Η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης αυξάνει τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας πυρηνικής συμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη – πόσο μάλλον αφού δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα.
«Το διεθνές τραπεζικό καρτέλ χρηματοδοτεί τον αμερικανικό στρατό, ενώ ο αμερικανικός στρατός προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί μόνο για εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι εξασφαλισμένη η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου – του τρίτου «θεμελιώδη λίθου» του αμερικανικού νεοφιλελεύθερου συστήματος.
Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το 90% της αξίας, της ισοτιμίας καλύτερα του δολαρίου, προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό (A. Fits) – ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς από τις Η.Π.Α. για την καταναγκαστική επιβολή του δολαρίου, ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Με απλά λόγια, ο αμερικανικός στρατός αποτελεί το βαριά οπλισμένο χέρι του διεθνούς καρτέλ των τραπεζών – ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο της παντοδυναμίας των Η.Π.Α.».
Σήμερα το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται από 10.500 τράπεζες, κυρίως από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, συνδέοντας μεταξύ τους πάνω από 200 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη – έχοντας φτάσει το 2015 να επεξεργάζεται μέσα σε μία ημέρα 27,5 εκ. συναλλαγές. Από τεχνικής πλευράς δε, ήταν ένας εντελώς ουδέτερος μηχανισμός – έως τις 11 Σεπτέμβρη, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση εναντίον των διδύμων πύργων στη Νέα Υόρκη.
Έκτοτε οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν την επίθεση εναντίον τους, εάν δεχθούμε πως δεν συμμετείχαν σε αυτήν, ως αφορμή για να παρεμβαίνουν στο Swift – με την έννοια πως το υπουργείο οικονομικών της υπερδύναμης «παρακάλεσε» την υπηρεσία για την παροχή ειδικών πληροφοριών, με την αιτιολογία ότι γινόταν χρήση του συστήματος για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, να του παρέχει ειδική πρόσβαση.
Στη συνέχεια, οι αμερικανοί ισχυρίσθηκαν πως το Ιράν ήταν αναμεμιγμένο σε παράνομες δραστηριότητες, επιβάλλοντας την αποκοπή των ιρανικών τραπεζών από το σύστημα – γεγονός που παρομοιάζεται με την αφαίρεση της πρίζας, αφού έτσι δεν ήταν πλέον εύκολο στο Ιράν να παρέχει πιστώσεις για τη λειτουργία του εξωτερικού εμπορίου του. Παράλληλα, έχει επιτραπεί στην εθνική υπηρεσία ασφαλείας των Η.Π.Α., στη γνωστή από το σκάνδαλο παρακολούθησης της Γερμανίας NSA, να διεισδύσει στο Swift – οπότε να κατασκοπεύει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Περαιτέρω, η NSA κατασκεύασε μία παγκόσμια τράπεζα πληροφοριών, την Tracfin, η οποίακατέγραψε το 2011 τουλάχιστον 180 εκ. τραπεζικές συναλλαγές μέσω της παρακολούθησης του Swift – καθώς επίσης χιλιάδες ειδήσεις, οι οποίες διακινούνται από το διεθνές σύστημα συναλλαγών των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά, οι Η.Π.Α. έχουν πλέον το μονοπωλιακό έλεγχο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – οπότε τη δυνατότητα να «στραγγαλίζουν» τους αντιπάλους τους.
Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν αποκόψει τη Ρωσία, δήθεν επειδή το ΔΣ του Swift αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα όμως, οι Η.Π.Α. διστάζουν να το επιχειρήσουν, επειδή είναι εντελώς διαφορετικό να τιμωρούν μία τοπική δύναμη, όπως το Ιράν, σε σχέση με μία χώρα που αφενός μεν διαθέτει πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος, αφετέρου είναι πρόθυμη να τα χρησιμοποιήσει – εάν τυχόν κρίνει ότι απειλείται η εθνική της ασφάλεια.
Εν τούτοις, ο κίνδυνος να αποκοπεί η Ρωσία από το Swift, εάν διευρυνθούν οι κυρώσεις εναντίον της εκ μέρους της ΕΕ και των Η.Π.Α., έχει αναγκάσει τον πρόεδρο Putin να κατασκευάσει ένα εναλλακτικό σύστημα – αφού το 90% των συναλλαγών των ρωσικών τραπεζών διενεργούνται στο εξωτερικό της χώρας οπότε, τυχόν αποκοπή τους από το Swift, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.
Συνεχίζοντας, οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες (Sberbank, VTB, Bank of Moscow κλπ.), οι οποίες εκτελούν διμερείς συμφωνίες, έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το νέο σύστημα – ενώ λέγεται πως έχει μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος τους, συγκριτικά με το Swift. Το σημαντικότερο είναι βέβαια το ότι, τις καθιστά πολιτικά αυτόνομες και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες – εξασφαλίζοντας τες στην περίπτωση που θα αποφασιζόταν διεύρυνση των κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.
Η υιοθέτηση τώρα του εναλλακτικού συστήματος συναλλαγών εκ μέρους της Ρωσίας, έχει οδηγήσει πολλά άλλα κράτη σε αντίστοιχες ενέργειες – πριν από όλα την Κίνα, η οποία έχει κατασκευάσει ήδη κάτι ανάλογο. Την ίδια στιγμή όλες οι χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), εξετάζουν το ξεκίνημα ενός πολυμερούς συστήματος συναλλαγών, το οποίο να τις συνδέει μεταξύ τους – γεγονός που σημαίνει ότι, τα σχέδια της Δύσης, όσον αφορά την αποκοπή της Ρωσίας, έχουν λειτουργήσει ως Μπούμερανγκ εναντίον της.
Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν αποκόπηκε η Ρωσία από το Swift, αλλά αναγκάσθηκε να κατασκευάσει ένα δικό της, το οποίο εξουδετερώνει τις προσπάθειες των Η.Π.Α. να την αποσταθεροποιήσουν – ενώ ενέπνευσε τις χώρες των BRICS να κάνουν κάτι ανάλογο, γεγονός που σύντομα θα μιμηθούν όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Φαίνεται λοιπόν πως το μονοπώλιο της υπερδύναμης, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα – κάτι που σημαίνει ότι το δολάριο, το μεγαλύτερο οικονομικό όπλο των Η.Π.Α., θα χάσει πολύ σύντομα την ισχύ του. Πόσο μάλλον όταν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον πλανήτη θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο τους από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών – το οποίο συχνά τους επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα.
Εάν βέβαια απειληθεί σοβαρά το δολάριο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί γεωμετρικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας των Η.Π.Α., λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους τους, του ακόμη μεγαλύτερου ιδιωτικού, των διδύμων ελλειμμάτων κοκ., δεν θα μείνουν προφανώς με τα χέρια σταυρωμένα – επιλέγοντας πιθανότατα την πολεμική σύγκρουση, για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, ως το μοναδικό τρόπο επιβίωσης τους (άρθρο).
Υπενθυμίζουμε εδώ πως τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και το νόμισμα, χρησιμοποιούνται από τις Η.Π.Α. ως βασικά εργαλεία της εξωτερικής τους πολιτικής – ως μηχανισμοί δηλαδή της διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Ο κύριος στόχος των Η.Π.Α. είναι η, μέσω αυτών, αντιμετώπιση των βασικών εχθρών τους: της γεωπολιτικής δύναμης από τη μία πλευρά (Ρωσία), καθώς επίσης της οικονομικής από την άλλη (Κίνα), οι οποίες δεν αποδέχονται την υποταγή τους.
Επειδή στάθηκε τώρα αδύνατον να επιτύχουν τα στρατηγικά σχέδια τους με τη βοήθεια της διπλωματίας, ξεκίνησαν έναν χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας – δρομολογώντας οικονομικά εμπάργκο, κερδοσκοπικές επιθέσεις στο νόμισμα, το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, τη χειραγώγηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών κοκ.
Το κεφάλαιο αυτό ξεκίνησε το 2006, όπου οι Η.Π.Α. θεωρούσαν τις συγκεκριμένες χώρες ως τη μελλοντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας – λόγω του μεγέθους τους, του υπόγειου πλούτου ορισμένων, καθώς επίσης του πληθυσμού τους. Σύντομα η πολιτική είχε πάρει τα ηνία, διοργανώνοντας συσκέψεις κορυφής μεταξύ των ηγετών τους, καθώς επίσης ιδρύοντας μία κοινή τράπεζα ανάπτυξης – ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου της Goldman Sachs κορυφώθηκαν το 2011, όπου είχαν σχεδόν οκταπλασιαστεί.
Έκτοτε, ο όγκος των κεφαλαίων της σκοτεινής τράπεζας μειωνόταν συνεχώς, παράλληλα με την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών όλων αυτών των χωρών (γράφημα) – όπως συμπεραίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο ο παγκόσμιος δείκτης (MSCI World, κόκκινη καμπύλη) αυξανόταν σημαντικά, ενώ ο δείκτης των αναπτυσσομένων πολύ λιγότερο (πράσινη καμπύλη),ακολουθώντας πλέον πτωτική πορεία, όπως αυτή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου τηςGoldman Sachs (γαλάζια καμπύλη).
.
Η επίσημη αιτιολογία βέβαια της τράπεζας είναι η μειωμένη ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, καθώς επίσης τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας και της Βραζιλίας, λόγω κυρίως των πτωτικών τιμών της ενέργειας. Εν τούτοις, όλοι κατανοούν τι σημαίνει η ολοκληρωτική απόσυρση της Goldman Sachs από τις αγορές αυτές – ειδικά όταν δρομολογείται λίγο πριν από την σχεδιαζόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων εκ μέρους της Fed.
Ο βασικός τώρα σύμμαχος των Η.Π.Α., η Σαουδική Αραβία, ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα για την αποδυνάμωση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα (άρθρο) – σχεδιάζοντας για πρώτη φορά την έκδοση ομολόγων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από τις διεθνείς αγορές.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως το κύμα του νεοφιλελευθερισμού δεν έφτασε ποτέ μέχρι σήμερα στην περιοχή, επειδή οι χώρες της Μέσης Ανατολής διέθεταν τόσο πολλά κεφάλαια από το πετρέλαιο, ώστε δεν είχαν συνάψει δάνεια – έχοντας επομένως ξεφύγει από την παγίδα του ΔΝΤ. Έτσι, το 84% της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας ελέγχεται από το κράτος – ενώ το Ιράκ είχε υπερχρεωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τη βόμβα στα θεμέλια του, η οποία αργότερα το κατέστρεψε.
Επομένως, η ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να απευθυνθεί στις αγορές για τη χρηματοδότηση της,ως αποτέλεσμα της έκρηξης των ελλειμμάτων της (γράφημα) λόγω του διπλού πολέμου που διεξάγει (εναντίον της Υεμένης, καθώς επίσης της ISIS), θα σημάνει την αρχή του τέλους της – πόσο μάλλον αφού αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, εξοργίζοντας όλες τις χώρες του OPEC.
Βέβαια, ο διοικητής του πετρελαϊκού ομίλου Aramco δήλωσε ότι, δεν περιορίζει την παραγωγή επειδή δεν θέλει να χάσει μερίδια αγοράς – αν και υποχωρούν ήδη, αφού η Ρωσία αύξησε το δικό της μερίδιο στην Ασία, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Ενδεχομένως λοιπόν να κοστίσει πανάκριβα στη χώρα η συμμαχία της με τις Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας – κάτι που φαίνεται να την απασχολεί όλο και περισσότερο, κρίνοντας από την ευρύτερη στάση της.
Αυτό που θεωρείται όμως εξαιρετικά ανησυχητικό, είναι η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης – οι Πολίτες της οποίας δεν είναι σε καμία περίπτωση «στωικοί», όπως οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν τη ραγδαία πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.
Αυτό σημαίνει πως οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να δεχτούν την ήττα τους, εάν βέβαια συνέβαινε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν για να την αποφύγουν – γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής συμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρο τον πλανήτη.
Αλέξης Ζακυνθινός, Senior Analyst (Geopolitics)
«Το διεθνές τραπεζικό καρτέλ χρηματοδοτεί τον αμερικανικό στρατό, ενώ ο αμερικανικός στρατός προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί μόνο για εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι εξασφαλισμένη η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου – του τρίτου «θεμελιώδη λίθου» του αμερικανικού νεοφιλελεύθερου συστήματος.
Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το 90% της αξίας, της ισοτιμίας καλύτερα του δολαρίου, προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό (A. Fits) – ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς από τις Η.Π.Α. για την καταναγκαστική επιβολή του δολαρίου, ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Με απλά λόγια, ο αμερικανικός στρατός αποτελεί το βαριά οπλισμένο χέρι του διεθνούς καρτέλ των τραπεζών – ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο της παντοδυναμίας των Η.Π.Α.».
Άρθρο
Το 1973 ιδρύθηκε στις Βρυξέλες το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να διενεργούν ηλεκτρονικά εμβάσματα μεταξύ τους – όταν προηγουμένως επικοινωνούσαν με αμφίδρομα τηλέφωνα και τέλεξ. Με αυτήν την έννοια, το Swift αποτελεί μία πολύ σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, επειδή έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ταχύτητα των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών, καθώς επίσης των επενδύσεων – μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τους σε επίπεδα που ήταν κάποτε αδιανόητα (γράφημα).Σήμερα το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται από 10.500 τράπεζες, κυρίως από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, συνδέοντας μεταξύ τους πάνω από 200 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη – έχοντας φτάσει το 2015 να επεξεργάζεται μέσα σε μία ημέρα 27,5 εκ. συναλλαγές. Από τεχνικής πλευράς δε, ήταν ένας εντελώς ουδέτερος μηχανισμός – έως τις 11 Σεπτέμβρη, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση εναντίον των διδύμων πύργων στη Νέα Υόρκη.
Έκτοτε οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν την επίθεση εναντίον τους, εάν δεχθούμε πως δεν συμμετείχαν σε αυτήν, ως αφορμή για να παρεμβαίνουν στο Swift – με την έννοια πως το υπουργείο οικονομικών της υπερδύναμης «παρακάλεσε» την υπηρεσία για την παροχή ειδικών πληροφοριών, με την αιτιολογία ότι γινόταν χρήση του συστήματος για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, να του παρέχει ειδική πρόσβαση.
Στη συνέχεια, οι αμερικανοί ισχυρίσθηκαν πως το Ιράν ήταν αναμεμιγμένο σε παράνομες δραστηριότητες, επιβάλλοντας την αποκοπή των ιρανικών τραπεζών από το σύστημα – γεγονός που παρομοιάζεται με την αφαίρεση της πρίζας, αφού έτσι δεν ήταν πλέον εύκολο στο Ιράν να παρέχει πιστώσεις για τη λειτουργία του εξωτερικού εμπορίου του. Παράλληλα, έχει επιτραπεί στην εθνική υπηρεσία ασφαλείας των Η.Π.Α., στη γνωστή από το σκάνδαλο παρακολούθησης της Γερμανίας NSA, να διεισδύσει στο Swift – οπότε να κατασκοπεύει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Περαιτέρω, η NSA κατασκεύασε μία παγκόσμια τράπεζα πληροφοριών, την Tracfin, η οποίακατέγραψε το 2011 τουλάχιστον 180 εκ. τραπεζικές συναλλαγές μέσω της παρακολούθησης του Swift – καθώς επίσης χιλιάδες ειδήσεις, οι οποίες διακινούνται από το διεθνές σύστημα συναλλαγών των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά, οι Η.Π.Α. έχουν πλέον το μονοπωλιακό έλεγχο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – οπότε τη δυνατότητα να «στραγγαλίζουν» τους αντιπάλους τους.
Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν αποκόψει τη Ρωσία, δήθεν επειδή το ΔΣ του Swift αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα όμως, οι Η.Π.Α. διστάζουν να το επιχειρήσουν, επειδή είναι εντελώς διαφορετικό να τιμωρούν μία τοπική δύναμη, όπως το Ιράν, σε σχέση με μία χώρα που αφενός μεν διαθέτει πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος, αφετέρου είναι πρόθυμη να τα χρησιμοποιήσει – εάν τυχόν κρίνει ότι απειλείται η εθνική της ασφάλεια.
Εν τούτοις, ο κίνδυνος να αποκοπεί η Ρωσία από το Swift, εάν διευρυνθούν οι κυρώσεις εναντίον της εκ μέρους της ΕΕ και των Η.Π.Α., έχει αναγκάσει τον πρόεδρο Putin να κατασκευάσει ένα εναλλακτικό σύστημα – αφού το 90% των συναλλαγών των ρωσικών τραπεζών διενεργούνται στο εξωτερικό της χώρας οπότε, τυχόν αποκοπή τους από το Swift, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.
Συνεχίζοντας, οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες (Sberbank, VTB, Bank of Moscow κλπ.), οι οποίες εκτελούν διμερείς συμφωνίες, έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το νέο σύστημα – ενώ λέγεται πως έχει μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος τους, συγκριτικά με το Swift. Το σημαντικότερο είναι βέβαια το ότι, τις καθιστά πολιτικά αυτόνομες και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες – εξασφαλίζοντας τες στην περίπτωση που θα αποφασιζόταν διεύρυνση των κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.
Η υιοθέτηση τώρα του εναλλακτικού συστήματος συναλλαγών εκ μέρους της Ρωσίας, έχει οδηγήσει πολλά άλλα κράτη σε αντίστοιχες ενέργειες – πριν από όλα την Κίνα, η οποία έχει κατασκευάσει ήδη κάτι ανάλογο. Την ίδια στιγμή όλες οι χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), εξετάζουν το ξεκίνημα ενός πολυμερούς συστήματος συναλλαγών, το οποίο να τις συνδέει μεταξύ τους – γεγονός που σημαίνει ότι, τα σχέδια της Δύσης, όσον αφορά την αποκοπή της Ρωσίας, έχουν λειτουργήσει ως Μπούμερανγκ εναντίον της.
Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν αποκόπηκε η Ρωσία από το Swift, αλλά αναγκάσθηκε να κατασκευάσει ένα δικό της, το οποίο εξουδετερώνει τις προσπάθειες των Η.Π.Α. να την αποσταθεροποιήσουν – ενώ ενέπνευσε τις χώρες των BRICS να κάνουν κάτι ανάλογο, γεγονός που σύντομα θα μιμηθούν όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Φαίνεται λοιπόν πως το μονοπώλιο της υπερδύναμης, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα – κάτι που σημαίνει ότι το δολάριο, το μεγαλύτερο οικονομικό όπλο των Η.Π.Α., θα χάσει πολύ σύντομα την ισχύ του. Πόσο μάλλον όταν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον πλανήτη θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο τους από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών – το οποίο συχνά τους επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα.
Εάν βέβαια απειληθεί σοβαρά το δολάριο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί γεωμετρικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας των Η.Π.Α., λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους τους, του ακόμη μεγαλύτερου ιδιωτικού, των διδύμων ελλειμμάτων κοκ., δεν θα μείνουν προφανώς με τα χέρια σταυρωμένα – επιλέγοντας πιθανότατα την πολεμική σύγκρουση, για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, ως το μοναδικό τρόπο επιβίωσης τους (άρθρο).
Υπενθυμίζουμε εδώ πως τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και το νόμισμα, χρησιμοποιούνται από τις Η.Π.Α. ως βασικά εργαλεία της εξωτερικής τους πολιτικής – ως μηχανισμοί δηλαδή της διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Ο κύριος στόχος των Η.Π.Α. είναι η, μέσω αυτών, αντιμετώπιση των βασικών εχθρών τους: της γεωπολιτικής δύναμης από τη μία πλευρά (Ρωσία), καθώς επίσης της οικονομικής από την άλλη (Κίνα), οι οποίες δεν αποδέχονται την υποταγή τους.
Επειδή στάθηκε τώρα αδύνατον να επιτύχουν τα στρατηγικά σχέδια τους με τη βοήθεια της διπλωματίας, ξεκίνησαν έναν χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας – δρομολογώντας οικονομικά εμπάργκο, κερδοσκοπικές επιθέσεις στο νόμισμα, το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, τη χειραγώγηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών κοκ.
Οι BRICS
Περαιτέρω, στον άξονα του κακού, όπως τον αποκαλούν οι Η.Π.Α., δεν ανήκει μόνο η Ρωσία, το Ιράν ή το Σουδάν αλλά, επίσης, όλες οι χώρες των BRICS, εναντίον των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η επίθεση – κρίνοντας αφενός μεν από την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, η οποία τους προκαλεί μεγάλα προβλήματα (ανάλυση), ειδικά όταν θα κλιμακωθούν τα αμερικανικά επιτόκια, αφετέρου από το γεγονός ότι, η Goldman Sachs, το μακρύ επενδυτικό χέρι τους, έκλεισε το κερδοσκοπικό κεφάλαιο που επένδυε σε αυτές.Το κεφάλαιο αυτό ξεκίνησε το 2006, όπου οι Η.Π.Α. θεωρούσαν τις συγκεκριμένες χώρες ως τη μελλοντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας – λόγω του μεγέθους τους, του υπόγειου πλούτου ορισμένων, καθώς επίσης του πληθυσμού τους. Σύντομα η πολιτική είχε πάρει τα ηνία, διοργανώνοντας συσκέψεις κορυφής μεταξύ των ηγετών τους, καθώς επίσης ιδρύοντας μία κοινή τράπεζα ανάπτυξης – ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου της Goldman Sachs κορυφώθηκαν το 2011, όπου είχαν σχεδόν οκταπλασιαστεί.
Έκτοτε, ο όγκος των κεφαλαίων της σκοτεινής τράπεζας μειωνόταν συνεχώς, παράλληλα με την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών όλων αυτών των χωρών (γράφημα) – όπως συμπεραίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο ο παγκόσμιος δείκτης (MSCI World, κόκκινη καμπύλη) αυξανόταν σημαντικά, ενώ ο δείκτης των αναπτυσσομένων πολύ λιγότερο (πράσινη καμπύλη),ακολουθώντας πλέον πτωτική πορεία, όπως αυτή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου τηςGoldman Sachs (γαλάζια καμπύλη).
.
Η επίσημη αιτιολογία βέβαια της τράπεζας είναι η μειωμένη ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, καθώς επίσης τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας και της Βραζιλίας, λόγω κυρίως των πτωτικών τιμών της ενέργειας. Εν τούτοις, όλοι κατανοούν τι σημαίνει η ολοκληρωτική απόσυρση της Goldman Sachs από τις αγορές αυτές – ειδικά όταν δρομολογείται λίγο πριν από την σχεδιαζόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων εκ μέρους της Fed.
Η Σαουδική Αραβία
Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, του συμβατικού εν προκειμένω, η Ρωσία ανακοινώνει συνεχώς μεγάλες επιτυχίες – έχοντας υποχρεώσει την ISIS σε αμυντικές κινήσεις, αφού αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.Ο βασικός τώρα σύμμαχος των Η.Π.Α., η Σαουδική Αραβία, ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα για την αποδυνάμωση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα (άρθρο) – σχεδιάζοντας για πρώτη φορά την έκδοση ομολόγων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από τις διεθνείς αγορές.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως το κύμα του νεοφιλελευθερισμού δεν έφτασε ποτέ μέχρι σήμερα στην περιοχή, επειδή οι χώρες της Μέσης Ανατολής διέθεταν τόσο πολλά κεφάλαια από το πετρέλαιο, ώστε δεν είχαν συνάψει δάνεια – έχοντας επομένως ξεφύγει από την παγίδα του ΔΝΤ. Έτσι, το 84% της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας ελέγχεται από το κράτος – ενώ το Ιράκ είχε υπερχρεωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τη βόμβα στα θεμέλια του, η οποία αργότερα το κατέστρεψε.
Επομένως, η ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να απευθυνθεί στις αγορές για τη χρηματοδότηση της,ως αποτέλεσμα της έκρηξης των ελλειμμάτων της (γράφημα) λόγω του διπλού πολέμου που διεξάγει (εναντίον της Υεμένης, καθώς επίσης της ISIS), θα σημάνει την αρχή του τέλους της – πόσο μάλλον αφού αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, εξοργίζοντας όλες τις χώρες του OPEC.
Βέβαια, ο διοικητής του πετρελαϊκού ομίλου Aramco δήλωσε ότι, δεν περιορίζει την παραγωγή επειδή δεν θέλει να χάσει μερίδια αγοράς – αν και υποχωρούν ήδη, αφού η Ρωσία αύξησε το δικό της μερίδιο στην Ασία, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Ενδεχομένως λοιπόν να κοστίσει πανάκριβα στη χώρα η συμμαχία της με τις Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας – κάτι που φαίνεται να την απασχολεί όλο και περισσότερο, κρίνοντας από την ευρύτερη στάση της.
Επιμύθιο
Ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος διεξάγεται σε πάρα πολλά μέτωπα, όπου οι Η.Π.Α. με τους υποτελείς συμμάχους τους (ΕΕ, Ιαπωνία) είναι αντιμέτωπες με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη – έχοντας μεν ισχυρότερα όπλα, αλλά πολύ μικρότερο μέγεθος.Αυτό που θεωρείται όμως εξαιρετικά ανησυχητικό, είναι η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης – οι Πολίτες της οποίας δεν είναι σε καμία περίπτωση «στωικοί», όπως οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν τη ραγδαία πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.
Αυτό σημαίνει πως οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να δεχτούν την ήττα τους, εάν βέβαια συνέβαινε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν για να την αποφύγουν – γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής συμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρο τον πλανήτη.
Αλέξης Ζακυνθινός, Senior Analyst (Geopolitics)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου