Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Γιατί η φαγούρα είναι… κολλητική;

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αιτιολογήσουν γιατί η φαγούρα, όπως το χασμουρητό, είναι μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο Science δεν πρόκειται για μια απλή ψυχολογική αντίδραση αλλά ένας περίπλοκος νευρωνικός μηχανισμός του εγκεφάλου μας.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον Ζου-Φενγκ Τσεν, πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια θέλοντας να εξηγήσουν γιατί άνθρωποι και διάφορα είδη ζώων όταν δουν κάποιον άλλον να ξύνεται νιώθουν φαγούρα και κάνουν το ίδιο.
Παρακολουθώντας τα πειραματόζωα που ξύνονταν, οι επιστήμονες εντόπισαν την εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στην μετατοικότητα της φαγούρας, τον υπερχιασματικό πυρήνα. Η ουσία που μεταφέρει την ακατάσχετη ανάγκη για φαγούρα, είναι το νευροπεπτίδιο GRP, που εκκρίνουν τα κύτταρα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι είναι δυνατό, με την κατάλληλη θεραπερία, να μπλοκαριστεί η «μεταδοτικότητα» της φαγούρας. Παραμένει, πάντως, ασαφές κατά πόσο, εκτός από τα τρωκτικά, το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους, κάτι που οι ερευνητές θεωρούν πολύ πιθανό.
«Η φαγούρα είναι άκρως κολλητική. Μερικές φορές αρκεί να αναφέρει κανείς τη λέξη φαγούρα, για να αρχίσει κάποιος δίπλα του να ξύνεται. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι όλα αυτά βρίσκονται απλώς στο μυαλό κάποιου, όμως τα πειράματά μας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για συμπεριφορά “καλωδιωμένη” στον εγκέφαλο και όχι μια μορφή ενσυναίσθησης», εξηγεί ο Δρ Τσεν.
«Την επόμενη φορά που θα ξυστείτε ή θα χασμουρηθείτε, αντιδρώντας σε κάποιον άλλο που το κάνει, να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για μια επιλογή σας ή για μια ψυχολογική αντίδραση, αλλά για για μια υποσυνείδητη, έμφυτη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και ένα ένστικτο», προσθέτει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου