
Δ.5. Τον εκσυγχρονισμό σε υλικοτεχνική υποδομή των χειρουργικών αιθουσών, που είναι πεπαλαιωμένες. Ο δείκτης χειρουργικών λοιμώξεων, δείκτης ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, είναι εξαιρετικά χαμηλός, λόγω της συνέπειας των λιγοστών εργαζομένων του χειρουργείου.
Δ.6. Την απρόσκοπτη και συνεχή προμήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων για την εκτέλεση των αντίστοιχων επεμβάσεων.
Δ.8. Την αγορά εξοπλισμού ξενοδοχειακού τύπου για την αντικατάσταση του παλαιού. 
Δ.9. Την προμήθεια αυτοκινούμενο οχήματος τύπου Van (μεταφοράς προσωπικού) λόγω απόσυρσης στο ΟΔΔΥ του προηγούμενου, που διέθετε το νοσοκομείο.Δ.10. Την προμήθεια σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και περιφερικών εξαρτημάτων σε όλα τα τμήματα και την έγκυρη προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού και μελανιών.
Δ.11. Την επέκταση της «on line» σύνδεσης των υπολογιστών των εργαστηρίων (Αιματολογικού-Βιοχημικού) με τις Κλινικές, όπως έχει ήδη γίνει με το Ακτινολογικό.  
Δ.12. Την εγκατάσταση δικτύου Wi-Fi, όπως σε όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία.
Δ.13. Την ψηφιοποίηση των παλαιών ιατρικών αρχείων (έγγραφα, παραπεμπτικά, γνωματεύσεις, ιατρικές εικόνες, αποτελέσματα ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, κλπ)
Δ.14. Την εφαρμογή προγράμματος για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενούς.
Δ.15. Την εισαγωγή του συστήματος της τηλε-ιατρικής για την διασύνδεση με τους συναδέλφους ιατρούς στα νοσοκομεία της περιφέρειας και την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών. 
Δ.16. Την κατασκευή ιστοσελίδας του νοσοκομείου για την διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Ε. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ως αποτέλεσμα του «παγώματος» προσλήψεων μονίμων την τελευταία τετραετία αλλά και λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων ή αποχωρήσεων, έχουν φέρει στα όρια λειτουργία τους πολλές μονάδες και τμήματα του νοσοκομείου, το οποίο έχει κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερους ασθενείς, σε σχέση με το 2010. Επίσης, το συνεχιζόμενο κύμα «φυγής» γιατρών και ιδιαίτερα, των νέων πτυχιούχων προς το εξωτερικό, που καταγράφεται ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, έχει ως συνέπεια το να μειωθεί ο αριθμός των ειδικευομένων και να μην διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας τους, καθώς, το προσωπικό δεν επαρκεί για τις βάρδιες και τις εφημερίες. 
Συγκεκριμένα, το Σωματείο προτείνει:
Ε.1. Την άμεση πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρικού προσωπικού, για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή: έναν (1) Αναισθησιολόγο, έναν (1)   Παιδονευρολόγο, έναν (1) Ακτινολόγο, έναν (1) Παιδοψυχίατρο, δύο Ορθοπαιδικούς και έναν (1) ΩΡΛ.
Ε.2. Την αλλαγή του οργανογράμματος του νοσοκομείου για την δημιουργία νέων Τμημάτων και Κλινικών και διορισμό γιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων, όπως Οφθαλμιάτρου, Δερματολόγου, Νεφρολόγου, Αλλεργιολόγου, Αιματολόγου, Νευροχειρουργού.
Ε.3. Το άμεσο διορισμό των ιατρών, που ενώ έχουν κριθεί από το 2011, δεν έχουν ακόμη αναλάβει θέσεις.
Ε.4. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του 2015.
Ε.5. Την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για να πληρωθούν οι περικοπές των εφημεριών του 2012.
Ε.6. Την αύξηση του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για τις εφημερίες των γιατρών του νοσοκομείου
Στ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΜΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλες. Δυστυχώς, καθημερινά μεγαλώνουν λόγω της ανασφάλειας, ειδικά στα Συνταξιοδοτικά και Ασφαλιστικά μας ζητήματα. Ελλείψεις, που έχουν ως αποτέλεσμα, πολλά τμήματα να αποδυναμώνονται και να υπολειτουργούν. Αυτές οι τεράστιες ελλείψεις, αξίζει να το τονίσουμε, έχουν οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:
 Οι υπηρετούντες στον Νοσηλευτικό κλάδο του ιδρύματος εργάζονται με μειωμένες δυνάμεις σε όλες τις βάρδιες,  κάτω από το άγχος, το στρες  της επικίνδυνα υπερ-εντατικοποιημένης  δουλειάς τους.
 Οι Διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος λειτουργούν με το 1/2 της δύναμης, πού είχαν πριν 4 χρόνια.
 Η Τεχνική Υπηρεσία του ιδρύματος λειτουργεί με προσωπικό κάτω και από τα όρια ασφαλείας και δυστυχώς, καλύπτει και το τηλεφωνικό κέντρο, γεγονός ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο.
 Οι Τραυματιοφορείς λειτουργούν οριακά και καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου, χάρη στη φιλοτιμία τους, παρά την άνιση μεταχείρισή τους από την 6η Υ.ΠΕ, σε ότι αφορά την κατανομή των μεταταχθέντων στη σχετική υπηρεσία Σχολικών Φυλάκων.
 Οι ελάχιστοι εναπομείναντες Τραπεζοκόμοι καλύπτουν και το ρόλο του μάγειρα, χάρη στη φιλοτιμία τους, εργάζονται χωρίς τα υποχρεωτικά ρεπό, με πάρα πολλές οφειλόμενες άδειες, ενώ   το τμήμα τους βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο.
 Οι εργαζόμενοι στα Πλυντήρια δουλεύουν με υψηλό αριθμό κενών θέσεων, εντός ενός ανεπίτρεπτου εργασιακού περιβάλλοντος.
 Η έλλειψη χειριστών-εμφανιστών στο Ακτινολογικό τμήμα δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, αφού οι εναπομείναντες χειριστές-εμφανιστές δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι τρέχουσες υπηρεσίες, ενώ και οι ίδιοι έχουν υπερβεί τα όρια της ανθρώπινης αντοχής τους.
 Οι ελλείψεις στα εργαστήρια οδηγούν, δυστυχώς, στα πρόθυρα κατάργησης βαρδιών.
Για την κάλυψη αυτών των προαναφερόμενων προβλημάτων, που θα επιταθούν με τις αναμενόμενες πάμπολλες επικείμενες συνταξιοδοτήσεις, το Σωματείο προτείνει:
Στ. 1. Την ορθολογική κατανομή του προσωπικού με σταδιακή ανανέωση των παλαιοτέρων από τα βαριά τμήματα, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας τους, που θα πρέπει να αξιολογηθούν, μαζί με τις οποιεσδήποτε άλλες έκτακτες ανάγκεςτων υπαρχόντων εργαζομένων.
Στ. 2. Την πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ αλλά και επικουρικού προσωπικού, μέχρι την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας πρόσληψης του μόνιμου, για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις.
Στ. 3. Την άμεση επιστροφή όλων των μετακινηθέντων και αποσπασμένων προς άλλες υπηρεσίες υπαλλήλων του Καραμανδάνειου.
Στ. 4. Την έγκριση και άμεση ολοκλήρωση όλων εκείνων των αιτημάτων απόσπασης-μετάταξης υπαλλήλων προς το Καραμανδάνειο.
Στ. 5. Τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων των τμημάτων που αδειάζουν από τις εκάστοτε πάμπολλες συνταξιοδοτήσεις, όπως αυτά της Καθαριότητας, των Μαγειρείων, των Τραπεζοκόμων, των Πλυντηρίων κλπ  τμημάτων.
Στ. 6. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Καθαριότητα και στην Ασφάλεια.
Στ. 7. Την πρόσληψη οδηγών για την κάλυψη των αναγκών του Κεντρικού Κτιρίου-Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου-ΚΕΦΙΑ.
Ζ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ – ΝΥΚΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Οι συνεχιζόμενες περικοπές στα κονδύλια για την εξόφληση των ωρών εργασίας κατά τις υποχρεωτικές Αργίες–Νύκτες, καθιστούν δύσκολη την λειτουργία του  Νοσοκομείου για το σύνολο των δραστηριοτήτων, όλη την χρονιά. Γι’ αυτό το λόγο κατά απόλυτη προτεραιότητα επιβάλλεται:
Ζ.1. H διεκδίκηση των απαραίτητων πιστώσεων, που να καλύπτουν πλήρως την εξόφληση κάθε παρεχόμενης ωρομίσθιας εργασίας των εργαζομένων, πέραν του τακτικού ωραρίου. 
Ζ.2. H αύξηση του ωρομισθίου.
Ζ.3. Η χωρίς καθυστερήσεις καταβολή των εκάστοτε οφειλομένων και μάλιστα, απαραιτήτως μέσα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Ζ.4. Η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για να πληρωθούν οι περικοπές των αργιών του 2012.
Η. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Υπάρχει μια σημαντική αύξηση και διαφοροποίηση στην ποιότητα των εισερχομένων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία του Παιδοψυχιατρικού Τομέα, αύξηση που οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες:
- Η κατάσταση της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών, καθώς και την διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία στην αντιμετώπιση της  ψυχοπαθολογίας που παρουσιάζουν αυτά τα περιστατικά. - Η αλλαγή του χώρου λειτουργίας του άνω τομέα θα δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα περισσότερα αιτήματα προς αντιμετώπιση περιστατικών.
- Η επικείμενη αλλαγή χώρου (πολύ πιο εύκολα προσβάσιμος ο νέος χώρος) θα δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους με περιστατικά να επισκεφτούν το νοσοκομείο.
- Η είσοδος αρμόδιων κλιμακίων με εξειδικευμένο στον ως άνω τομέα επιστημονικό προσωπικό εντός των σχολείων της περιοχής, βοήθησε να μειωθεί η προκατάληψη εναντίον των Παιδοψυχιατρικών και Παιδοψυχολογικών υπηρεσιών.
- Η κινητοποίηση των εθελοντών βοήθησε επίσης στο να μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα περιστατικά, που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα είχαν αναδειχθεί.
- οι εργαζόμενοι στον ως άνω τομέα αγαπούν τη δουλειά τους και τις περισσότερες φορές ξεπερνάνε τα όριά τους στη διαχείριση ολοένα και περισσότερων περιστατικών.
Δεδομένων των ανωτέρω, το Σωματείο προτείνει:
Η.1. Όσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό, δεδομένης της μεγάλης αύξησης του αριθμού των περιστατικών που καλείται το νοσοκομείο να διαχειριστεί, πρόσληψη άμεσα των εξής ειδικοτήτων (το λιγότερο): Παιδοψυχίατροι (2), Ψυχολόγος (1), Κοινωνικός Λειτουργός (2), Διοικητικός υπάλληλος (1),  Λογοθεραπευτής (1 μόνο για διαγνώσεις, ενώ αν πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπείες λόγου χρειάζονται τουλάχιστον 3).
Στις παρούσες συνθήκες, οι καθημερινές συνεδρίες διεξάγονται, αφενός, εις βάρος του προσωπικού, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το υπάρχον προσωπικό υπό μεγάλη πίεση και κίνδυνο επιμόλυνσης από ασθένειες των παιδιών και, αφετέρου, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πάντα οι θεραπείες παιδιών και γονέων. Η λίστα των ενδιαφερομένων για κάλυψη έχει αυξηθεί, γεγονός που σημαίνει, ότι πολλά παιδιά μένουν αβοήθητα και στην  ουσία χάνουν ζωτικές για την υγεία τους θεραπείες. Τα υπόλοιπα γειτονικά στο Καραμανδάνειο Παιδοψυχιατρικά τμήματα, δυστυχώς, έχουν ενημερώσει, ότι την τρέχουσα περίοδο υπολειτουργούν λόγω ασθένειας του Παιδοψυχιάτρου (βλ. Παιδοψυχιατρικό Ρίον). 
Η προηγούμενη κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρύνονται και οι εθελοντές, μην μπορώντας να αντέξουν αυτού του είδους την ασφυκτική πίεση. Το μόνο Παιδοψυχιατρικό σε πλήρη λειτουργία σε όλη την 6η Υ.Π.Ε δεν γίνεται να λειτουργεί μόνο με μια Παιδοψυχίατρο, μια Ψυχολόγο και μια γραμματέα, χειριζόμενο μεγάλο αριθμό από παιδιά. Γνωρίζουμε όλοι, όμως, ότι αν αντιμετωπιστεί νωρίς ένα παιδοψυχιατρικό περιστατικό, μπορεί να σωθεί και να αποκατασταθεί μια ανθρώπινη ζωή. 
Δεν μιλάμε για μεγάλους που λίγο πολύ έχουν περιοριστεί οι δυνατότητες εξέλιξής τους. Κι αυτό είναι κρίμα.
Η.2. Όσον αφορά στον Υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να προχωρήσει η ικανοποίηση περισσότερων αιτημάτων για αντιμετώπιση με τη μέθοδο της ομαδικής θεραπείας, είναι αναγκαία κάποια μέσα, που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούν περισσότερες δράσεις (στα πλαίσια των στόχων που αναφέραμε παραπάνω). Για το λόγο αυτό, το σωματείο προτείνει την προμήθεια: τηλεφωνικών συσκευών και δεύτερης τηλεφωνική γραμμής, μικροφωνικής εγκατάστασης, αναλώσιμων φωτοαντιγραφής & εκτύπωσης (μελάνια, χαρτί Α4), αγορά 2 ψυχολογικών τεστ, 2 προτζέκτορων με οθόνες προβολής (ένα για κάθε αίθουσα ομάδων και πολλαπλών χρήσεων ώστε να μπορούν να «τρέχουν» ταυτόχρονα ομάδες παιδιών και γονιών) & 5 Η/Υ με εκτυπωτές ή πολυμηχανήματα για την τεχνολογική υποστήριξη των δράσεων των γραφείων του τμήματος.
Θ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΚΦΙΑ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης): Σκοπός του ΚΕΦΙΑ είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε μικρούς ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος με κινητικά ή νοητικά ή αναπτυξιακά αισθητηριακά προβλήματα. Επειδή,
 Το βάρος της αναπηρίας, στην καθημερινότητα μιας Ελληνικής Οικογένειας, είναι βίωμα 
τραυματικό, 
 Όσον αφορά στον παιδικό πληθυσμό με προβλήματα κινητικά-αναπτυξιακά η διέξοδος μόνον σε ιδιώτες γιατρούς δεν είναι εφικτή,
 Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια χρειάζεται να τύχει του απαραίτητου σεβασμού από την Πολιτεία, ...το σωματείο προτείνει να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης,  με την ανάλογη στελέχωση και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που θα μπορεί να καλύπτει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά, εξοπλισμένο με την τελευταίας τεχνολογίας υλικοτεχνική υποδομή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή απαριθμούνται παρακάτω:
Θ.1. Το τμήμα φυσικοθεραπείας του ΚΦΙΑ λειτουργεί με τους δύο φυσικοθεραπευτές του νοσοκομείου που εναλλάξ καλύπτουν το τμήμα. Φυσικοθεραπευτής στην μονάδα δεν υπάρχει μόνιμος ενώ υπήρχαν 2 φυσικοθεραπευτές μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν.
Θ.2. Απαραίτητη κρίνεται η τοποθέτηση κοινωνικού λειτουργού, λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που έχουν τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειές τους.
Θ.3. Η θέση λογοθεραπευτή καλύπτεται με έναν επικουρικό, του οποίου η σύμβαση λήγει τον προσεχή Αύγουστο. Οι ανάγκες του τμήματος είναι μεγάλες και χρειάζονται μόνιμοι λογοθεραπευτές.
Θ.4. Η θέση του ψυχολόγου καλύπτεται μία φορά την εβδομάδα από τον ψυχολόγο του Καραμανδανείου, οπότε χρειάζεται να καλυφθεί μόνιμα η θέση ψυχολόγου.
Θ.4. Μετακινήθηκε ο τραυματιοφορέας-συνοδηγός του σχολικού στο θυρωρείο του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και τη θέση του καλύπτει νοσηλεύτρια του βοηθητικού προσωπικού του ΚΦΙΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει μία νοσηλεύτρια στο ΚΦΙΑ, που δεν μπορεί μόνη της να καλύψει την υποδοχή, τη φύλαξη, την υγιεινή των παιδιών, την μετακίνησή τους στα τμήματα και τη μεταφορά τους από τα αναπηρικά καρότσια στα στρώματα και αντίθετα. Στην περίπτωση λήψης της κανονικής τους άδειας το πρόβλημα μεγιστοποιείται, οπότε είναι απαραίτητη η τοποθέτηση τραυματιοφορέα.
Θ. 5. Ο τομέας της καθαριότητας καλύπτεται από ένα άτομο(!), ενώ είναι αναγκαίο κατά τη λήψη της άδειας του καθαριστή/καθαρίστριας, το νοσοκομείο να καλύπτει πάντα τη θέση, καθώς, ανά πάσα στιγμή, στρώματα, τραπέζια & εξοπλισμός  μπορούν να λερωθούν από εμετό, ούρα ή σάλια των παιδιών, που εξυπηρετούνται σε κάθε συνεδρία.
Θ. 6. Επιβάλλεται η πρόβλεψη της φροντίδας του προαύλιου χώρου (φυτά σε παρτέρια) από συνεργείο κηπουρών του Δήμου.
Θ. 7. Επιβάλλεται η τακτική Απολύμανση και απεντόμωση του ΚΦΙΑ ( λόγω συχνής εμφάνισης κατσαρίδων στις αίθουσες )
Θ. 8. Επιβάλλεται η τακτική συντήρηση των κλιματιστικών.
Θ. 9. Επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση των μοκετών.
Θ. 10. Επιβάλλεται η αγορά ηλεκτρικής σκούπας για τον καθημερινό καθαρισμό.
Θ. 11. Επιβάλλεται η προμήθεια των παρακάτω, κατά περίπτωση εξειδικευμένης μονάδας:
Ι. Στο Τμήμα Εργοθεραπείας χρειάζονται κάποια όργανα & υλικά ενδυνάμωσης άνω άκρου:
 Εύπλαστο υλικό ασκήσεων  δακτύλων MSD-THERAFLEX Νο1,2,3 
 Μπαλάκια με αέρα 7cm διάμετρος τεμ 4
 Μπαλάκια σε σχήμα αυγού μικρό – μεσαίο
 Μπαλάκια χεριού δακτύλων διαμετρος 5cm Νο 1,2,3
 Μπαλάκια σκαντζόχειρος διάμετρος 5-6-7cm
 Δακτύλιος σκαντζόχειρος τεμ 2
 Ρολό σκαντζόχειρος περίπου 15 cm
 Μπαλάκι χεριού – δακτύλων μεγάλο διάμετρος 6,5 cm
 Μπαλάκια αφής τόγκου με μαλακούς κόμπους διαμέτρου 8-9-10 cm\
 Μπαλάκια αφρολέξ διάμετρος 7-9 cm
ΙΙ. Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας χρειάζονται κάποια όργανα ενδυνάμωσης:
 Σωλήνες με λαβές μήκος 120 cm Νο 1,2,3,
 Ελαστικός σωλήνας δακτύλιος με λαβές Νο 1,2,3
 Μπάλλες γυμναστικής ABS TOGU 35-45 cm
ΙΙΙ. Στο Τμήμα Λογοθεραπείας χρειάζονται: 
 Ηλεκτρονικά βιβλία και ΚΑΡΤΕΣ σε μορφή pdf
 Υλικό Λογοθεραπείας 
Επειδή η εξασφάλιση της φροντίδας για υποδομές προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ειδικά όσον αφορά στον παιδικό πληθυσμό, θεωρούμε ότι είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Πολιτείας προς κάλυψη, απέναντι στους έλληνες πολίτες.
Επειδή η έλλειψη εναλλακτικών νοσοκομείων καταφυγής του πληθυσμού σε μια περιοχή, όταν προκύπτει η ανάγκη θεραπειών ή επιστημονικής αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όσον αφορά στα παιδιά, καθιστά την αποκατάσταση των ελλείψεων από μέρους της Πολιτείας άκρως επείγουσα και επιβεβλημένη.
Ερωτάσθε:
1. Προτίθεσθε να αναλάβετε την πρωτοβουλία κάλυψης των όποιων ελλείψεων σε θέματα προμήθειας υλικοτεχνικής υποδομής & σε θέματα αρμόδιας στελέχωσης ή οργάνωσης του Καραμανδάνειου Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Πάτρας; Αν «ναι», σε ποιο χρονικό ορίζοντα;
2. Σκοπεύετε να καλέσετε σε διαβούλευση το σωματείο των εργαζόμενων του ως άνω νοσοκομείου, καθώς, οι εν λόγω είναι περισσότερο από κάθε άλλον κατάλληλοι να γνωστοποιήσουν στην αρμόδια κεντρική πολιτική ηγεσία τις όποιες ελλείψεις και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει το Καραμανδάνειο, όσον αφορά στην προτεραιότητα επίλυσης; Αν «ναι», σε ποιο χρονικό ορίζοντα;
Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝΕΛ»
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου