Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ποια βιταμίνη είναι «αντίδοτο» στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Τη χρήση της βιταμίνης του συμπλέγματος Β ως προς την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση μελέτησαν οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως λένε, μπορεί η μελέτη να είναι μικρής κλίμακας ωστόσο, όπως διαπίστωσαν, σε υψηλές δόσεις η βιταμίνη Β μπορεί να αποκαθιστά πλήρως τις ζημιές που προκαλούν τα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων έχουν διερευνηθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν καταλήξει πως ο «βρώμικος» αέρας αρρωσταίνει τους ανθρώπους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το 90% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα υπερβαίνει τις οδηγίες ασφαλείας. Τα πιο επικίνδυνα σωματίδια προέρχονται από τα αυτοκίνητα, ειδικά όσα κινούνται με ντίζελ, από τις ξυλόσομπες, καθώς επίσης και από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ρύπανση του αέρα φαίνεται να μεταβάλλει τα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος σε επιγενετικό επίπεδο αναστέλλοντας τις άμυνες του. Συγκεκριμένα έχουν εστιάσει στα λεπτά σωματίδια PM2.5 που εισβάλλουν στους πνεύμονες υποβάλλοντας σε κίνδυνο την καρδιά μικρών και μεγάλων.
Οι ερευνητές λένε ότι τα θρεπτικά συστατικά στο συμπλήρωμα βιταμίνης Β που περιέχει 2,5 mg φολικού οξέος, 50 mg βιταμίνης Β6 και 1 mg βιταμίνης Β12 μπορούν να μετριάσουν στη συγκέντρωση των σωματιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι 10 εθελοντές της μελέτης δοκιμάστηκαν αρχικά με εικονικό φάρμακο και στη συνέχεια με μεγάλες δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β ενώ εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2.5.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4 εβδομάδες μετά τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β περιοριζόταν το φαινόμενο των σωματιδίων PM2.5 κατά 76%. Επίσης, βρήκαν μια παρόμοια μείωση των επιπτώσεων στις αναλύσεις του μιτοχονδριακού DNA, τα τμήματα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια.
Ο καθηγητής Jian Zhong από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη μελέτη παρόλο που έγινε σε μικρό πληθυσμό και ότι τα αποτελέσματα της είναι πολύ ικανοποιητικά. Κλείνοντας, η ομάδα του καθηγητή, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη μια ακόμα μελέτη στο Πεκίνο, την Ινδία και το Μεξικό καθώς αποτελούν χώρες υψηλού βαθμού ρύπανσης, όπου οι πολίτες εκτίθενται χρονίως στα μολυσμένα σωματίδια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν η χρήση της βιταμίνης Β μπορεί να έχει σημαντική προστατευτική δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου