Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πρόπολης

Της Σαββούλας Μάλλιου Κριαρά
Από μελέτες η πρόπολη μελισσών Βραζιλίας μπορεί να έχει σημαντικές και ποικίλες ιδιότητες κατά του καρκίνου.
Τα αντικαρκινικά οφέλη της πρόπολης:


Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πρόπολης:


  • Αντιφλεγμονώδεις
  • Αντιικές
  • Κατά των ζυμομυκήτων (Candida albicans)
  • Επούλωση πληγών
  • Τόνωση του ανοσοποιητικού
  • Κατά των ελεύθερων ριζών
  • Προστασία του DNA
  • Αντικαρκινική δράση
  • Απόπτωση των καρκινικών κυττάρων
  • Αντιμεταστατική δραστηριότητα

Επιπλέον, έχει δειχθεί ότι μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της θεραπείας και της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο, έχοντας ένα προστατευτικό αποτέλεσμα στα υγιή κύτταρα και ένα ενισχυτικό αποτέλεσμα στη δράση της θεραπείας κατά του καρκίνου.
Οι μέλισσες χρησιμοποιούν πρόπολη για να μπαλώνουν τις τρύπες στις κυψέλες τους και έχει χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική θεραπεία από την αρχαιότητα, σε πολλές ασθένειες από τον πονόλαιμο και τα εγκαύματα, μέχρι και τις αλλεργίες.
Η πρόπολη επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων
Η πρόπολη έχει μια σειρά από γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αναλγητικές, αναισθητικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Στην κυψέλη, οι μέλισσες την χρησιμοποιούν ως απολυμαντικό κατά των βακτηρίων και των ιών, βοηθώντας τις να σφραγίζουν ρωγμές και να εξολοθρεύουν εισβολείς.
Το βιοενεργό συστατικό της, το καφεϊκό φαιναιθυλοξύ (CAPE) έχει δράση στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Ακόμη και μικρές δόσεις CAPE επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 50 τοις εκατό! Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόπολη δρα στα καρκινικά μονοπάτια σηματοδότησης, αλλά και στην απόπτωση των κυττάρων (καρκίνος προστάτη, μελάνωμα).
Η πρόπολη βρέθηκε να καταστέλλει και τους όγκους που σχετίζονται με την νευροϊνωμάτωση (όγκοι του νευρικού ιστού) με το μπλοκάρισμα της ΡΑΚ1 σηματοδότησης. Δεδομένου ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπινων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη απαιτούν την ΡΑΚ1 κινάση για την ανάπτυξή τους, είναι αρκετά πιθανό ότι το εκχύλισμα πρόπολης θα μπορούσε να είναι δυνητικά χρήσιμο για τη θεραπεία αυτών των καρκίνων.
Η πρόπολη έχει ισχυρές ρυθμιστικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
-Η πρόπολη περιέχει θεραπευτικές ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν τα MCF–7 καρκινικά κύτταρα μαστού κατά 13 τοις εκατό σε 24 ώρες.
-Η κόκκινη πρόπολη (καθώς και άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός) μπορεί να αναστείλουν τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικού παράγοντα και να μπλοκάρουν την αγγειογένεση στον καρκίνο.
–Η πρόπολη περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται ArtipillinC, η οποία διαθέτει σημαντική αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην επούλωση πληγών.
–Επιπλέον η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόπολη μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά με κρέμα, για τη θεραπεία φλεγμονών του δέρματος.
-Η πρόπολη περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινολικάσυστατικά, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι, φυσικά, απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές νόσους όπως ηεκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, η κατανάλωση πλούσιων σε αντιοξειδωτικές τροφές, όπως πρόπολη προσφέρει οφέλη αντιγήρανσης.
-Η πρόπολη περιέχει πρωτεΐνες και ενώσεις που έχουν την ικανότητα να αλλάζουν και να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αντιβακτηριακά και αντιικά οφέλη.
-Η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτική αλοιφή για αιώνες, λόγω των πολλών δραστικών συστατικών της, όπως φαινολικά οξέα, τερπένια, και αμινοξέα. Η πρόπολη και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών, όπως μώλωπες και πληγές ελκών. Η τοπική εφαρμογή της πρόπολης για το κλείσιμο των πληγών βοηθά ακόμη και διαβητικούς για το κλείσιμο των πληγών.
-Η σύνθεση της πρόπολης εφοδιάζει το σώμα μας με έως 60 ιχνοστοιχεία, όπως με ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, διοξείδιο του πυριτίου, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, κοβάλτιο, καθώς 16 αμινοξέα. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α (καροτίνη) και βιταμίνες Β1, Β2, και Β3. Για το λόγο αυτό, η πρόπολη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι οποιαδήποτε πολυβιταμινούχο δισκίο, το οποίο συνήθως περιέχουν παρόμοια συστατικά, αλλά σε συνθετικές μορφές.
-Τέλος, η πρόπολη εμποδίζει το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, και μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως η φυματίωση και η ηπατίτιδα, χωρίς παρενέργειες.
πηγή: http://www.emedi.gr/

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου