Σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα «πολύ σοβαρό» πρόβλημα (87%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 69%). Περίπου έξι στους δέκα λένε ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, αριθμός υψηλότερος από οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους (61%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 42%). Τέσσερις ερωτώμενοι στους δέκα λένε ότι έχουν προβεί προσωπικά σε κάποια ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, όταν τους παρουσιάζεται ένας κατάλογος με πρακτικά μέτρα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 89%, γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί ερωτώμενοι δεν συσχετίζουν ορισμένες ενέργειες με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί έχουν αγοράσει τοπικά προϊόντα και είδη διατροφής της εποχής, όποτε τους δόθηκε η δυνατότητα (47%, +12 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013). Άλλες ενέργειες περιλαμβάνουν:
- Προσπάθεια μείωσης των σκουπιδιών και τακτικού διαχωρισμού τους για ανακύκλωση (69%, +7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013)
- Προσπάθεια ελάττωσης της κατανάλωσης αντικειμένων μίας χρήσης, όποτε είναι δυνατό (40%, +9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013) Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτώμενων πιστεύουν ότι είναι «πολύ σημαντικό» η κυβέρνησή τους να θέσει στόχους για να αυξήσει την ποσότητα της ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται έως το 2030 (68%, μέσος όρος στην ΕΕ: 52%).
Η συντριπτική πλειοψηφία (96%) συμφωνεί ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αποδοτική μόνο αν όλες οι χώρες του κόσμου ενεργήσουν συλλογικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου