Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Τετραπλάσιες οι δαπάνες για κατοικία του Ελληνα από τον μέσο όρο του Ευρωπαίου

Στην Ελλάδα το 2014 ποσοστό (43%) ζούσε σε μονοκατοικίες και το (57%πάνω από τον μισό πληθυσμό, σε διαμερίσματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 59,3% και 40,0%. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ΕΕ ήταν ιδιοκτήτες της κατοικίας τους αφού πάνω από τα δύο τρίτα (70,1%) του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ 29,9% ζούσε σε ενοικιαζόμενες. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 74% και 26%. Όσον αφορά την διαθεσιμότητα επαρκούς χώρου στις κατοικίες, το 2014 το 17,1% του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε κατοικίες που δεν είχαν επαρκή χώρο για όλους. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν 27,4%.
Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο αφορά την ικανοποίηση από τις συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πληθυσμός της ΕΕ ηλικίας άνω των 16 ετών βαθμολόγησε την κατοικία με 7,5 βαθμούς σε κλίμακα από το 0 έως το 10 (ο βαθμός για την Ελλάδα ήταν 6,6). Πρόκειται για την δεύτερη θέση στην βαθμολογία μετά τις προσωπικές σχέσεις.
Τέλος, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες για την κατοικία που αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, ποσοστό τετραπλάσιο σχεδόν σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 10,4%.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. και σχετικό δελτίο τύπου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου