Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Την Κυριακή τελειώνουν όλα: Μνημόνιο ή χρεοκοπία και Grexit

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για ένα πιθανό Grexit είναι οι δανειστές, οι οποίοι μέσα σ' ένα... βαρύ για τη χώρα μας κλίμα, έστειλαν σκληρό και σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δεχτεί να σώσει την… παρτίδα μέσω ενός πολυετούς προγράμματος, θα επέλθει χρεοκοπία.
Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε χαμογελαστός και είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως «ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση (σσ για Grexit), στην οποία αναφερθήκατε πριν από λίγο, μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση».
Άφησε δε να εννοηθεί πως δεν θα χαθεί ούτε λεπτό, διευκρινίζοντας ότι «ξεκινάμε με γρήγορους ρυθμούς για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας το αργότερο».
Στο «δια ταύτα», τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα είναι καθοριστικά για την Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, αφού η διαπραγματευτική θέση της χώρας επιδεινώθηκε δραματικά μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα.
Τουλάχιστον αυτό διεφάνη μετά τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ η οποία τόνισε ότι παρά τη σαρωτική νίκη του ‘όχι’, οι απαιτήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης έγιναν ακόμα πιο πιεστικές. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Ζ.Κ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι είναι έτοιμο ένα σενάριο Grexit και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ οριοθέτησε το τελεσίγραφο υποβολής των ελληνικών προτάσεων μέχρι την Παρασκευή το πρωί.

Διπλή συμφωνία και δημοσιονομικός εφιάλτης ή χρεοκοπία

Έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, η Αθήνα δεν έχει πολλές επιλογές. Καλείται να υποκύψει σε ένα επώδυνο συμβιβασμό προχωρώντας σε πρώτη φάση σε μία «μίνι συμφωνία» -ώστε να βγάλει το βαρύ καλοκαίρι-, ειδάλλως οδηγείται στα βράχια.
Εάν προκριθεί η πρώτη επιλογή, αφού η κυβέρνηση περάσει τις πρώτες …εξετάσεις τηρώντας τους όρους του βραχυπρόθεσμου προγράμματος, θα μπορέσει από το Φθινόπωρο να συνάψει μία μεγάλη συμφωνία.
Οι διαθέσεις της κυβέρνηση πάντως δείχνουν πως μάλλον οδηγούμαστε σε συμβιβασμό, κι αυτο γιατί όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι " η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος".
Αντιθέτως, σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά, καταθέτει σήμερα αίτηση για νέο δάνειο διετούς διάρκειας από τον ΕSM ενώ μέσα σε λίγες ώρες θα πρέπει να έχει περιγράψει και όλους τους όρους. Προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Το αίτημα θα εξεταστεί από τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αν και το «παιχνίδι» θα κριθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Κυριακής, ενώ θα προηγηθεί και νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα το Σάββατο.
Εάν υπάρξει συμφωνία, επειδή οι διαδικασίες του ΕSM απαιτούν εβδομάδες προκρίνεται μία συμφωνία "γέφυρα", ένα "ενδιάμεσο" πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του μήνα ή και λίγο παραπάνω ώστε να ανοίξουν τάχιστα οι τράπεζες και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η κάνουλα του ΕSM.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας για τον Αλέξη Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και θα είναι και πάλι δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση ο πρωθυπουργός.
"Το ύψος των μέτρων δεν εχει αποσαφηνιστεί και θα εξαρτηθεί απο τα πρωτογενή πλεονάσματα", έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος δημιουργώντας μια εικόνα πως τα μέτρα θα δομηθούν μέσα στις επόμενες ώρες βλέποντας και τις πιέσεις που θα ασκηθούν απο τους εταίρους."Είναι ξεκάθαρο, πάντως ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει λεφτά", συμπλήρωνε με νόημα.
Αμφίβολο παραμένει αν οι όροι της όποιας συμφωνίας θα μπορέσουν να πάρουν το «πράσινο φως» από το σύνολο των βουλευτών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κι αυτό γιατί η καμπάνια του ‘όχι’ στην πολιτική σκηνή ανέβασε τον πήχη.
Τα μοναδικά «ατού» για τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι στιγμής, είναι ότι μετά το δημοψήφισμα είναι ισχυρότερος μέσα στο κόμμα του και επιπλέον ότι δεν είναι τόσο τοξικές οι σχέσεις του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς έχει σπάσει ήδη τον ‘πάγο’ στο συμβούλιο των αρχηγών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα μπορέσει να αποσπάσει τις ψήφους και συνεπώς η πλειοψηφία στη Βουλή θα είναι πάνω από τα 2/3.
Τέλος, ο πρωθυπουργός μιλάει στις 9 το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου και θα εξηγήσει στους ευρωβουλευτές τις θέσεις της Αθήνας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για τις επόμενες ώρες.
Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου