Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Συγκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου προς τιμήν του μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του μακαριστού Γεράσιμου Φωκά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Διονυσίου Κουγιανού "Με την Φωνή των Κεφαλλήνων" στο Patraspalace την Τετάρτη 15 Μαρτίου. Ως γνωστόν ο μακαριστός μητροπολίτης ψηφίστηκε από την Ιερά Σύνοδο σχεδόν παμψηφεί στις 26 Μαΐου 2015 ως άξιος μητροπολίτης Κεφαλληνίας και χειροτονήθηκε την 31 Μαΐου ημέρα της Πεντηκοστής. Δυστυχώς για την Κεφαλλονιά και όχι μόνο, ενώ ήταν να ενθρονισθεί στις 2 Ιουλίου του 2015 δεν πρόλαβε, εκοιμήθη στις 22 Ιουνίου.
Δεν μπορούσε να κρύψει κανείς τόσο τον ενθουσιασμό του όσο και την συγκίνησή του φέρνοντας στο νου του τον μακαριστό Γεράσιμο Φωκά ή ακούγοντας τους ομιλητές και μαθαίνοντας την φιλανθρωπική του δράση και διακονία στην Μητρόπολη Κεφαλλονιάς.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος σε ένα εμπνευσμένο χαιρετισμό του τόνισε την ιδιαιτερότητα και την αξία της ενθρονίσεως του Γεράσιμου Φωκά στον ουρανό. Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος μίλησε για τις αρετές και το εν γένει ήθος του μακαριστού Γεράσιμου Φωκά.
Ο φιλόλογος Φώτης Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στην δομή του βιβλίου-λευκώματος του Διονυσίου Κουγιανού, το οποίο περιέχει πρωτογενές υλικό για την εκπόνηση εν καιρώ της βιογραφίας του.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του ακαδημαϊκού και καθηγητή στο Cambridce αδελφού του μακαριστού μητροπολίτη, Αθανασίου Φωκά, ο οποίος με την παρουσία του ετίμησε όχι μόνο την εκδήλωση αλλά και την πόλη μας.
Ο Αθανάσιος Φωκάς αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής του αδελφού του και στην αφοσίωσή του στην βίωση της μεγάλης αρετής της αγάπης. 
Περιστατικά για το ορθόδοξο ήθος του μακαριστού Γερασίμου Φωκά ανέφερε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος.
Στο τέλος μίλησε ο συγγραφέας Διονύσιος Κουγιανός. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την εξαιρετική απαγγελία της Σοφίας Παπαδοπούλου Βασιλοπούλου ποιήματος του καθηγητή αγγειακών παθήσεων Παναγιώτη Δημακάκου που έγραψε για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας.
Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από δυο εξαιρετικές χορωδίες της Πάτρας. Στην αρχή έψαλε ύμνους ο βυζαντινός χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών υπό την διεύθυνση του Γιάννη Κότορου, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε η τετράφωνη ανδρική χορωδία του Ιερού Ναού Παντανάσσης "Γ Τριάντης" υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Χαλκιόπουλου.Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, η πρώην βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου και ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.
Φωτογράφηση Χρήστος Σταματόπουλος.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος των Εν Πάτραις Κεφαλλήνων ό Αγιος Γεράσιμος και ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου