Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Οι καπνιστές διατρέχουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας! Τι λέει βρετανική έρευνα

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα σας εκπλήξουν.Νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό «The Lancet Psychiatry», συνέδεσε το τσιγάρο με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.
Όπως υποστηρίζει, οι καπνιστές που καπνίζουν καθημερινά έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με τους μη καπνιστές.


Ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς ΜακΚάμπι, ανέλυσαν στοιχεία από 61 έρευνες από όλο τον κόσμο, οι διεξήχθησαν μεταξύ 1980-2014 και αφορούσαν συνολικά 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η νικοτίνη μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, κυρίως μέσω υπερπαραγωγής ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, που αποτελεί τη βασική βιολογική εξήγηση για την εμφάνιση ψύχωσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ψύχωσης.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, το 57% των ανθρώπων με ψύχωση ήταν ήδη καπνιστές όταν υπέστησαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιό τους (παράνοια, ψευδαισθήσεις κ.α.). Επίσης, οι καθημερινοί καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Επεσήμαναν πάντως ότι χωρίς μια κλινική δοκιμή, είναι δύσκολο να βεβαιωθεί, μόνο μέσω στατιστικών αναλύσεων, ότι όντως υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ καπνίσματος και σχιζοφρένειας.«Η νέα μελέτη ανοίγει πράγματι τα μάτια μας, όσον αφορά την πιθανότητα ο καπνός όντως να είναι η αιτία για την ψύχωση», τόνισε ο ΜακΜάμπι.
Σημειώνεται ότι παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ανάλογη συσχέτιση μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας. Σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία, περίπου ένας στους 100 ανθρώπους μπορεί να εκδηλώσει σχιζοφρένεια, ποσοστό που διπλασιάζεται στην περίπτωση των τακτικών καπνιστών.

http://www.makeleio.gr/?p=390249

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου